Trumps plan leder till skärselden

Jag är i karantän och förpassad till soffan. Min älskade sambo har konstaterad Covid-19 och jag får sova på sofflocket så länge. Det gör mig inte så mycket. Att sova har jag ändå ett problematiskt förhållande till och från soffan kan jag ha CNN på hela tiden medan jag bläddrar i olika tidningar eller böcker. En vän till mig mailade till mig tidigare under dagen och tackade för ett bra blogginlägg (gårdagens inlägg) och la till att Trump nu måste lida helvetets alla kval, ungefär som Bibelns skärseld (purgatory) la han till. Jag tackade honom men svarade att skärseld nämns inte i Bibeln utan är ett mänskligt påfund, troligtvis startat av Gregorius den store runt 600 efter Kristus. Han svarade med en smiley.

Hans ord fick mig dock att bläddra lite i min sons konfirmationsbibel i jakt på ”helvetets kval”. Det närmaste man kommer är väl Johannes beskrivning i Uppenbarelseboken om ”en andra död” (Upp 20:5-7) och det kanske är det Trump med näbbar och klor vill undvika nu. Hans rådgivare måste lida fruktansvärt, tänker jag, för han själv kanske inte har förmågan att känna något sådant. I bakgrunden då jag bläddrar i Bibeln hör jag CNN:s kommentatorer och de pratar just om rådgivarna som just nu försöker övertyga Trump om att det pågående räknande enbart leder åt ett håll.

Bibeln hamnar på golvet och CNN i bakgrunden tar över mitt intresse och jag hör Jim Acosta säga att ”President Trump reagerar inte som en vanlig ledare när vederbörande inser att spelet är förlorat”. Dagens understatement hinner jag tänka innan Acosta fortsätter med en annan klassiker, ”Med ord från en rådgivare som jag pratade med för en kort tid sedan är Pennsylvania ”is the fat lady singing for President Trump” och rådgivarna har just nu ett helvete bakom kulisserna att försöka övertyga presidenten att detta glider bort från honom”. Acosta fortsätter sedan att rapportera att detta leder till ”kaos och det måste vara ett helvete inne i Vita huset just nu”.

Där kom begreppet helvetet således även från CNN. Allt eftersom hela världen väntar på att räkningen ska vara klar och med efterföljande rättsprocesser för att en narcissistisk, egoistisk människa inte vill gå ut ur Vita huset utan måste släpas ut ur huset kan jag inte låta bli att tänka att det ändå finns en slags poetisk rättvisa över det här. Rättvisan kommer till slut att segra.

Politik är svårt, både att vara politiker och ställa upp i politiska val men även att vara rådgivare. Det är väldigt smärtsamt att följa ett val när den kandidat du stödjer, en vars kampanj du följt och levt med i många månader och lagt en hel del intellektuella och känslomässiga investeringar i, sakta och till slut ouppnåeligt måste se sig förlorad.
Om du själv är människan som står i centrum, det vill säga kandidaten, måste detta vara extra svårt. Du måste rannsaka dig själv något oerhört och om Trump nu rannsakar sig själv inser han nog att han har sig själv att skylla, även för hur röstandet gått till och därmed i vilken ordning valresultaten levereras, för allt har gått enligt hans plan.

Trump började attackera poströstning med ord som bedrägeri på allvar förra våren. Vi pratar således redan våren 2019. Detta avskräckte naturligtvis hans egna väljare från att använda just den röstningsmetoden. Oklart dock om Trumps rådgivare sa till honom att ”det här kan vara en del av vårt röstsystem där du kan strida juridiskt ifall valet går dig emot”, eller om Trump själv kom på planen. Det är naturligtvis en synisk bild jag målar upp, men samtidigt kan det vara så att redan våren -19, då Trump låg långt efter alla demokratiska presidentkandidater i olika mätningar, såg en enda möjlighet att vinna, nämligen att hitta en svag punkt i USA:s röstsystem och slå hårt mot den.

Åter till min soffa. CNN fortsätter sin sändning med att lägga ut en slags tidslinje över Pennsylvanias rösträkning, timme för timme. Det syns tydligt att så länge de röster som räknades först, de som inkom under själva valdagen, hade Trump ett rejält övertag över Biden. Sedan började gapet mellan Biden och Trump gradvis minska då rösterna från valdagen var färdigräknade och valkontoret övergick till att räkna de röster som förtidsröstat på valkontoret. Då slutligen alla poströster skulle räknas övergick Trumps övertag till underläge och i skrivande stund ser det således ut som om Biden kommer att ta hem Pennsylvania.

Taktiken från Trumps utspel från förra våren och sommaren börjar således framstå som tydlig för alla och envar. Han skulle få alla sina anhängare att rösta personligen på valdagen och sedan skulle han försöka ogiltigförklara miljontals och åter miljontals poströster med motiveringen att de inte borde räknas eftersom de inkommit för sent (läs…de har inkommit innan valdagen men börjar inte räknas förrän efter de röster som lagts i vallokalen).

Trump skulle förlita sig på GOP:s juridiska ombud på platser som Pennsylvania och Wisconsin, som vägrade att tillåta räkning av poströster före valdagen, vilket skulle hjälpa till att skapa de förseningar som Trump sedan skulle utnyttja. Han skulle njuta av en stor ledning när röstningarna på valdagen räknades först, så att han kunde förklara seger och sedan insistera på att räkningen av miljontals andra röster utgjorde ett försök att stjäla valet från honom.

Allt utvecklades exakt enligt plan. Trumps twittrande och retorik av hans strategiska tänk hjälpte säkert till att övertyga miljontals av hans anhängare att bestämma sig för att rösta på valdagen och det hjälpte säkert till för att miljontals demokrater bestämma sig för poströstning. När Trump sedan underblåste denna taktik ytterligare med att i pandemins fotspår negligera den och säga att det är ingen fara att rösta på valdagen, ”de som nyttjar posträttssystemet är rädda och inget att bry sig om”, då stärktes taktiken ytterligare.

Några dagar innan valet underströk han via Twitter att en ”jätteröd våg” skulle komma och trots att opinionsmätningar såg ut att vara till hans nackdel skulle denna ”jätteröda våg” synas på valdagen. Planen fortskred och på valdagen gick det enligt plan i Pennsylvania, Michigan och Wisconsin. Trump förklarade seger tidigt nästa morgon. Den ”jätteröda vågen” hade sagt sitt. De hade sagt sitt på valdagen och det är de röster som enligt Trump är de röster som ska räknas. Han kallar dessa ”de lagliga rösterna”. Planen fortskred även då det gäller det naturliga efterspelet. Poströsterna började räknas och Trump slog till med sitt vapen, han inledde olika rättsliga kamper för att försöka ogiltigförklara poströsterna.

Hittills har allt således planenligt avlöpt i enlighet med hans förtänkta strategi men det är nu planen kommer ikapp verkligheten. Hur naiv än Trump var kan han väl ändå inte tänkt sig att alla de utskickade röstsedlarna som sedan blev poströster faktiskt inte skulle räknas? Trodde han verkligen att han juridiskt kunde stoppa valräkningen efter sin ”jätteröda våg”, eller var det en from förhoppning och det vi ser nu är en poetisk rättvisa där Trumps förvalda plan håller på att köra i diket?

Systemet verkar än så länge fungera. Alla röster räknas. Valtjänstemän och volontärer över hela landet tror på demokratin och är villiga att arbeta utomordentligt hårt för att få det att fungera på uppdrag av det amerikanska folket, på uppdrag av dem alla. Hur illvillig Trumps plan än må ha varit, kan han inte få demokratins naturliga hjul att sluta snurra. Han kan inte helt enkelt få allt detta att försvinna.

De rättsliga fallen verkar också falla Trump ur händerna. Detta eftersom de är grundlösa och för att de riktar in sig i enskilda fall på delar som saknar betydelse i det stora hela. Trump hade antagligen i sin enfaldiga plan tänkt sig att HD skulle rycka in till hans försvar under valnatten och säga att nu ”stoppar vi räkningen efter den jätteröda vågen”. Problemet, och en stor brist i Trumps plan, är att det saknas författningshänvisning kring att stoppa räkning av röster som avlagts under en demokratisk process. Trump kunde antagligen inte föreställa sig att detta skulle hända. Han har länge sett på stora delar av regeringen och juridiska domstolar som mer eller mindre färdiga verktyg för att tjäna hans egna personliga och politiska intressen. Och Trump antog att domstolarna bara skulle genomföra hans utropade åsikt. Han trodde helt enkelt att Amy Coney Barrett, hans nominerade till högsta domstolen, skulle hjälpa honom genom att ogiltigförklara vissa oräknade röster.

Men det är nu verkligheten kommer ikapp Trump och det är just på grund av hur han själv sålde in hela denna plan till sina anhängare som han nu lider den långsammaste av kval. Gradvis ser han sin ledning i Pennsylvania blöda bort under loppet av några dagar, för att ersättas av Joe Biden. Det måste vara en speciell skärseld för honom.

Jag tar upp min sons konfirmationsbibel från golvet igen och sänker ljudet på CNN. Den poetiska rättvisan hinner ikapp Trump och hans plan och jag slår upp ett av Paulus brev och läser tyst för mig själv i min ensamhet. Brevet är skrivet i Efesos omkring år 56-57.

”Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont.
Den finner inte glädje i orätten, men gläds med sanningen.
Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.
Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.”
(1 Kor 13:4-7, 13)

/m

En kommentar på “Trumps plan leder till skärselden

  1. Pingback: Ett parti i kris – Mats Uddin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: