Om författaren

Mats Uddin, född 1969, är författare, föreläsare, coach, ledarkonsult och teologstuderande. Han har tidigare bland annat arbetat som regiondirektör, HR-direktör, stabschef, biträdande länsarbetsdirektör, IT-direktör och arbetsförmedlingschef. Han har en ekonomie kandidatexamen i nationalekonomi, är filosofie magister i pedagogik med inriktning ledarskap och snart färdig med sin teologexamen (hösten 2021).

Mats har skrivit mycket i sitt arbete, men innan debutboken inget skönlitterärt. Han har sedan barnsben varit intresserad av historia, och det blev drivkraften som gjorde att skrivandet flöt på under hösten 2017 och våren 2018 då debutboken skrevs. På väg hem från arbetet en dag 2004 läste han en artikel om att det nästan var hundra år sedan Norgeunionens upplösning.

”Jag kunde inte låta bli att fundera på hur Oscar II kände sig då. Kanske att halva arvslotten gick honom förlorad, tänk om han ångrade sig”, säger Mats och berättar att han samma kväll gick hem och började skriva ner sina tankar kring en berättelse om tiden efter unionsupplösningen. ”Jag har alltid varit nyfiken på att lära mig om historiska personer. För mig handlar det nog om att man kan lära sig mycket av dem som har gått före oss på den här planeten. Att därför få ta del av all historia är för en sådan som mig en guldgruva”, fortsätter Mats.

Under hösten 2018 och våren 2019 skrev Mats det som skulle bli manuset till hans andra bok Jag är paria. Den baseras på verkliga händelser under år 2017.

”Under våren 2018 ringde en journalist till mig. Från början hade jag ingen aning om vad vederbörande ville men sedan framgick det att journalisten ville be om ursäkt för ett antal artiklar som skrivits om mig. Någon officiell förlåtelse kunde dock inte en tidning ge, enligt journalisten. Det blev startskottet för min historia i Jag är paria”, berättar Mats.

%d bloggare gillar detta: