Min tredje bok på gång

Då är den avslutande redigeringen och layoutframställningen av min nästkommande bok äntligen färdig. Det är alltid det där på slutet som jag tycker är känslomässigt svårast. Man går ständigt omkring med en inre känsla av att man missat något stavfel, färgen på baksidestexten blev fel eller layouten kunde ha gjorts på det eller det sättet istället….ja, nu är det i alla fall klart! Idag gick tryckfilen iväg till tryckeriet. Jag är otroligt nöjd och stolt!

Hela omslaget till Spår av dig

En boks väg från idé till färdigtryckt bok är alltid intressant tycker jag. Den här boken har tagit lite över två år att färdigställa. Det är en vårdag för två år sedan. Året innan har min älskade dotter kommit hem efter en längre utlandsvistelse i Australien. Jag njuter av att jag återfått min dotter, Isabelle, till Sverige och att jag återigen kan uppleva vårstunder i Sverige med henne. Vintern har släppt sitt grepp om vårt avlånga land, och även om sommarens värme fortfarande är avlägsen kan vi ana dess kontur. Jag och min dotter sitter ihopkrupna längs husväggen på baksidans terrass och försöker fånga de få solstrålar som finns. Vi diskuterar skrivande och kreativitet. Jag är mitt uppe i researcharbete för efterföljaren till den historiska spänningsromanen Viljans makt, och hon frågar om jag när en längtan efter att någon gång skriva något annat än historiska romaner. Vi båda vet att jag håller på att redigera manuset till Jag är paria, vilket vi båda ser mer som mitt terapeutiska projekt och därför kanske vi omedvetet båda två ser den boken mer som en parentes i mitt författarskap. Jag funderar en stund, och det dyker upp några andra författares romaner i huvudet, men inget klockrent. Mitt svar blir därför något kryptiskt att jag gärna någon gång skulle vilja skriva en bok som är en blandning mellan romantik, feelgood och svärta.
”Den skulle jag gärna vilja läsa”, säger hon.
Sagt och gjort. Den bok som nu är på väg till tryckeriet är således resultatet av samtalet som Isabelle och jag hade den där vårdagen. Jag lämnade uppföljaren till min historiska roman till ett senare tillfälle och lät lusten styra mina skrivsteg.

Framsidan!

Så här i efterhand ser jag bokens resa lite i ljuset av min egen resa under de här dryga två åren. Våren 2019 befinner jag mig på Backåkra och träffar Adam (så heter han i min autofiktiva bok Jag är paria) och jag bestämmer mig där och då för att söka in till Teologprogrammet och bli präst. Jag fortsätter med min konsultverksamhet i ledarskap men börjar samtidigt också studera på distans. Boken skrivs under nätter i Slaka och i Limhamn och under stunder av reflektion. Den skrivs på Espresso house i Limhamn och på Sankt Jakobs stenugnsbageri i Slottstaden, Malmö. Den skrivs i vår underbara sommarstuga i Karlsbo utanför Kalmar och den skrivs på tågresor i södra Sverige. Nu är den äntligen på väg till Er! Nu har den släppt sitt grepp om mig och jag hoppas att ni kommer att uppskatta den lika mycket som jag älskade att skriva den.

Boken är en fullt ut skönlitterär, påhittad berättelse. Jag håller vad jag sa till Isabelle den där vårdagen, boken är en blandning av feelgood, romantik och svärta. Handlingen utspelar sig i och kring Linköping, så ni som känner till Östgötaslätten kommer att känna igen er! Till slut enades förlag och jag om nedanstående baksidestext:

Livet är kort, alldeles för kort. Det får det skilda paret Magnus och Elisabeth erfara då de tvingas begrava sin enda dotter. Föräldrarna är så olika man kan vara, att trösta varandra är alltså inte aktuellt. Den uppslitande skilsmässan satte alltför djupa sår. De söker därför tröst på varsitt håll. Elisabeth vänder sig till sina väninnor och Magnus försöker desperat att bibehålla ett av dotterns fotavtryck. Ingenting verkar hjälpa.

Till slut får de instruktioner från oväntat håll. Dottern börjar skicka mail och saker börjar hända. Föräldrarna uppmanas att leva, testa sina gränser och försöka sluta fred. De har inget annat val än att lyda, hur skulle de kunna gå emot sin bortgångna dotters önskningar?

“Spår av dig” är en vacker, varm och kärleksfull historia som får dig att gråta och skratta på en och samma gång. En modern roman som speglar livets och kärlekens innersta väsen. Det är en historia om vänskap, föräldraskap och tillgivenhet. En historia man aldrig glömmer.

Tusen tack till Lava förlag, som var faktiskt ett av flera förlag som ville ge ut denna bok. Otroligt roligt! Nu hoppas vi att processen med tryckningen håller vad den utlovat, så finns den i bokhandeln efter den 18:e november. Troligtvis kommer jag att ha ett releasemingel den 27:e november någonstans i Linköping. Återkommer med detaljer kring releaseminglet men det kommer i så fall bli ett öppet releasemingel och alla som vill är således välkomna!

/m

En kommentar på “Min tredje bok på gång

  1. Pingback: Min tredje bok har anlänt! – Mats Uddin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: