Om författaren

Mats Uddin, född 1969, är författare, föreläsare, coach, ledarkonsult, teologstuderande och prästkandidat i Lunds stift. Han har tidigare bland annat arbetat som regiondirektör, HR-direktör, stabschef, biträdande länsarbetsdirektör, IT-direktör och arbetsförmedlingschef. Han har en ekonomie kandidatexamen i nationalekonomi, är filosofie magister i pedagogik med inriktning ledarskap och våren 2022 färdig med sin teologexamen. Hösten 2022 fortsätter studierna med målet att skriva en magisteruppsats i teologi. Studierna är dock enbart på halvfart så parallellt arbetar Mats som egen företagare med bland annat föreläsningar, coachinguppdrag, skriv- och redigeringsuppdrag, sitt författarskap samt utredningsuppdrag. Vill du läsa mer om Mats konsultarbete finns det mer information här.

Om Viljans makt

Mats har skrivit mycket i sitt arbete, men innan debutboken inget skönlitterärt. Han har sedan barnsben varit intresserad av historia, och det blev drivkraften som gjorde att skrivandet flöt på under hösten 2017 och våren 2018 då debutboken skrevs. På väg hem från arbetet en dag 2004 läste han en artikel om att det nästan var hundra år sedan Norgeunionens upplösning.

”Jag kunde inte låta bli att fundera på hur Oscar II kände sig då. Kanske att halva arvslotten gick honom förlorad, tänk om han ångrade sig”, säger Mats och berättar att han samma kväll gick hem och började skriva ner sina tankar kring en berättelse om tiden efter unionsupplösningen.

”Jag har alltid varit nyfiken på att lära mig om historiska personer. För mig handlar det nog om att man kan lära sig mycket av dem som har gått före oss på den här planeten. Att därför få ta del av all historia är för en sådan som mig en guldgruva”, fortsätter Mats.

Om Jag är paria

Under hösten 2018 och våren 2019 skrev Mats det som skulle bli manuset till hans andra bok Jag är paria. Den baseras på verkliga händelser under år 2017-2019.

”Under våren 2018 ringde en journalist till mig. Från början hade jag ingen aning om vad vederbörande ville men sedan framgick det att journalisten ville be om ursäkt för ett antal artiklar som skrivits om mig. Någon officiell förlåtelse kunde dock inte en tidning ge, enligt journalisten. Det blev startskottet för min historia i Jag är paria”, berättar Mats.

Om Spår av dig

Under våren 2019 sitter Mats tillsammans med sin dotter, Isabelle, på altanen på baksidan av sitt dåvarande hus i Slaka i Linköping.

”Det är en vårdag för två år sedan. Året innan har min älskade dotter kommit hem efter en längre utlandsvistelse i Australien. Jag njuter av att jag återfått min dotter, Isabelle, till Sverige och att jag återigen kan uppleva vårstunder i Sverige med henne. Vintern har släppt sitt grepp om vårt avlånga land, och även om sommarens värme fortfarande är avlägsen kan vi ana dess kontur. Jag och min dotter sitter ihopkrupna längs husväggen på baksidans terrass och försöker fånga de få solstrålar som finns. Vi diskuterar skrivande och kreativitet. Jag är mitt uppe i researcharbete för efterföljaren till den historiska spänningsromanen Viljans makt, och hon frågar om jag när en längtan efter att någon gång skriva något annat än historiska romaner. Vi båda vet att jag håller på att redigera manuset till Jag är paria, vilket vi båda ser mer som mitt terapeutiska projekt och därför kanske vi omedvetet båda två ser den boken mer som en parentes i mitt författarskap. Jag funderar en stund, och det dyker upp några andra författares romaner i huvudet, men inget klockrent. Mitt svar blir därför något kryptiskt att jag gärna någon gång skulle vilja skriva en bok som är en blandning mellan romantik, feelgood och svärta.
”Den skulle jag gärna vilja läsa”, säger hon.
Sagt och gjort. Den bok som nu är släppt är således resultatet av samtalet som Isabelle och jag hade den där vårdagen. Jag lämnade uppföljaren till min historiska roman till ett senare tillfälle och lät lusten styra mina skrivsteg
”, berättar Mats

%d bloggare gillar detta: