Tankar inför julen 17-24/24

Julaftonsmorgon. Tänder ett ljus och tänker på att ljuset alltid övervinner mörkret. Det är så jag ser på ljuset, som ett hopp som alltid finns där, oavsett hur mörkt det än är runtomkring i den här världen.

Det är tidig julmorgon, de flesta sover men jag ska strax gå på ett extrapass som volontär på MIND. Det är många som har det tufft där ute under julen. För egen del har jag haft några hektiska dagar här innan jul och har inte hunnit att nedteckna så mycket tankar de senaste dagarna. Hoppas på er förståelse för det. Har både skrivit klart min magisteruppsats, påbörjat andra texter för tentamen i januari, allmänt julstök/förberedelser, umgåtts med barnbarn, skrivit artiklar som frilansjournalist, volontärspass på MIND och inte minst försökt varit ett ljus för min omgivning.

Annars går jag mot strömmen…som vanligt. Det känns så i alla fall. Jag har verkligen funderat på hur det kommer sig att jag inte känner riktigt att jag verkar vara i takt med vad de flesta andra tycker här i samhället, i vår samtid. Tycker kanske inte att det gör så mycket men samtidigt känns det lite märkligt. Jag ska ge tre exempel.

1, Jag verkar vara en av få som älskar fotboll men som helt har bojkottat VM. Jag har inte sett en enda minut VM-fotboll på TV. Tidernas bästa VM, säger FIFA-presidenten Gianni Infantino och jag säger att det var ett mästerskap som vi alla borde ha bojkottat. Ett mästerskap som aldrig borde ha spelats. De allra flesta verkar tycka att han har rätt och att jag har fel. Samtidigt är det väl inte så konstigt att det var ett bra VM, den som har obegränsat med pengar och är halvkorrupt kan väl göra ett fantastiskt VM. Allt detta har ju varit självklart från första dagen, det förändrar ju ingenting. I en värld där allt är till salu, allt kan köpas för pengar, där mänskliga rättigheter eller människoliv inte har någon betydelse, hur skulle det gå att misslyckas för den som har obegränsat med pengar och med den inställningen? Vi verkar ha fått ett lyckat VM, Qatar har betalat för det och FIFA har accepterat deras vidriga människosyn, men till vilket pris? Vad har varit det humanitära priset, det moraliska priset, det mänskliga priset? Det pris som alla verkade prata om för en månad sen men sedan gradvis tycks ha glömt bort. Jag är kvar där, som en av få, för mig är det fortfarande en fråga. Jag är en av få som bojkottade VM, trots att jag älskar fotboll.

3, Jag verkar vara en av få som tycker politiker, oavsett politisk färg, har del i elfiaskot. Det verkar precis som om hela Sverige är antingen för den ena politiska sidan och då skyller man på den andra eller är för den andra politiska sidan och då skyller man på den andra. Jag som följt den här utvecklingen ända sedan 1980-talets folkomröstning tycks vara en av få som tycker att båda sidor är lika insyltade i detta och det leder ingenstans att skylla på den ena eller den andra sidan, utan det enda rätta är att göra någonting åt det med egen politik utan att skylla på någon annan. Nu tycks dessutom de flesta vara för kärnkraft, något som jag tänkte att våra föräldrar ändå tog avstånd ifrån under 1980-talet. Den debatten har vi ju redan klarat av. Då var ju till och med den mest kärnkraftsförespråkande parten i folkomröstningen, nämligen linje 1, för en avveckling. Jag vet inte om ni kommer ihåg men på linje 1:s valsedel stod:

2, Jag sneglar lite på Nyheternas gårdagssändning på appen och ser att vår utrikesminister har varit i Turkiet. Jag skakar på huvudet när han säger något i stil med att ”Turkiet förstår oss och att vi har oberoende domstolsväsende i Sverige”. Hur lågt har vi egentligen sjunkit när vi ska vara knäande inför en stat som befinner sig närmare diktatur än demokrati? En stat som ska säga JA eller NEJ till oss för att vi vill vara med i en kärnvapenallians? Jag verkar vara en av få som inte tycker att Sverige skulle ha ansökt om medlemskap i NATO och som skulle ha stannat i vår neutrala zon. Putin har ju sedan länge sagt att han vill återta de forna Sovjetstaterna och dessutom visat genom annektering av Krim 2014 och invasionen av Georgien 2008 att han menar allvar. Det är klart att Rysslands hänsynslösa aggression mot Ukraina är det allvarligaste hotet mot Europas fred och säkerhet sedan andra världskrigets slut. De ansvariga kommer att ställas till svars, men samtidigt om vi nu känner oss hotade av Ryssland här i Sverige, varför krigshetsa genom att gå med i en kärnvapenallians? Varför gick vi i så fall inte med redan 2008, eller 2014, när Putin visade genom handling vad han var för en figur? Jag verkar vara en av få kvarvarande pacifister, jag är emot krig men för rätten att försvara sig, och helt emot att vi går med i NATO.

”Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd. För att bl.a. minska oljeberoendet och i avvaktan på att förnybara energikällor blir tillgängliga används högst de 12 kärnkraftsreaktorer som i dag är i drift, färdiga eller under arbete. Ingen ytterligare kärnkraftsutbyggnad skall förekomma. Säkerhetssynpunkter blir avgörande för den ordning i vilken reaktorerna tas ur drift.”

Nu verkar vi vara helt historielösa och ska helt plötsligt bygga nya kärnkraftverk, trots att vi vet att de är livsfarliga, bara för att vi har skapat ett elprissystem där vi exporterar mer el till andra länder än vad vi gör av med här i Sverige och det på en priskonkurrerande marknad där vi måste hänga med prismässigt. Logiskt? Nä, inte speciellt. Jag verkar vara en av få som tycker att vi inte ska bygga ny kärnkraft. Gör något åt prissystemet istället och skyll inte allt på varandra.

Det finns ännu fler exempel men det skulle ta alltför mycket tid i anspråk. Jag tror ändå ni förstår poängen. Jag är inte i takt med min samtids värderingar, jag är helt enkelt en udda fågel som går mot strömmen. Samtidigt ser jag in i ljusets låga framför mig och tänker att det är precis så det ska vara. Det är precis det jag värnar om. Rättigheten att tycka annorlunda än alla andra, rättigheten att gå mot strömmen, rättigheten att vara precis som man vill. Det är därför jag bojkottade VM, för att värna om de mänskliga rättigheterna. Det är därför jag inte vill gå med i någon kärnvapenallians. Någon måste gå före och säga NEJ till krig och våld. Det är därför jag inte vill ha någon ny kärnkraft eller att man ska skylla på andra utan att ta eget ansvar. Någon måste värna om skapelsen utan att ta in livsfarliga element i världen som vi lämnar till kommande generationer att ta hand om och någon måste säga att det har betydelse att ta ansvar för egen politik och inte skylla på andra.

Kanske kommer jag fortsätta att gå mot strömmen år 2023. Det återstår att se. Tack för att ni följde min bloggkalender ända hit.

God Jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: