Jag är ett föredöme

En gammal Regiondirektörskollega hör av sig och undrar hur jag har det. Alltid roligt att prata gamla minnen och efterhöra hur livet är på arbetsmarknaden. Efter att ha avhandlat de vanliga ämnesområdena frågar min kollega om jag förresten har sett Britt-Marie 45. Jag blir som ett frågetecken och tror först att det handlar om någon bekant till oss båda som jag totalt har missat. Min kollega skrattar men förklarar sedan att det är en film från CUF (Centerns Ungdomsförbund) som har blivit en snackis ute på arbetsplatserna runt omkring landet. I alla fall enligt min kollega.

Det handlar om Britt-Marie 45 år som tydligen enbart fikar på sitt arbete och nuvarande LAS-lagstiftning skyddar henne, istället för hårt arbetande ungdomar, enligt CUF-filmen. Min kollega och jag förstår ingenting. Vår erfarenhet av 45-åringar är att de är väldigt effektiva och produktiva och att det istället handlar om personlighet snarare än ålder i arbetssammanhanget.

Då vi har avslutat vårt samtal kan jag inte låta bli att snegla in på CUF:s kampanjfilm för att ändra LAS. I filmen raljerar CUF över åldersskillnaden och sätter likhetstecken mellan ung=pigg och 45 år och över=trött. Budskapet är tydligt. Ny lagstiftning behövs. LAS skyddar de äldre (i CUF:s mening 45 år och därutöver) och missgynnar de yngre. De äldre (läs 45 år och därutöver) borde flytta på sig. Onekligen har CUF verkligen lyckats i sin kampanj. Det är en klassisk budskapsfilm som slår mot maggropen.

Naturligtvis är det åldersrasism så det skriker om men de lyckas med att få ut sitt budskap. Jag är den första att medge att LAS onekligen har en viss inlåsningseffekt men jag kan ändå inte låta bli att reflektera över att det problem som CUF tar upp i sin film redan hanteras av lagstiftningen. Vi har nämligen en lagstiftning som bygger på att arbetsgivaren leder och fördelar arbetet. Därtill har arbetsgivaren redskap i form av chefer som i sitt ledarskap agerar och skapar tillsammans med medarbetare ett aktivt ledarskap och ett aktivt medarbetarskap. Skulle en medarbetare, oavsett ålder, enbart sitta och fika, finns det HR-redskap i form av exempelvis utvecklingsplaner, individuella mål, individuella uppföljningar och inte minst ett starkt verktyg i form av lönesättning och lönerevidering. En chef har inte bara en rättighet att sätta 0 kr i lönerevidering ifall en medarbetare inte levererar utan en skyldighet. Inom rådande lagstiftning kan redan idag en icke-produktiv medarbetare leda till avskiljande från tjänst.

Jag är tvärt emot CUF för en stark åldersspridning i en arbetsgrupp. Man kompletterar varandra med sina olika personligheter och olika erfarenheter vilket inte minst kan ge olika perspektiv på gemensamma frågor som dyker upp vilket utvecklar verksamheten. Åldern är den faktorn som jag brukar tänka minst på som chef för en arbetsgrupp. Erfarenhet brukar visserligen generera en större minnesbank och större möjligheter att lösa problem utifrån tidigare upplevda liknande situationer samtidigt som vid en förändring kan det vara ovärderligt att en icke-erfaren person kommer in och ser på problemet med nya, fräscha ögon.

Det som är det sorgliga med CUF:s utspel är den tydliga åldersdiskrimineringen de ger uttryck för. Att de vill förändra LAS har jag viss förståelse för men budskapet att de yngre är pigga och de äldre (läs 45 år och därutöver) är trötta och icke-produktiva vittnar om en människosyn som jag tycker är sorgligt att CUF har. Jag inser naturligtvis att deras syn på andra människor kommer ändras i takt med att deras egna livserfarenhet fylls med år men den visheten bör man ha i sin etiska och moraliska kompass från början. Att hantera andra människor, oavsett ålder, med värdighet och respekt ska komma med modersmjölken.

Avslutningsvis kan jag ju dock konstatera att jag föregår med gott exempel enligt CUF. Jag lämnade arbetsmarknaden vid 47 års ålder och lämnade på så plats utrymme till någon yngre. Låt gå att jag de sista tio åren av mitt arbetsliv sällan hade tid för att fika någon längre stund…men att jag alltid tog mig den tiden för att ha möjlighet att umgås med mina arbetskamrater över åldersgränserna!

/m

En kommentar på “Jag är ett föredöme

  1. Pingback: Åldersrasism – Mats Uddin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: