Tankar inför jul….bloggkalender 15/24

Det finns en slags tacksamhet som uppstår mellan en bloggare och dennes bloggläsare. Något av en osynlig förbindelse som existerar mellan dessa båda i en icke-fysisk relation. Jag som bloggare är tacksam att jag får skriva ned dessa mina spretiga tankar helt ocensurerat och dessutom oändligt tacksam över att det finns någon där ute i cyberrymden som vill ta del av raderna. Sedan är det naturligtvis tacksamt när jag förstår att ni bloggläsare uppskattar mina tankar som sätts på pränt. Jag vill därför, så här under årets sista dagar, sända en tacksamhet till er cirka 15 000 bloggläsare som följer min blogg. Det är en ynnest! Som ett sätt att ge tillbaka till er som läsare tänkte jag försöka ge mig på att skriva ned några rader varje dag fram till jul. Lite som en bloggkalender. Varje dag fram till julafton 2022 får ni därför ett nytt blogginlägg. Samtliga inlägg har någon slags temarubrik. Själva inlägget kan vara långt eller kort…det får vi se. Nu kör vi!

Nr 15/24 – tankar om vad som gör en nöjd här i livet

Här i Malmö var det faktiskt någon centimeter snö i morse. Det var dessutom kallt så det ligger kvar nu under kvällen. Man får vara glad åt det lilla. Jag och äldsta barnbarnet, Julius, åkte pulka ikväll, även om det var med ganska mycket gräskänning. Vi var nöjda åt att äntligen få lite snökänning!

Kvällen i pulkabacken fick mig att tänka på det här med att vara nöjd med det lilla. I huvudet gjorde jag en liten fundering kring det här med vad som kan/vad som krävs för att göra en människa nöjd med livet. Jag kom fram till fem saker som jag tänker gör skillnad, i alla fall för mig. Tänkte delge er mina punkter här i all sin enkelhet. Du kanske har fem helt andra punkter?

1, Barn, barnbarn, vänner, släkt och inte minst min älskade sambo

Det kanske är självklart, men att ha vänner/relationer i livet måste vara en gigantisk faktor till om du trivs i livet eller inte. När jag springer där med barnbarnet skrattandes bakom mig i pulkan så måste man ju bara känna ren och skär lycka. Att ha förmånen av yngre förmågor i livet som man älskar att göra saker tillsammans med har alltid varit speciellt för mig. Jag älskar att vara pappa och jag älskar att ha barnbarn. Jag är lyckligt lottad.

2, Mål/dröm i livet

En annan sak som kanske också är ganska självklart är det här med mål i livet. Att ha något att sträva emot. Något att sikta på. En dröm som du målmedvetet strävar mot. Nog måste det ha en stor inverkan på ditt mående om du har den där tydliga målbilden kontra om du inte har det?

3, KASAM

Jag har alltid varit en stor beundrare av Antonovskys tanke kring KASAM, känslan av sammanhang, begriplighet och hanterbarhet, vilket ger en meningsfullhet som man kanske inte annars hade haft. I min värld är KASAM en känsla som ger ett sammanhang. Ett begrepp som innebär att en människa måste, för att må bra, känna sig delaktig i ett sammanhang som är begripligt och meningsfull. Känslan av sammanhang avgör hur en person klarar av att hantera stress och andra faktorer, vilket är avgörande för hur du mår.

4, Materiella saker

Ju äldre jag blir ju mer börjar jag tänka att det här med att ha saker, att köpa massor med saker, att hela tiden vilja ha det senaste, det här med modeindustrin och dess yta…ger mig ingenting. Jag vill ha ett enklare liv med mindre prylar och verkligen bara ha saker du använder. Det är trots allt det meningsfulla i att ha fantastiska människor runt omkring mig och relationer som jag värdesätter som är det viktiga för mig. Vi har två förråd med mängder med prylar…så jag börjar landa i att rensa, rensa, rensa…

5, Utveckling

Jag tänker ändå på att det här med att utvecklas som människa och hela tiden känna att man lär sig något nytt gör en människa gott. Så är det för mig i alla fall. Livet är en resa och lär jag mig något nytt varje dag så känner jag också livsgnistan och glädjen hela tiden. Jag är en nyfiken människa och jag blir aldrig fullärd. Det hårda i livet är dock att de bästa lärstunderna får man oftast utifrån när man misslyckats som mest. Den är svår att ta in…. men ack så nyttig!

Så där…några av mina kvällstankar!

Ha det gott

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: