Snabbkurs i ledarskap

En forcerad kvinna ringer mig då jag sitter på Espresso house. Hon har bråttom säger hon. Med en viss förvåning undrar jag lite försynt om hon har ringt rätt. Jodå, hon har definitivt ringt rätt bedyrar hon. Hennes mor var en av cheferna som gick en av alla otaliga chefskurser på landstinget som jag gjorde inhopp på lite då och då för att föreläsa om ledarskap. Hon hälsar till mig från sin mor. Jag tar emot hälsningen, fortfarande en aning förbryllad kring vad kvinnan egentligen vill.

”Jag behöver din hjälp”, säger hon till slut.

”Vad kan jag hjälpa dig med”, svarar jag.

”Mamma säger att du är den bästa chefen som finns och att du höll den bästa bästa pedagogiska föreläsningen som hon har träffat på genom sitt liv, och nu behöver jag en snabbkurs i ledarskap.”

”Tack, men det är säkert 10 år sedan jag höll den där föreläsningen för din mor på Söderköpings brunn och dessutom är ledarskap något komplext och inget man kan få grepp om i en snabbkurs. Jag kan bli din coach istället och coacha dig genom ditt chefskap”, svarar jag.

Kvinnan berättar att hon är på väg in i ett chefskap och att det är till en arbetsgrupp där hon kommer att möta en hel del olika åsikter i en arbetsgrupp som är splittrad.

”Kul”, råkar jag häva ur mig.

”Tycker du?”

”Ja, det är oftast i sådana sammanhang en chef behövs som mest”, svarar jag

Vi hinner sedan inte så mycket längre i vårt samtal. Kvinnan har bråttom vidare och säger till slut, kan du inte skriva ihop några punkter om ledarskap och maila till mig. Jag skrattar och återgår till mitt ursprungssvar att ledarskap är komplext och….hon avbryter mig och säger ”Ja, jag fattar men gör ett försök.”

När vi har lagt på återgår jag till min dator och min uppsats som jag filar på. Efter en stund kommer ett mail från kvinnan som nyss ringde. Hon ber mig svara på hennes mail och hon skriver att hon fattar att ledarskap och chefskap är komplext men om jag bara skulle få 10 minuter på mig, vad skulle du då lyfta fram? Hennes mailfråga triggar mig så jag ger det 10 minuter. Här kommer därför min 10-minuterslista om ledarskap som jag tänker att inte bara hon som ringde och mailade kanske kan ha nytta av.

Tillitsbaserat ledarskap på 10 min

För mig är ledarskap i en chefsposition ett förtroendeuppdrag som bör förtjänas varje dag i samverkan mellan chef och medarbetare. Det utgår från två grundprinciper:

1, Vilken typ av organisation leder du och vad är det för chefskap som du har fått i uppdrag av din chef att leda. Är organisationen i en förvaltande fas – då är det ett förvaltande ledarskap som du ska anamma från början. Är det en organisation som befinner sig i en stark förändringsfas – ja, då är det ett sådant ledarskap du ska ha i början. Du måste snabbt lära känna ditt uppdrag från din chef, den organisation du är satt att leda och inte minst måste du lära känna dina medarbetares styrkor, svagheter, möjligheter och drömmar. Sedan kan du tillsammans med dina medarbetare leda er organisation framåt.

2, Som chef måste utgångspunkten vara att du har en god självkännedom. Du kan inte leda andra om du inte vet vem du själv är. Vad är dina egna styrkor och svagheter? Var någonstans befinner du dig i självkännedom kring det här med bekräftelse, kritik, trygg i dig själv och om du kan lyfta dig och inte gå igång på alla saker (smått som stort). Att vara chef handlar om att vara trygg i sig själv. Något som en människa vanligtvis brukar utveckla med livsåren, det vill säga en äldre människa har ofta lättare än yngre att inte behöva ha lika mycket bekräftelse från sin omgivning, man är oftare trygg i sig själv och litar på sina förmågor och de svagheter man har kompenserar man genom olika verktyg man lärt sig hantera eller människor runtomkring en. Man bryr sig inte så mycket om vad andra tycker och tänker lika mycket, det vill säga man tar inte åt sig lika mycket av kritik utan sätter kritiken in i ett större perspektiv och slutligen tar man inte lika allvarligt på saker och ting.

I själva chefsrollen gäller det sedan att hela tiden boosta medarbetarna så att de presterar på toppen av sin förmåga och att de utvecklas i takt med verksamheten. Som chef befinner du dig sällan i trygghetszonen utan är ständigt på väg, vilket innebär att du måste bejaka förändringar och lära dig leva med att den ena dagen är inte den andra lik. Du måste lära dig hantera kritik, skvaller och ibland lögner. Du måste lära dig att en medarbetargrupp är sällan en grupp där koncensus uppnås utan en grupp, om den är en bra arbetsgrupp, har högt i tak och därmed bejakar oliktänkande och oliktyckande, men då ni levererar, då ni presterar, ja, då ska ni göra det som en enad organisation.

Detta innebär att du som chef måste bejaka både de som tycker annorlunda än du och de som tycker likadant. Du som chef fattar beslut och i vissa lägen fattar man beslut som inte gillas av alla. Som chef är du chef över samtliga medarbetare och du måste även lyssna och bära besvikelsen hos de medarbetare som tyckte att du fattade ett felaktigt beslut. Det innebär att du ibland gör människor beskvikna och då gäller det att du som chef pratar mycket med dessa medarbetarna. En människa kan acceptera att inte allt blir som den personen vill men den personen vill i alla fall bli lyssnad på och respekterad för sin åsikt.

Som chef ska du därmed ha en bra beslutsprocess, beroende på beslutets art ha en medarbetarinvolvering, fatta beslutet, hantera alla medarbetarna tillitsfullt och respektfullt (även de oppositionella). Lita på processen. Som chef har du ofta några som alltid är med dig men du har dessutom ofta några som alltid är emot dig och så har du det stora flertalet medarbetare som litar på dig som chef och litar på processen. Där har du din spelplan.

Ovanstående skriver jag ihop på 10 minuter och mailar till kvinnan. Jag ber om ursäkt för eventuella stavfel och annat men jag tog henne på orden och skrev ihop allt på 10 minuter. Hon återkommer med tre emoji i form av två tummar upp och ett hjärta.

Antar att det är positivt. Får hoppas att hon ringer igen och säger att hon behöver mig som coach. Kan bli roligt.

/m

4 kommentarer på “Snabbkurs i ledarskap

  1. Blev chef över mina kollegor, endast kvinnliga i stort åldersspann. En inte helt enkel uppgift att gå från kollega i gänget till chef med ibland obekväma beslut. Dessutom utan förberedande ledarskapsutbildning. Det blev en tuff period i mitt yrkesverksamma liv. Dock en livserfarenhet jag i vart fall så här med lite distans inte vill vara utan

    Gilla

    • Ja, att bli chef för sina gamla kollegor är inte det lättaste för nu blir din relation med dina arbetskollegor något helt annat. Ibland brukar jag tänka på Henry VIII som var en riktig festprisse och älskade att umgås med sina vänner. Allt ändrades då han kröntes till kung. På vägen ut från Westminster då han hade krönts stod hans vänner och väntade på honom och jublade och sökte hans uppmärksamhet. Det berättas att Henry VIII sneglade på sina vänner och en aning lakoniskt sa att ”hädanefter är inte ni mina vänner, ni är mina undersåtar”. Naturligtvis ska man inte se hans agerande som något man ska ta efter men det signalerar ändå den nya tiden, den nya ordningen, vare sig man tycker om det eller ej.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: