Göra det omöjliga

Jag sitter i stugan och pustar ut efter en dag med olika frilansjobb, kurs i att restaurera gamla hus med lera och naturligtvis läsande och skrivande. Slår på TV:n och det är friidrott från stadion. Tror förresten att mitt personliga 3000 meter banrekord är från stadion. Vi pratar -80 tal och en sen kväll med löpning i stadionlyse. Jag minns fortfarande mjölksyran som sprutade sista varvet.

Tänker på det omöjliga och att göra det möjligt. Oxford den 6:e maj 1954. Läktarna fullsatta. Solen spred en varm värme. Friidrott i världsklass. Höjdhopp, häcklöpning, kulstötning med fantastiska deltagare och fantastiska resultat. Alla åskådare väntade dock på ett enda lopp. Den klassiska ”engelska milen” skulle avgöras i slutet av tävlingarna. Sju löpare skulle ställa sig på startlinjen, dock anlände Miller som åskådare och förstod först på plats att han var anmäld och gav walk over.

Sex löpare ställde sig på startlinjen. Det hade tävlats i grenen ”den engelska milen” länge och det var många som sa att det var omöjligt att komma under 4.00 minuter. Ingen hade någonsin lyckats springa under 4.00 minuter. Det var helt enkelt en magisk gräns, omöjlig att passera.Mängder med tävlingar hade passerat och mängder med lopp hade slutat med resultat mellan 4.01-4.10. Det verkade helt enkelt vara en fysiskt omöjlig gräns, i alla fall skrev tidningarna det.

Startskottet gick och löparna var iväg. Två farthållare hade anlitats. Dels Cris Brasher och dels Chris Chataway. Trots dessa farthållare tog Roger Bannister ledningen redan det första varvet. Det gick fort. Väldigt fort. Tempot skulle inte hålla, det tänkte nog alla som satt i publiken. Drömgränsen var ju omöjlig. Bannister skulle tvingas att minska farten.

När Bannister närmade sig upploppet var dock publiken i extas. Skulle det omöjliga trots allt vara möjligt. När Bannister passerade mållinjen stannade klockan på 3:59,4. Det omöjliga hade hänt. Drömgränsen var krossad!

Efter detta lopp blev det stora löpsedelsrubriker. Det omöjliga hade hänt. Det som varit så svårt visade sig nu vara möjligt och redan veckan efter var det ytterligare en löpare som sprang under drömgränsen. Efter några månader hade faktiskt ett tiotal löpare sprungit den omöjliga ”engelska milen” under 4 minuter. Alla visste ju nu att det inte var omöjligt. Den omöjliga gränsen verkade mer finnas i löparnas huvud som tankar mer än i deras fysiska kroppar.

Varför skriver jag detta? Jo, jag tänker att i oss alla finns det omöjliga gränser. Vi målar upp omöjliga tankar som säger till oss att just det där är en omöjlighet, eller att just det där kommer aldrig att funka. Gränserna är olika för olika människor men det är mänskligt att sätta upp gränser för vad man tror är möjligt. Det kanske handlar om att det är omöjligt att få det där yrket man drömmer om. För någon annan kanske det handlar om att det är omöjligt att bli tillsammans med den där personen som man drömmer om att bli tillsammans med. För någon annan kanske det handlar om att det är omöjligt att bli frisk från den sjukdom man lider av. För någon verkar det omöjligt att Gud finns eller att Gud älskar varje människa så som den är. Det finns mängder med olika skäl som bekräftar hur omöjligt det är. Det största hindret finns dock inom oss själva. För ingenting gör något möjligt ifall vi har föreställningen och inbillar oss att det är omöjligt. Fråga Roger Bannister. Han trodde att det omöjliga var möjligt och plötsligt trodde många att det var möjligt.

Behöver du en coach i livet? Hör av dig så gör vi upp en plan tillsammans. Tillsammans göra vi det omöjliga möjligt!

/m

Förändringsvilja

Jag befinner mig i vår sommarstuga utanför Kalmar. Det är årets varmaste dag och jag håller på att krevera. Det är dock bara att gilla läget. Det finns ingen kyla någonstans helt enkelt, varken inne eller ute. Det är olidligt varmt och jag accepterar förutsättningarna. Ingen idé att göra motstånd mot vädrets vilja till förändring.

Värmen påminner mig om förändringar och en varm sommardag för några år sedan när jag var kallad till ett personalmöte på en klinik. Jag hade uttalat mig i media om förändringsarbete och den lokala tidningen hade ett citat som jag tydligen hade sagt som var i stil med, ”arbetar man i hälso- och sjukvårdsbranschen är förändring det nya normaltillståndet”. Citatet/uttalandet hade retat upp en del på just den här kliniken som upplevde att förändring var absolut det sista de behövde utan de längtade efter arbetsro efter ett tufft år med en tuff personalsituation. Ett ytterst mänskligt och förstående sätt att se på det hela efter en tuff period.

Jag vet att jag funderade på förändringsvilja när jag gick genom sjukhusets kulvert innan jag kom fram till sammanträdesrummet. När jag kom in i sammanträdesrummet och mötte personalen fick jag först berätta bakgrunden kring mitt uttalande. Om att förändring är något eftersträvansvärt. Att det visst finns perioder av lugn även i en förändringsresa. Att förändring inte är något tillfälligt. Jag mötte en hel del motstånd i form av åsikter kring att det var arbetsro som just den här kliniken behövde. Att förändring inte alls var något eftersträvansvärt.

Medan jag lyssnade på medarbetare som vittnade om deras motstånd till förändring började jag ställa frågor till dem om det inte var något som de innerst inne ville förändra. Funkade allt egentligen perfekt på kliniken? Gradvis smög det fram mängder av idéer och så småningom hade vi en fantastisk stund tillsammans där förändring var i fokus. Några veckor senare fick jag ett mail från en av de mest kritiska läkarna som varit som mest högljudd på mötet som tackade mig för att jag hade kommit och lyckats vända på viljan till förändring. Så uttryckte han sig…viljan till förändring.

När jag gick därifrån vet jag att jag tänkte på något som en av sjuksköterskorna sagt. ”Att här i regionen är det cheferna som vet bäst och att det är de som planerar all form av förändring”. Med den åsikten förstod jag bättre den till viss mån berättigad kritik som personalen initialt kände. Det motstånd jag upplevde härstammade således ur en upplevd avsaknad av delaktighet i beslutsprocessen kring förändring.

Kruxet med mitt uttalande var egentligen, ungefär som jag befinner mig nu i tillståndet kring det olidligt varma vädret, det gäller bara att förstå och acceptera. Det kan säkert skapa ett mått av förståelse för den aktuella förändringen, men den skapar samtidigt en uppgivenhet som kommer ta sig uttryck i reducerad inre motivation. Utmaningen ligger inte i att medarbetare gör motstånd mot förändringar utan utmaningen ligger i att chefer och organisationer har skapat förutsättningar som ger upphov till förändringsmotstånd hos medarbetarna. Så länge det finns arbetsplatser med chefer som tror att de alltid vet bäst, så länge kommer det också finnas ett behov av kontraproduktiva metoder. Så länge det finns medarbetare som upplever att förändringarna kommer uppifrån utan deras delaktighet i beslutsprocessen, ja, då får man som chef räkna med ett visst motstånd.

För egen del är jag en varm anhängare av att se medarbetare som kapabla att själva bidra med ansvarstagande förändringsvilja. Då blir inte förändringsmotståndet en stor fråga. Tvärtom blir krav på förändring ett tillfälle att dra nytta av hela verksamhetens samlade kompetens och skapa utrymme för engagemang och medinflytande och samtidigt höja kvaliteten i besluten. Självklart kräver detta ett närmast totalt transparent ledarskap, långtgående delegering och hela tiden uppmuntran och feedback kring hur verksamhetsutvecklingen fortskrider.

Se där…då hade jag inte fel…. ”arbetar man i hälso- och sjukvårdsbranschen är förändring det nya normaltillståndet”. Normaltillståndet ska väl vara en chef som är duktig på kommunikation, delegerar långtgående och hela tiden ger konstruktiv feedback! Som på vilken arbetsplats som helst!

Om nu bara värmen kunde minska…puh…

/m

Själens läkande

Jag älskade att spela fotboll när jag var yngre. Otaliga är minnena från diverse grusplaner och gräsplaner runt omkring i Sörmland där jag växte upp. Eftersom jag var en uppoffrande och löpvillig grabb som hade en otrolig passningsförmåga var mittfältare mitt naturliga element. Därifrån kunde jag både vara en del av anfallet men även en del av försvaret. Likt Frank Vercauteren i Anderlecht kunde jag slå dessa precisa inlägg eller likt Kevin Keegan i Liverpool kunde jag springa och kontrollera det mesta som skedde på plan. Naturligtvis minns jag med välbehag all den kamratskap som följde med laget men jag minns också alla dessa blodiga knän.

Antingen var det sår på det högra eller det vänstra knät, ibland lite sår på båda samtidigt. Blod övergick till en stark sårskorpa och hade jag tur slog jag inte upp sårskorpan innan den försvunnit av sig själv. Ibland kunde jag till och med pilla bort sårskorpan och det var läkt under den. Vilken känsla. De vita blodkropparna hade gjort sitt. Jag slutade aldrig att förundras över kroppens fantastiska läkeförmåga. På bara några minuter kunde ett uppkommet sår levra sig och omedelbart börja läka. Kvar sedan denna tid är några ärr som jag bär likt påtagliga minnen från en svunnen tid.

Även om detta är ett exempel på kroppens fantastiska läkeförmåga tror jag att själens fungerar på samma sätt. I alla fall när det gäller skador. Den stora skillnaden är att ärren syns inte efter de sår som bildas i själen. När något skadas i själen, när något jobbigt sker, när det gör ont, blir det som ett blödande sår i själen. Omedelbart börjar själen att försöka laga sig själv. Kroppens vita blodkroppar gav sig omedelbart iväg till mitt knä för att starta processen med att levra blodet, på liknande sätt tänker jag att koaguleringen kring själens sår sker. Själens vita blodkroppar sätter omedelbart igång.

Livet är inte likt en rak, flack väg som hela tiden flyter på utan varken kurvor eller backar. Vägen utanför vår sommarstuga går rakt fram i flera kilometrar. Vissa bildårar får då för sig, att likt när livet bara rullar på, att gasa på som om det inte fanns någon fartrestriktion. Även om vägen ser ut att gå rakt fram uppstår ibland hinder. Ett dött rådjur ligger i dikeskanten mitt emot vårt hus som ett monument för att visa på hur snabbt något oväntat kan uppkomma på en till synes rak väg.

När allt i livet bara rullar på, likt en rak väg, och inga sår varken på kroppen eller i själen uppkommer, är det lätt att tänka att det är så här livet är. Vi tänker att det är så här livet ska vara för att göra oss lyckliga. Vi målar upp den raka vägen som aldrig böjer sig, där rådjur aldrig hoppar upp, där minsta backe saknas men en sak är säker…det blir aldrig som vi har tänkt oss. En kurva uppstår alltid, en uppförsbacke kommer och rådjur eller andra liv ställer sig plötsligt framför oss. Vissa kallar dessa misslyckanden eller motgångar, jag kallar dem lärtillfällen.

Jag ser dessa sår som uppstår i själen som lärtillfällen där jag behöver växa och läka. Dessa misslyckanden eller motgångar är i många stycken mer lärorika än framgångarna du har i ditt liv. Efter att ha varit med på en lång framgångsrik väg så kan ett plötsligt gupp i den till synes spikraka vägen vara ett ovälkommet tillskott i den till synes uppgjorda, spikraka vägen. Läromässigt finns det där guppet där som en möjlighet för dig, en möjlighet till att lära sig något, ta vara på den möjligheten.

Livet blir inte sämre ifall man saktar ned lite och inte kör raksträckan det fortaste man kan, livet blir inte sämre för att man får ett eller flera misslyckanden längs ens livsväg, livet blir inte sämre för att man ibland behöver stanna upp för gupp eller gropar längs ens livsväg. De sår som bildas, kanske både på kropp och själ, visar att du lever och att du lär dig något nytt hela tiden. Likt kroppens sår ibland behöver omplåstras och kanske sys av någon behöver även själens sår ibland plåstras om av någon annan. Själens sjuksköterska/läkare kan vara vem som helst. Någon som lyssnar, tröstar, finns där. Någon som är där i de mörka stunderna, som inte säger de där klichéartade orden som ”du ska se att allt blir bra” utan istället stannar med dig i det mörka. Kanske ger dig nya perspektiv. Så småningom läker såret och blir till ett ärr. Det kommer en tid då det inte gör lika ont längre. Likt sårskorpan har du pillat bort det koagulerade men ärret är kvar.

Med tiden kanske du till och med kan känna att det där jobbiga, det där misslyckandet, det där själsliga såret som du helst skulle velat slippa, det där hålet längs den spikraka vägen som du inte förutsåg…var inte meningslöst. Det fyllde en funktion. Det gjorde att du växte som människa, det kanske till och med gav dig en oanad styrka. Dina själsliga ärr kan bli din tillgång.

Andra människor kan inte se dina själsliga ärr och dina inre sår. Ibland förstår de när du vittnar om det du gått igenom. Skadan fick inte sista ordet, det fick du. Nu är du en ny människa. Så är det för mig. Jag bär alla mina sår, både de kroppsliga och själsliga med mig. De finns där som en påminnelse om att livet är inte en rak, utstakad väg…och tur är väl det, även om det gör otroligt ont ibland.

/m

P.S. Hör av dig om du behöver en coach i livet eller behöver stöd inom något annat. Läs mer på www.matsuddin.com D.S

Hur många har jag tappat?

Jag vet inte hur många jag har räddat livet på. I alla fall för en stund. Däremot tror jag mig veta exakt hur många jag har tappat. Det är midsommardagen år 2022 och jag sitter på landet under ett träd. Skriver olika texter åt företag medan min sambo trimmar det höga gräset i tomtens utkant. Det är olidligt varmt. Tar en paus i mitt frilansliv och företagens texter och läser istället MIND:s temperaturmätning över den psykiska hälsan i landet. Har inte haft tillfälle förut. Rapporten kom i oktober förra året och jag deltog på länk vid seminariet då rapporten släpptes.

Rapporten innehåller 35 nyckelindikatorer som ger en bred bild över hur befolkningen i detta land mår. Det är en fascinerande och samtidigt skrämmande läsning. Jag råder er alla som har möjlighet att ta er tid att läsa rapporten. För mig är psykisk hälsa och mående ingen isolerad fråga som enbart hälso- och sjukvården hanterar. Det är en viktig fråga för hela samhället och för var och en av oss. Inom hälso- och sjukvården är symptombehandling i fokus snarare än på vad som orsakar det psykiska lidandet och hur det kan förebyggas. Jag vill slå ett slag, liksom MIND, för en helhetssyn på vår hälsa och med ett gemensamt ansvarstagande är jag övertygad om att vi kan vända trenden med ökande psykiska besvär och främja det psykiska välbefinnandet.

Jag tänker inte återupprepa det som står i rapporten utan det kan ni ta del av själva. En länk till rapporten finns längst ned i detta blogginlägg. Istället sitter jag här och reflekterar allmänt över mina egna erfarenheter utifrån mitt arbete som volontär i MIND:s självmordslinje. Jag har naturligtvis tystnadsplikt över samtalen och dess art men några allmänna funderingar tänkte jag dela med mig av. Alla ni som har läst min bok, Jag är paria, kanske förstår varför jag sitter som volontär. Naturligtvis ett otroligt påfrestande volontärsarbete men ack så viktigt.

Ibland misströstar jag något kopiöst. Jag känner att den psykiska ohälsan hos unga eskalerar för var dag som går, för varje volontärpass som passerar. Statistiken visar sitt tydliga språk med en suicidökning bland unga varje år sedan millenieskiftet. Numer är den vanligaste dödsorsaken hos unga just självmord.

Ett pass på MIND:s självmordslinje innebär att du möter unga som hatar sig själva, som skadar sig själva, som har svåra ätstörningsproblem och som har svårt i sina relationer med sina föräldrar, skola och sjukvård. Fantastiska ungdomar som har hela livet framför sig men som av olika anledningar känner att de inte duger till, så till den mildra grad att de är beredda att ta sina liv.

Ibland när jag scrollar på Instagram och går in på funktionen med det där förstoringsglaset. Då kommer populära konton, så kallade influencerkonton upp, som blandas med konton om kyrkor, fotboll, Jesus, författare och konstnärer….konton jag tycker om. Dessa populära konton märker jag handlar ofta om ytlighet, om skönhetsideal, kläder och smink. Jag läste en artikel i New York Times för något år sedan där en psykolog uttalat sig om att ungdomar skulle må bäst av att inte ha Instagram alls men om man vill ha det skulle man följa ett selfietestindex. Man skulle enbart följa konton som hade vänt på kameran och inte visade bilder på kontots innehavare (selfiebilder). När jag scrollar och tittar på populära svenska influensers konton är i princip varje upplagd bild en bild på dem själva.

Det här med att duga som man är har försvunnit. I mina samtal på MIND möter jag unga som mobbas och kränks i skolan för deras utseende. Som möter en skönhetsindustri som gör miljoner på dessa ungdomars skam över sin egen kropp. Som möter influensers som enbart promotar yta. Att försöka föra ett samtal där ingången är att ”du duger precis som du är” och att ”du är värdefull precis utifrån den unika person som du är” kan många gånger kännas tröstlöst men vi får aldrig ge upp.

Att arbeta med ungas självmedkänsla och välmående måste vara en otroligt prioriterad fråga för oss alla. Samtidigt hör jag hur många unga som jag pratar med för initierade diskussioner om depressiva tabletter, sömntabletter och andra farmaceutiska substanser som om det vore en vardaglig grej för alla ungdomar, något som jag tycker en ungdom aldrig skulle behöva befatta sig med. Nu möter jag till allra största delen unga som mår väldigt psykiskt dåligt. Psykisk hälsa för mig är ett brett område. Jag har ju märkt i samhället i stort att unga med lättare former av psykisk ohälsa (oro och ängslan) har också ökat. Här borde ju den förebyggande delen sättas in starkt. Utifrån mitt arbete som Regiondirektör läste jag många forskningsrapporter som lyfte upp att det lönade sig både ur ett mänskligt och samhälleligt perspektiv att sätta in förebyggande insatser innan unga hunnit utveckla allvarligare psykiatriska tillstånd.

I princip hela mitt vuxna liv har jag varit chef och jag kan naturligtvis inte låta bli att se även på denna fråga ur ett chefs- och ledarperspektiv. Som alla chefer som närmar sig en fråga så inser man att frågan är komplex, vilket gör att det ofta inte finns ett svar på hur man ska hantera en fråga. På frågan om vad som krävs för att öka ungas välmående finns det naturligtvis mängder med svar men ur ett ledarperspektiv vore det bra om man såg på detta så som man brukar se på andra komplexa frågor. Många samverkande aktörer måste samverka och för mig vore det bra om man tog dessa självklara steg:

  • Kartlägga problemets omfattning och orsaker. Detta ger oss bättre kunskaper om var det är bäst att sätta in olika åtgärder.
  • Utifrån kartläggningen…prioritera. Här tänker jag att det förebyggande arbetet är otroligt viktigt. Det finns mängder med forskning inom området. Den gamla devisen, ”rätt insats, till rätt individ i rätt tid”, håller alltid.
  • En stor del av de samtal jag för med unga är att de tappat framtidstron. Ett av de viktigaste åtgärderna måste därför vara att återupprätta något form av hopp inför framtiden. Jag brukar tänka på Antonovsky i dessa sammanhang och KASAM. Begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet.
  • Samverkan. Det känns som om många aktörer är i farten men eftersom psykisk hälsa är ett komplext område med många olika påverkande faktorer vore det på sin plats om aktörerna kunde samverka mer. Jag märker på samtalen jag för med unga att de faller ofta mellan stolarna mellan hem, skola och omsorg.
  • Avslutningsvis vill jag slå ett slag för min käpphäst som chef. Ständiga uppföljningar och utvärderingar löpande för att se att insatserna leder åt rätt håll. Ständigt vara beredd på att ompröva och ta nya beslut.

Se där. Nu har min sambo slutat trimma och lagt sig i solstolen för att läsa. För egen del måste jag återgå till mitt arbete med olika texter. Hoppas jag har väckt en viss nyfikenhet kring frågan om psykisk hälsa. Klockan tickar och vi behöver hjälpas åt för att bryta trenden. Om ni vill får ni gärna ta del av rapporten. Ha nu en fortsatt härlig midsommarhelg.

Länk till MIND:s rapport.

/m

Uppdrag?

Landar i Stockholm med tidiga nattåget från Umeå. Tar det lugnt och ligger kvar i nederslafen medan mina tillfälliga kupékamrater stökar omkring för att snabbt gå av tåget. Ligger och funderar på vart de ska vidare efter denna färd eftersom de har så bråttom. Klockan är strax efter 05.00 på morgonen. Ligger och målar upp för mitt inre att killen som snarkade och störde hela kupéns nattsömn vill nog snabbt därifrån för att undvika ögonkontakt med oss andra. Han smyger iväg först. Den ljushåriga 30-åriga killen med Asics-skor ska säkert tävla under dagens Stockholm marathon och vill kanske snabbt till något hotell eller till någon kompis för att vila ut efter nattens rumlande i överslafen. Mannen från Luleå som låg med jacka på och struntade i att bädda ler lite åt mig då han lämnar kupén. Kanske kände han att han ångrade att han inte bäddade in sig lika mysigt som det jag förmedlar denna arla morgonstund.

Efter morgontoalett i det minimala utrymmet lämnar jag kupén efter att ha vikt ihop mina sängkläder. Inser att jag troligtvis är den enda på tåget som viker prydligt ihop mina sängkläder och lägger dem ihopvikta vid fotändan. Känns ändå bra. Jag gillar ordning. När jag lämnar kupén ligger en nattgäst kvar och sover med öppen mun i nederslafen på andra sidan om min. Han var den enda av oss nattgäster som kom med sin respackning i olika påsar. Hans skor, kläder och hörlurar ligger huller om buller både i hans slaf men även på golvet. Det här med ordning verkar inte vara hans tillgång i livet, undrar vad hans gudagåvor är? Han kanske egentligen är den mest strukturerade av oss och den tillfälliga oordning som nu omger hans nattliga sömn kanske är en skimär. Där vissa ser kaos kan en annan se ett tydligt mönster.

Tar en frukost på Espresso house efter att de har öppnat, vill inte klockan 05.45 glida hem till min bror med familj denna lördag morgon. Tänker att jag ger dem några timmar först. I sammanhanget tänker jag på en underchef jag hade när jag var regiondirektör i Östergötland som ofta kommenterade något jag sagt eller gjort med orden, ”Du, Mats, ligger alltid före oss. Ge oss några dagar eller i alla fall timmar så att vi kommer ikapp dig.” Jag tolkade det som en komplimang men nu är jag osäker.

Har lite småfix med uppsatsen kvar att göra men sedan är Teologprogrammet färdigt. Återigen är jag sysslolös och utan uppdrag. Det är svårt med konsultuppdrag. Måste finna några kunder för sysslolös vill jag inte vara. Har nu inget större att göra under sommaren och hösten. Arbetar några timmar på olika gudstjänster i Eslövs pastorat i sommar och har en kund som jag producerar olika texter till (jag är ju trots allt även författare). I övrigt är det dött. Så du som läser detta, om du vill anlita en gammal regiondirektör, hr-direktör, föreläsare, författare och nybliven teolog så hör av dig.

Jag listar på min hemsida olika områden jag kan erbjuda som konsult. Hör av dig. Om du vill anlita mig för något annat än det som uppges där så…hör av dig. Vill du bolla något annat så…hör av dig!

Här kommer i sammanfattning något av det jag kan bidra med:

  • Individuell coach
  • Kvalificerade utredningsarbeten
  • Förändringsarbete/ledningsgruppsutveckling/HR-insatser
  • Föreläsningar
  • Skrivuppdrag

För närmare presentation, följ denna länk eller till mitt företags hemsida.

Nu börjar morgontidiga resenärer komma in på Espresso house här på centralen. Jag är inte längre ensam. Det gör mig inget. Ett café ska myllra av folk men det är få som kommer i par. De som kommer in slår sig ned med de inköpta dryckerna och öppnar upp sin laptop eller scrollar på mobilen. Högtalarens musik och espressomaskinens ångande ljud är den ljudkuliss som omger mig.

När jag ser hur min tillfällige nattkamrat från kupén på nattåget rumlar in på caféet bärandes på sina påsar och med håret i ett enda yrväder misstänker jag att min första ingivelse om dennes oförmåga till att hålla ordning omkring sig inte enbart var en ingivelse. När ena påsen glöms bort vid beställningsdelen av caféet medan min tillfällige reskamrat själv lugnt slår sig ned med resterande påsar i en fåtölj kan jag inte annat än att le. När en av cafébaristorna ropar ut över lokalen och frågar vems påse det är så är mannen med påsarna insjunken i sin egen värld med sina hörlurar som tidigare under morgonen låg på kupégolvet och noterar ej baristan. Jag hjälper därför till och visar med min högerhand till påsens ägare så baristan kan lämna påsen i rätta händer. Mannen med påsarna blir tacksam och reser sig för att ta emot påsen och råkar i hastigheten stötta till bordet så att dryckesmuggen faller…ja, det är tidig morgon i Stockholm, även för oss som färdats i samma liggvagnskupé från Umeå.

/m

Känn ingen oro

Jag är i Umeå och lägger upp min kandidatuppsats i Teologi. Det känns märkligt att ha studerat i tre år på Universitetet i Umeå men det är första gången jag är här. Helt fantastiskt också att ”in real Life” få träffa några av sina studiekamrater som man har kamperat ihop med under några års studier men då enbart via Zoom. Tänk att vi finns på riktigt!

Livet bjuder på förkovran livets alla dagar. Jag tar nu således ut min tredje examen. Sedan tidigare har jag en Ekonomie kandidat i Nationalekonomi, en Master i pedagogik med inriktning ledarskap och nu således en Teologie kandidat. Man kan undra vad jag ska ha alla dessa examen till men jag ser det mer som att jag utvecklas som människa på mängder av olika sätt och då blir det även att man tar examina inom olika områden.

Jag tog en morgonjogg tidigt i morse och som vanligt slog jag på måfå upp en versrad i NT som jag brukar ha som ingång i mina tankar in i mina löprundor. Passande nog blev det Joh 14:1 som då Johannes skrev ned texten börjar med orden ”Μὴ ταρασσέσθω ὑμῶν” eller som det översätts i Bibel2000 ”Känn ingen oro”. Tre mäktiga ord som jag bär med mig vidare på löpturen och som jag också bär med mig nu när jag avslutar Teologprogrammet här i Umeå. Nu är framtiden oviss ett tag och då är det tryggt att tänka på Joh 14:1. Eller är det en trygghet?

I bibeln finns det ungefär 400 ställen där frasen ”känn ingen oro” eller ”var inte rädd” uttalas. Jag har inte räknat dem alla men jag slås av att det verkar vara ett genomgående tema i bibeln. Alla uttalas i samband med någon slags relationellt utbyte mellan människor och Gud/Jesus. Som om vi människor behöver de orden då vi möter Gud/Jesus eller när de som omnämns i texterna står inför en kommande stor förändring. Under min morgonjogg idag tänkte jag mig in i alla de människor som kände oro och var i bekymmersamma lägen vid dessa tillfällen. Det kan då vara provocerande att höra, ”känn ingen oro”. Jag menar om det är oro du känner, då är det lite provocerande att få till svar, ”känn ingen oro”. Om det är rädsla man känner, om man då möts av ”var inte rädd”, så känns det ungefär om man skulle ha huvudvärk, om någon sa ”ha ingen huvudvärk”. Då funderar jag på om Jesus egentligen visste vad mänsklig oro är? Har ni hört talesättet att 90% av det vi är oroliga för slår aldrig in. Det är egentligen tänkt som ett talesätt för att lugna oss oroliga att mycket av det du oroar dig för gör du i onödan för det kommer ändå inte att slå in. För en orolig människa är dock det här talesättet totalt värdelöst, för naturligtvis är min oro just de 10% som kommer att hända.

Det finns mycket oro i Bibelns texter. Det är oro kring gigantiska projekt såsom flykt från Egypten, byggandet av gigantiska båtar, till lärjungarnas oro och en rädsla som Maria får då hon möter ängeln. Oron är inte bortretuscherat och den är inte heller utbytt mot förtröstan. Vad vill då Jesus med orden ”känn ingen oro” och ”var inte rädd”? Hur mycket det än stormar runt omkring en, där vägs ände finns, där vägskälet står. Vart ska vi ta vägen med våra liv? Där jag just nu befinner mig med en oviss framtid ett tag eller där vi exempelvis just nu är i händerna på mins sagt instabila ledare, hur kan Joh 14:1 hjälpa oss?

Jag tänker att versen vill förmedla att…”du är trygg…du är inte ensam…din oro är också min oro”. Jag tänker att vi har med oss en andlig kraft som med orden ”var inte rädd” säger med det att ”jag är med dig, jag delar din rädsla, du behöver inte vandra i ensamhet”. Likaså är det när Jesus säger till oss, ”känn ingen oro”. Då möter vi en vidöppen Jesus, som tar emot just vår oro och vandrar med oss i vår resa. Försöker få oss att tänka här och nu. Får oss att vara här. Inte där framme. Inte vid jul eller någon annanstans. Nu är nu. Var här i nuet. Jag är med dig. Känn ingen oro för framtiden, låt den bära sina egna bekymmer.

Lite så är det för mig just nu. Jag har just avslutat Teologprogrammet och är sysslolös igen. Framtidens ovisshet om inkomst och innehåll är högst påtaglig. En realitet, ett faktiskt tillstånd, och då är det svårt att inte bli provocerad av orden ”känn ingen oro”, där och då under min morgonjogg i Umeå. Att vila i orden och känna trygghet blir svårt. Jag är trots allt människa och tillhör de där 10% just nu.

Att vara troende är lite lättare, inbillar jag mig, i svåra tider. Vi vet med oss att vi är inte ensamma, att vi har någon som vandrar där tillsammans med oss, som följer med oss ned i den där mörka grottan, som är med oss då ingen annan är där. Någon som inte lyfter bort våra bekymmer från våra axlar utan är med oss i hur vi tacklar motgångarna. Att vara troende är inget vaccin mot bekymmer men en trygghet i vissheten att du inte är ensam. Jag är dock inte mer än en människa. Jag är likt bibelns Maria, eller lärjungarna vid avskedet. Jag blir rädd, jag känner oro och just i den stunden då oron sköljer in över mig säger jag orden, ”känn ingen oro”, jag känner att jag är inte ensam under min löptur, men frågan är om det hjälper. Jag är trots allt bara en människa som löper en morgonjogg i Umeå en fredag i juni…då det råkar vara min födelsedag.

/m

Bäddat sängen?

Sitter på ett försenat tåg till Stockholm. Jag är på väg till Umeå för framläggning och opponering för min kandidatuppsats i Teologi. Det ska bli fantastiskt att äntligen få komma till Umeå. Jag har nu läst tre år på Teologprogrammet i Umeå men det här är första gången jag behöver åka upp till Umeå. Alla föreläsningar, grupparbeten, seminarier och tentamina har hittills skett via nätet. Naturligtvis har det varit tråkigt att inte fysiskt kunna träffa sina kurskamrater men för mig har det varit ett litet pris att betala genom att få läsa ett helt program på distans. Dessutom förstklassigt arrangerat via den lärandeplattform och lärarupplägg som Umeå Universitet har haft. Väldigt bra och jag rekommenderar starkt läsning på Umeå Universitet via distans. Under dessa år har jag även läst sommarkurser på Linnéuniversitetet och på Lunds Universitet och dessa har inte alls varit lika professionellt upplagda för distansstudier.

Resan med tåget till Stockholm och sedan vidare till Umeå höll dock på att sluta redan i Åkarp, efter en restid på cirka 10 minuter. Vårt tåg stannade och tågvärden informerade via tågets högtalarsystem att en lastbil hade kört in i en bro lite längre fram och nu var det osäkert ifall vi ens fick fortsätta vår färd. Efter några minuter återkom tågvärden genom att säga att det var några broinspektörer som väntades komma till olycksplatsen och inspektera bron och bedöma ifall tåget fick passera eller ej. Efter 75 minuters väntan återkom till slut tågvärden och sa att allt gått bra och att vi nu fick färdas vidare. Tur för mig att jag tog till med gott om tid mellan ankomsten till Stockholm till nattågets avfärd för eventuella förseningar. Vis av erfarenhet – ett måste när man åker tåg i Sverige.

Mina reskamrater snett bredvid mig blev väldigt stressade över först det osäkra läget och sedan förseningen. Jag försökte coacha dem att tänka här och nu och att acceptera läget som det var. Det lyckades och jag fick ett tack från dem då de lite senare gick av i Linköping. Jag inser att mitt lugna sätt och förmågan att tänka ACT i alla lägen och inte stressa upp mig över saker och ting som jag ändå inte kan göra någonting åt är en gåva. Till synes kan jag förmedla det även till andra, vilket också är en liten gåva.

Jag har annars tänkt på att det idag är årets första sommardag. Det är den 1:a juni och då jag jobbade som HR-direktör hade jag en HR-stabschef som alltid gick ut i korridoren och läste Caj Lundgrens (Kajenn) fina dikt den 1:a juni varje år:

Lärodikt den första juni
”Var glad min själ åt vad du har,
nu har du hundra sommardar,
och detta är den första.
När solens lopp sin ände tar,
då har du nittionio kvar,
och någon blir den största.
Ge noga akt på var du står,
imorgon är med ens igår,
det går så fort att vandra.
Lägg märke till att vad du får,
är hundra sommardar per år,
imorgon är den andra.”

Den 1:a juni varje år minns jag därför tillbaka till de fantastiskt roliga åren på landstinget/regionen med denna dikt. En dikt som förtjänas att läsas varje år.

De senaste dagarna har jag annars gått och funderat på vad det är som definierar en människas innersta själ och om det har något samband med välmående. Utifrån Cajs första rad i dikten nämner även han själen med uppmaningen åt själen att glädjas åt det man har. Låter som en bra ingång in i en själs innersta väsen och välmående…var nöjd med det du har. Som en utgångspunkt.

Däremot stämmer den inte riktigt med samtidens fokus på att varje människa ska skaffa fler prylar, allt nyare bilar, allt större hus och tjäna allt mer pengar. Där handlar det inte om att vara glad åt det man har…man vill i alla fall hela tiden ha mer.

Samtidigt… är inte det en bra egenskap i människans utveckling att alltid vilja sträva framåt, vilja utvecklas och ha något mer än det som livet just nu ger? Vårt i många stycken moderna samhälle hade inte varit en realitet ifall vi hade nöjt oss med det vi har, utveckling bygger ju mycket på att inte vara nöjd med det man har.

Det är här paradoxen i att vara en människa kommer in. Att både vilja utvecklas och känna sig nöjd med det man har…samtidigt. Visst är det möjligt att känna så? Vi människor har förmånen att känna flera känslor samtidigt och parallellt med varandra. Både att vara tacksam över det man har men även vilja utvecklas framåt. Det jag har gått och funderat på ett tag är dock en människas syften med att göra olika saker i livet. Det kan låta märkligt, konstigt och djupt, men häng med mig ett tag så ska jag försöka att förklara.

Vad är det som driver en människa framåt? Vad är det som gör att vissa människor tenderar att i alla lägen hjälpa och stötta andra människor, medan andra nästintill alltid värjer sig i att hjälpa andra människor om det inte gynnar dem själva? Varför är vissa individualistiska ut i fingertopparna och tänker bara på sig själv medan andra nästan slår knut på sig själva för att möjliggöra att hjälpa andra? Jag har funnit att svaret i mångt definierar din själs innersta väsen och svaret sitter du inne på själv.

I min konsultroll och tidigare i min chefsroll betonar jag alltid att det är varje medarbetares inre motivation som driver företaget framåt. En chefs uppdrag är flerdimensionellt men ett av de viktigaste är att skapa förutsättningar för och att ta vara på sina medarbetares inre drivkrafter och motivation. En chef gör detta genom att vara närvarande, få medarbetarna att känna sig uppskattade, trygga och säkra i att deras idéer och engagemang tas tillvara i företaget. Kreativitet är ofta en social företeelse på ett företag eftersom det sker i en gemensam utveckling men bygger i princip alltid på medarbetarnas individuella drivkraft och motivation. Även här finner jag således att den inre drivkraften hos varje människa är avgörande.

En indikator på ditt innersta väsen är vad du gör när du är helt själv. När ingen står där och hejar på dig, eller när ingen säger åt dig vad du ska göra. Vem är du då? Vad gör du då? När det bara är du och Gud i rummet. Om vi tar några exempel. Du är i en relation, din sambo åker iväg några dagar och du är ensam hemma. Bäddar du sängen då på morgonen? Din sambo kommer inte se om den är bäddad fint eller ej. Du kommer inte få något beröm av någon. Du kommer överhuvudtaget inte få någon kommentar av någon ifall du bäddar eller ej. Det är enbart en sak mellan dig och Gud. Bäddar du eller ej? Ett annat exempel. Du är ensam kvar på kontoret. Det är sent och dina kollegor har missat papperskorgen då de kastat en hel del papper. Dessa papper ligger nu utspritt runt omkring på golvet men inte i papperskorgen där de hör hemma. Vad gör du? Du vet att lokalvårdaren kommer tidigt imorgon bitti och kommer att fixa det ändå. Det hänger inte på dig men naturligtvis ser det för taskigt ut. Papper utspritt över hela golvet. Ingen kommer att märka om du bara lämnar allt och ingen kommer att ge dig beröm ifall du städar upp. Det är enbart en sak mellan dig och Gud. Städar du upp efter dina kollegor eller ej?

Jag har kommit till tron att ett mått på ditt välmående är vad du gör då du är själv. En glad och välmående människa hade gladeligen bäddat och hade plockat upp papperna. En människa som inte för tillfället mår så bra hade kanske släpat sig upp ur sängen och låtit den vara obäddad under hela dagen och en sådan människa hade kanske svurit i sitt stilla sinne åt sina kollegor som inte lyckats kasta skräpet rätt men låtit det vara kvar på golvet. Jag definierar således välmående som hur jag ser på mig själv när jag är själv, när ingen är där som hejar på dig med påhejande rop eller ger dig komplimanger eller säger åt dig vad du ska göra. Välmåendet är således intimt förknippat med själens innersta väsen. Det du gör och känner när ingen är där. När det bara är du och Gud i rummet.

Tack för att du tog del av mina tankar denna den första sommardagen på tåget mellan Malmö och Stockholm. Njut nu av din bäddade säng och att du har ett arbete där du har förmånen att få kasta papper i en papperskorg.

/m

Vårens sista dag – en sökande Dirawi

Det är den 31:a maj år 2022 och min fars födelsedag. Min älskade far som likt många föräldrar har gjort sitt yttersta för att vi söner ska få det så bra som möjligt på vår färd genom alla dessa dagar i livet. Denna villkorslösa kärlek som jag hoppas att jag förmedlat vidare till mina barn och barnbarn.

Det är också vårens sista dag. Här i Skåne har både syrener och rapsfälten överblommat och jag som älskar naturens färgskiftningar blir en aning sentimental. Istället blommar rosor i de mest praktfulla nyanser så jag får njuta av det istället under mina löprundor och vandringar i Skånes natur.

Jag sitter och läser igenom den uppsats jag ska opponera på under torsdagens framläggningsseminarium i Umeå. En välskriven kandidatuppsats i teologi som granskar en ung kyrklig rörelse, bara 200 år på nacken, och jag tänker på den traditionstyngda världsvida kristna kyrkan med 2000 år på nacken och känner ödmjukhet inför orden om en ung rörelse som bara har 200 år bakom sig. Vår samtid har inte alltid bejakat tradition utan vill många gånger göra nytt. Så ska det kanske vara. Varje generation måste uppfinna och hitta sin egen väg framåt, även om jag tycker att det historiska och traditionsbundna arvet är väl värt att ta hänsyn till då dagens frågor diskuteras.

Jag har precis tittat klart på Gina Dirawis tv-serie ”Gina Dirawi lever och dör” på SVT play. Det är en existentiell resa som Gina tar med oss tittare på genom internationella religiösa rörelser. Dock inte det traditionsbundna svenska, den hederliga kristna kyrkan, den lyser med sin frånvaro och jag undrar varför?

För dig som inte har sett serien rekommenderar jag den starkt. Den handlar om Gina Dirawi, som jag tidigare har sett i en programledarroll för bland annat Melodifestivalen. I programmet får jag reda på att hon också är sångerska. I programmet ”Gina Dirawi lever och dör” ställer sig Gina frågan om hon ska fortsätta att leva eftersom hon upplever att det finns sådan ondska i världen, både i form av andra människors agerande men även, som jag tolkar det, att hon ser sig själv som ond. Alltså hederlig gammal kristen arvsynd med en ond djävul verkandes i vår samtid. I programmet säger hon att andra säger att hon lider av existentiell ångest medan jag kanske skulle mer benämna det som andlig och psykologisk sökande. I serien får vi sedan följa Gina då hon ger sig ut i världen för att finna lösningar på hur hon ska fortsätta att leva i en ond värld.

Det är enkelt att känna igen sig i Ginas tankar och känsloregister. Det är otroligt många människor, inklusive jag själv, som går och bär på existentiella frågor och bär på egna trauman utifrån livets upp- och nedgångar. Gina är fantastisk i att förmedla sina tankar, som det fullblodsproffs i TV-mediats tidsålder som hon är. Den stora frågan som genomsyrade det förra århundradet, om religioners äkthet, historicitet och Guds existens, lyser dock med sin frånvaro. Det ligger naturligtvis i tiden. Vi har exempelvis lämnat den historiska Jesus bakom oss och numer diskuterar vår samtid psykisk ohälsa och hur man får ett meningsfullt liv. Det sekulariserade har tagit över och Gina själv nämner nästan i förbifarten, så självklart är det för henne, att hennes astrolog har sagt till henne om någonting. Jag hajar till kring det naturliga med astrolog men jag är ju också från en annan generation och i mångt lever jag i en mer teologisk och till viss del mer upplyst värld. Det här programmet håller sig därför på ett väldigt ytligt teologiskt plan, vilket i sig är synd, för skrapar man bara lite på ytan inser man till exempel att kristendomen redan har svaret på samtidens och Ginas frågor.

Naturligtvis är jag lite subjektiv i detta men varför inte Gina sätter sig och diskuterar sina funderingar med en erfaren präst i Svenska kyrkan övergår mitt förnuft. För etiskt verkar ju Gina bära på de typiska eviga frågorna kring skuld och skam över att vara människa och om ens handlingar är onda. Här verkar hon således ha kvar en traditionsbunden etisk fråga sedan kristendomens begynnelse men insikten och svaret kring avlösning, förlåtelse och nåd kommer inte fram i programmet. Istället testar Gina de mest udda grenarna av spiritualitet, allt från tibetanska munkar, druider, wicca-häxor till dansande dervischer. Vad är det egentligen för fel med en hederlig präst i det här landets största religiösa samfund? Kunde inte SVT kostat på sig ett samtal kring den lösning som kristendomen ser med nåden? Kanske hade inte Dirawi förstått den poängen men det hade ändå varit en naturlig väg att gå eftersom vi trots allt lever i ett protestantiskt land, även om sekulariseringen är stark.

En annan fundering jag får är varför religion i serien utmålas som ett val som likt vilken produkt som helst som närmast kan köpas i en livsmedelsbutik. Dirawi testar friskt, utom redan nämnda kristendomen. Som om religiöst sökande handlar om att jag testar allt och ser vilken som är bäst för just mig och mina behov. Jag tänker på min egen resa och insikten att jag inte valde utan att jag kände mig utvald. Visserligen har jag ett helt liv (nästintill) av läsning från Dag Hammarskjölds Vägmärken och strofen, ”Vägen valde dig”, i ryggmärgen som präglat mig, men ändå. Att tro är ett val, det håller jag med om, men för mig är religion också ett sätt att leva, inte en tjänst eller vara man kan köpa.

Trots detta är serien sevärd. Naturligtvis blir avslutningen mer i takt med vår samtid och glider mer in i traumabearbetning än existentialistiska frågor. En amerikansk psykolog samt en amerikansk psykiatriker kommer med tipset om ”överlevnadsskam” och de två sista avsnitten handlar mer om det sekulariserade samhällets sätt att hantera psykisk ohälsa, vilket är otroligt viktigt, än om existentialistiska svar. Jag tycker att serien tappar lite i tempo då men det handlar nog egentligen om mig och mitt intresse för existentialistiska frågor. I alla fall försvinner mitt intresse en aning då terapi kring överlevnadsskam och traumabearbetning kommer fram i serien eftersom detta är väldigt vanligt förekommande och en självklarhet i all form av terapi. Det mest märkliga kring det är väl att Dirawi behövde åka till USA för att få höra de orden och den ingången på hennes sökande. Man undrar ju vilka terapeuter hon har haft i Sverige i så fall, eller så är det bara uppgjort i TV att det ska vara så, för det blir helt enkelt bättre TV. Hur som helst blir detta en ögonöppnare för Gina och jag är otroligt glad för hennes skull.

Se gärna serien och bilda dig en egen uppfattning. Gina Dirawi är fantastisk, som ung sökande människa. Vi alla känner nog igen oss i hennes grubblerier och var och en måste naturligtvis finna sin egen väg framåt. För mig är förlåtelse och nåden stark i mott liv, det hade varit roligt att se hur Dirawi reagerat på det, men det får vi aldrig veta.

/m

Post-sanningens tid

I förra veckan var det avslutning för mina studier på Kyrkans utbildningsinstitut för denna gång. Vi fick förmånen att träffa ärkebiskop Antje Jackelén den sista dagen som pratade för oss under temat ”kyrkan i samtiden”. Hon inledde sin presentation genom att säga ”att vi lever i post-sanningens tid” och jag tänkte direkt på att jag är gammal. Kanske för gammal? För visst har vi pratat om post-sanningens tid förut? För visst har vi väl levt länge i post-sanningens tid? Har vi inte det?

Jag tänker på Reagans stora politiska härdsmälta, Iran-Contras-affären och alla som då skrev i olika forum och tidningar att amerikanska medier generellt misslyckades med att granska affären. Jag vet att Steve Tesich skrev något i stil med att Iran-Contras visar att politiker inte behöver bry sig om sanningen. Detta fick begreppet post-sanning och då pratar vi tidigt -90 tal, kanske t.o.m. slutet av -80 talet. En av mina stora förebilder, den tysk-amerikanska filosofen Hannah Arendt, betonar i sin berömda essä ”Lying in Politics”, tror den är från 1971, att bedrägeri och lögner använts som medel för att uppnå politiska mål sedan tidernas begynnelse.

Sedan hoppas jag att vi är fler än jag som har läst ”The post-truth era” av Ralph Keyes. Boken beskriver den politiska utvecklingen i USA efter Vietnamkriget. Tror boken kom ut inför valet år 2004. Då hade det ju dessutom varit en massiv diskussion kring det här med sanning och lögn i kölvattnet av Irakkriget 2003, som vi alla vet baserades på en lögn om att det fanns massförstörelsevapen i Irak. George W. Bush i sitt esse, för sin okunnighet, sin vana att agera på magkänsla och sin ­benägenhet att ljuga när helst det behövdes.

Så visst har levt länge i ”post-sanningens tid”. Eftersom vi just nu lever i en tid efter president Trump som använde lögner som ett verktyg i dennes politiska retorik och i en tid där Putin använder lögnen som vapen mot sina egna medborgare så kan jag förstå om ärkebiskopen kallar det att vi just nu lever i ”post-sanningens tid” (även om jag tycker att vi har levt i den tiden länge i så fall).

Men vad menas egentligen när man säger att vi lever i post-sanningens tid? För mig är ordet en aning svårbegripligt. Om jag gör en bokstavlig tolkning skulle ”post” kunna översättas med ”efter”, således skulle det betyda ”efter sanningen”. För mig blir det i så fall helt obegripligt. Vi kommer naturligtvis aldrig leva ”efter sanningen” för sanningen finns ju där vare sig vi vill det eller ej. Irak hade exempelvis inte massförstörelsevapen, hur än president Bush hävdade det motsatta. Sanningen fanns där för alla att se.

Således måste ”post” innebära något annat i detta sammanhang än ”efter”. Kan det istället handla om en värderingsförskjutning där ”post” i just ”post-sanning” avser att sanningen spelar egentligen ingen roll? Objektiva fakta är i ”post-sanningens tid” något som har mindre betydelse än allmänt tyckande och känslor. Är det definitionen av ”post-sanning”?

Om vi i backspegeln granskar Trumps presidentperiod ligger det nog en del i den sistnämnda definitionen. Samtidigt kanske det är för långt att säga att sanningen inte spelar någon roll även om Trump tycks i ett utifrånperspektiv stå för den uppfattningen. I en viss mening har kanske sanningen istället som fenomen blivit allt viktigare. Alla, även Trump, hävdar ju att de står för sanningen. Jag menar att vi lever i en tid då alla plötsligt har bestämda åsikter om en hel massa saker som vi tidigare inte hade någon uppfattning om, eller i alla fall hade anständigheten att svara att just i den frågan har jag för lite kunskap för att ha en bestämd åsikt kring. Se bara på Corona-perioden. På sociala medier tycktes det ju som om alla satt inne med sanningen på sitt sätt. Alla verkade plötsligt ha en specialistläkarexamen i epidemiologi och alla satt inne med sanningen. Alla tror vi att vi står på sanningens sida, även när vi inte gör det. Inga människor skulle hävda att deras åsikter visserligen är falska men att de ändå håller fast vid dem. Rent filosofiskt vore en sådan position helt obegriplig. Att ha en övertygelse om något innebär ju just att man håller detta för sant. Kanske är det detta som ärkebiskopen menar är det nya perspektivet i just ”post-sanningens tid”?

Om jag fortsätter lite på det spåret innebär det således att postsanningens tid handlar inte om att vi som individer inte längre bryr oss om att tro vad som är sant. Däremot tror vi alla att vi bär på sanningen. Men kan det verkligen vara så när vi vet att lögnen är ett verktyg många använder sig av? När lögnen används i det politiska etablissemanget som en naturlighet? I så måtto verkar det ju som om sanningen har tappat sin relevans, även om det inte är något nytt i sig. Att politiker ljuger och ger löften de inte avser hålla är ju knappast en nyhet.

Det som kännetecknar samtiden är kanske att vi har accepterat lögnen. Om jag kommer ihåg nämnda Steve Tesich rätt så hävdar han att det skedde en viktig värderingsförskjutning kring lögnen under -80 talet. Enligt Tesich skedde det en värderingsförskjutning från -70 talets nej till lögner till ett accepterande under -80-talet. Kanske har han rätt. Jag tänker på Nixon som avslöjades som lögnare i samband med Watergateskandalen och fick avgå medans Reagans lögner om Iran–Contras-affären tolv år senare lät allmänheten passera. Detsamma gäller Bushs lögn om massförstörelsevapen i Irak. Han fick sitta kvar och omvaldes till och med. Presidentvalen 2016 och 2020 gjorde det också alldeles klart att Trumps väljare inte låtit sig avskräckas av hans många och uppenbara lögner. Inte ens under hans tid som president. Han fick till och med fler röster vid valet år 2020 än 2016.

Så när vi pratar om post-sanningens tid kanske det handlar om acceptans av lögnen och att man egentligen inte bryr sig om sanningen. Detta eftersom alla ändå säger att man står för sanningen, så dess värde saknar egentligen betydelse. Jag tänker att på -70 talet ville inte en politiker ertappas med en lögn och gjorde vad man kunde för att slingra sig. När det gäller dagens politiker, inte bara Trump och Putin, utan också politiker som Victor Orbán och Boris Johnson, tycks man oroa sig mycket litet för detta. Man säger en sak ena dagen, raka motsatsen nästa, och struntar fullständigt i om det man säger avslöjas vara falskt. Att dessa politiker skördar framgångar tyder på att vi bryr oss mindre om sanningen i dagens polariserade och hårdnade debattklimat än vad vi har gjort tidigare, och i den meningen har sanningen blivit irrelevant. Försöken att faktakontrollera kommer då inte att ha någon som helst effekt på våra politiska preferenser. Vad vi bryr oss om är att politiker är villiga att säga de saker som gynnar vår sida! Vår sanning!

Sanningen har på så sätt blivit individuell. Det finns helt enkelt ingen objektiv sanning. En lögn kan helt enkelt vara sanning, om jag tycker så. Ett berömt exempel som jag kommer ihåg var en reaktion av en användare på Facebook efter att det avslöjats att det var en fejkad nyhet att en elev tvingats till kvarsittning eftersom hon haft svenska flaggan på mobilskalet: ”Jag skiter i att det är fejk det är för jävligt ändå”.

Så här när det har gått någon vecka efter träffen med ärkebiskopen skulle jag naturligtvis ha frågat efter ärkebiskopens definition av ”post-sanningens tid”. Vem vet, kanske hade svaret låtit något åt det hållet jag har försökt att beskriva här ovan. För egen del tror jag det ligger en hel del i att post-sanningens tid handlar om en förskjutning i våra värderingar. Detta gör att det blir komplext att leva i post-sanningens tid. Det finns helt enkelt ingen objektiv sanning kvar. Det är ju inte heller så enkelt att alla håller med om vad som räknas som en lögn eller att alla faktakontroller accepteras. Tvärtom kännetecknas vår samtid av stor ­oenighet. Sanningens kris handlar inte bara om att vi inte längre bryr oss om sanningen, utan om att det blivit så förtvivlat svårt att enas om vad som är sant och vad som är falskt, och därmed i slutändan om vad som utgör kunskap och vad som utgör okunskap.

För egen del lovar jag dock att jag pratar sanning om att jag träffade ärkebiskopen härom veckan. Jag har bildbevis…men samtidigt vem vet…sanningen är relativ, eller? Vi lever ju trots allt i post-sanningens tid.

/m

Funderar på mästaren

Det pågår musikunderhållning på SVT. Efter Liverpools seger i FA-cupfinalen och dess dramatiska straffläggning är plötsligt allt accepterat för mig. Jag kan till och med vila ögonen på eurovision samtidigt som jag skriver predikan till imorgon och detta blogginlägg. För säkerhets skull skruvar jag dock bort ljudet. Jag befinner mig i sommarhuset utanför Kalmar. Låter tankarna fladdra fritt. Tänker på mäster Eckehart. I veckan gjorde jag ett besök vid Arlövs kyrka och satte mig ned en stund utanför kyrkporten under det underbara rosa körsbärsträdet.

Några rader ur Dag Hammarskjölds Vägmärken kom till mig och jag tänkte på mäster Eckeharts inflytande över generalsekreteraren. Ibland tänker jag på alla chefsuppdrag jag har haft och dessa komplexa adaptiva system som jag har försökt att rådda, kanske tänkte generalsekreteraren för FN likadant men så tänker jag på mäster Eckehart och enkelheten kommer tillbaka. För inte tänkte väl mästaren på komplexa adaptiva system för cirka 700 år sedan?

Förra veckan var jag några dagar i Erfurt. Efter att ha utforskat Erfurter Dom kunde jag inte låta bli att glida igenom de trånga gränderna och med några reskamrater närma mig Predigerkirche. Det var med en aning andäktighet jag öppnade porten till kyrkan.

Kyrkan är ytterligare en av stadens alla medeltida kyrkor, byggd i grå sandsten och rest av Dominikanerorden runt 1270 och framåt. Klostret är sedan länge raserat men kyrkan är intakt. Det var här mäster Eckehart verkade som Prior. Redan år 1275, som 15-åring, kommer Johannes Eckehart till Erfurt. Han ges en grundläggande utbildning innan han vigs till präst. Det blir sedan några år i Köln och Paris innan han år 1298 utnämns till Prior för klostret i Erfurt. Han får då cirka 60 kloster under sig och Predigerkirche i Erfurt blir hans bas. Med ungefär 60 kloster under sig kan jag tänka mig att även mäster Eckehart vid olika tillfällen ställde sig frågan kring att leda inom ramen för komplexa adaptiva system, ungefär 700 år innan CAS som begrepp uppfanns. Kanske var det hans ledarfilosofi som tvingade honom till att revolutionera både dåtidens teologi som utövandet av prästerskapet?

När jag går omkring i den ståtliga kyrkan och ser ljuset tränga in från de stora fönstren som öppnar upp sig genom takvalven tänker jag på att mäster Eckehart gick just här för cirka 700 år sedan. Han hade bekymmer. Hur skulle han nå fram till alla sina underställda i de olika klostren med sitt budskap. Vissa nunnekloster med dess bristande latinutbildning tvingade mäster Eckehart till något revolutionerande. Han översatte sin andliga vägledning till tyska och gick därmed ifrån latinet. Han tvingades att tänka utanför ramarna. För mäster Eckehart handlade det om att nå fram, att söka den mystiska gudsbilden, inte alltid att hålla på det intellektuella. Han tog sin utgångspunkt i filosofin, men landade i en inre och esoterisk verklighet. Mäster Eckeharts arbete är på många sätt en omöjlig kamp i att förena två oförenliga traditioner, det analytiska och resonerande tankesättet med det inre, mystiska.

När jag läser mäster Eckeharts predikningar slås jag av att han målar upp en bild av att det inte finns några genvägar till Gud. Den enda vägen som står till buds för människan är den inre bönen och dialogen med sitt inre. Det handlar om kontemplation och hård inre andlig prövning (Eckehart var trots allt munk och styrde över 60 kloster). Han är på detta sätt starkt antiauktoritär och på så sätt en föregångare till Luthers antipåve-synsätt, cirka 200 före Luther. Eckehart försvarar visserligen kyrkan men i sina predikningar sätter han alltid den enskilda människan före varje kyrkligt kollektiv. Hans tankar måste ha varit svårsmälta för Rom och påven. Han predikar bland annat att han enbart erkänner en auktoritet, en som alla måste underordna och förhålla sig till, nämligen Gud. Även den som tar avstånd från Gud och intar en ateistisk hållning menar Eckehart har ett förhållande till Gud och det är alltid varje människas relation till Gud som är det viktigaste. I en av hans predikan läser jag ”även den som hädar Gud prisar Gud”.

För Dag Hammarskjöld är inflytandet från Eckehart total. Eckeharts aversion mot all form av materialism anar jag i Hammarskjölds livsföring och genom de tiotalet Eckehartsreferenserna i Vägmärken, återgivna på tyska, känns Eckeharts tankegångar som ingångar till Hammarskjölds ledarskap och liv. Hela bokens motto är egentligen ett enda inspirerande tal från Eckehart,

”Endast den hand som stryker ut kan skriva det rätta”.

Då jag sneglar upp på de rosa blommorna där jag sitter bredvid Arlövs kyrka tänker jag på det Hammarskjöld skriver den 22 april 1956:

”Förstå – genom stillhet. Handla – ur stillhet. Vinna – i stillhet.”

Hammarskjöld låter sedan Eckeharts citat, ”Ska ögat förnimma färgen så måste det först självt vara befriat från alla färger” ljuda som ett eko över hans mystiska syn på att stillheten är själens innersta och öga. Avklätt från alla färger och därmed seende, reflekterande Guds ljus.

År 1326 tvingas Eckehart resa till Köln för att försvara sina predikningar och läror inför ärkebiskopens inkvisation. Missnöjet har börjat att gro i Rom. Medan jag vandrar i Eckeharts kyrka tänker jag på hur Eckehart måste ha tänkt på vägen till Köln. Kanske förberedde han sig redan här i kyrkan? Jag har läst hans vittnesmål inför inkvisationsdomstolen. Han förnekar ingenting. Han medger istället att allt som de framför som anklagelser är sanna. Han vet att i grunden är brottet att han har predikat på tyska. Guds ord förmedlade på tyska och inte det stipulerade latinet. Ett brott som han som chef, ledare, förebild kan leva med.

Som chef kände jag mig ibland inte i takt med min egen samtid och min egen organisation. Så tänker jag att även Hammarskjöld kände det vid olika tillfällen och så tänker jag att även mäster Eckehart kände det på vägen till Köln. Vissa behöver gå före andra. Så enkelt är det. Jag låter mästaren själv genom sina ord till inkvisationsdomsolen åskådliggöra detta:

”Den som ej förstår detta tal, han må ej heller bekymra sitt hjärta därmed.”

Jag låter TV:n stå på men med ljudet fortsatt avstängt. Nyfiken som jag är vill jag veta vem som vinner men jag behöver inte lyssna på det hela. Istället tar jag fram boken om mäster Eckeharts predikningar. Jag lyssnar hellre på mästaren ikväll.

/m