Vid en parkeringsplats i Lund

Står bredvid en parkeringsplats i ett industriområde i Lund. Väntar på buss 171 som ska ta mig från denna asfaltsfulla plats till hemmets vrå i Limhamn. Jag tänker på det absurda att detta, denna asfaltsplan, kommer att vara en stor del av mitt liv under år 2023. Jag sluter mina ögon och tänker mig in i att vara i en botanisk trädgård med mängder med dahlior och gröna gräsytor istället. Inombords är jag där med grönska och liv, även om utsidan är ful och grå. Så är mitt liv just nu. Inombords är jag i fas med det gröna medan utsidan känns mer som att vara i ofas.

Jag surfar in på en kvällstidnings websida och läser rubrikerna. Som vanligt har jag svårt att klicka på en rubrik och ta mig tid att läsa deras artiklar. Ser inte riktigt poängen med att läsa artiklar som är vinklade utifrån ett viss syfte. Jag är i ofas med utsidan. Några exempel som jag ser från rubrikerna:

Vår statsminister verkar oroa oss i onödan. Ulf Kristersson har på kort tid sammankallat till ett antal presskonferenser där han försökt inskärpa situationens allvar genom att säga ”det är allvar nu – på riktigt” och att Sveriges befinner sig i det ”värsta säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget”. Vet inte vilken värld han lever i men menar han klimathotet eller handlar det om någon ekonomisk krissituation som inte går att hantera? Jag lärde känna Ulf Kristersson när jag arbetade i Stockholm i början av 2000-talet när han var socialborgarråd i Stockholm. ”Fort och fel” var väl epitetet som jag tyckte kring hans ledarskap från den tiden. Han verkar inte ha lärt sig mycket sedan dess.

Jag tycker han framför sina budskap på ett onödigt alarmistiskt sätt. Jag har inte noterat mängder av oroliga svenskar gå ut på gatan för att demonstrera mot att vi ännu inte blivit medlemmar i Nato eller orosdemonstrationer för att ryssen kommer snart. Jag har hört betydligt fler som oroar sig för att Sverige varit alltför undfallande gentemot Turkiet. Jag uppfattar inte att den ständiga oro som Kristersson ger uttryck för finns varken hos mig eller hos det svenska folket i allmänhet men jag kan ha fel gällande det sistnämnda. Jag tycker den svenska regeringen driver på oron snarare än lugnar.

Släpp det här med NATO. Även om jag tycker det är helt vansinnigt att gå med i en kärnvapenallians så är vi i praktiken redan med i NATO. Skippa några enskilda förhandlingar med en diktator från Turkiet. Känns ju ganska poänglöst. För egen del har jag svårt att se vitsen med att vara med i den där NATO-familjen. Om både Finland och Sverige ska behöva sänka sin nivå på mänskliga rättigheter, asylrätt, oberoende domstolar och fri yttrandefrihet för att få komma med i NATO, vad är då poängen med NATO, och vad är det för ett sällskap vi slåss för att få komma in i?

Läser en annan rubrik om att i el-kaosets kölvatten tycker många att el-stödet kommer sent från den nya regeringen. Jag läser som sagt inte artikeln men kan inte låta bli att tycka det är märkligt att vi så lättvindigt snedvrider debatten till el-pris och blandar ihop det med el-produktion. Nu har samtliga timvärden för elbalansen redovisats av Svenska kraftnät för år 2022 och bilden är urtydlig. Sverige exporterade el som den största exportören av el i hela Europa. Sverige exporterade el samtliga 52 veckor under året och den enda gången då Sverige hade nettodeficit var då Oskarshamn 3 stängdes ned för reparation den 9-18 december samtidigt som Ringhals 4 var nere, också för reparation. Resultatet blev 152 timmars nettoimport, resten av årets timmar var det enbart nettoexport. Vi pratar således om 5-6 promille av år 2022 års el där vi tvingades importera el.

Det råder således inte elbrist i Sverige. Varför då prata om att bygga nya farliga kärnkraftverk är för mig en gåta. Ska vi exportera mer el? Hur Sveriges media och den nya regeringen har gått på det Trumpistiska sättet med alternativ fakta och fake news är en sak, men att vi medborgare köper det resonemanget när det finns obeskrivlig sanningsfakta, är för mig också en gåta. Vi har skapat en marknad för det här med el och på den marknaden, liksom alla andra marknader, finns det utbud och efterfrågan. Priset trissas naturligtvis upp när efterfrågekurvan stiger, så enkelt är det. Vi i Sverige har företag som exporterar el till andra länder där efterfrågan just nu är stor och då följer priset med. Diskutera gärna marknadsmekanismerna och Sveriges indelning i elprisområden istället för att diskutera införandet av farliga kärnkraftverk. Men som sagt, jag är i ofas med utsidan.

Jag lämnar parkeringsplatsen. Bussen kommer. Vi ses imorgon igen, min gröna och dahliafyllda parkeringsplats.

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: