Tankar inför jul….bloggkalender 6/24

Det finns en slags tacksamhet som uppstår mellan en bloggare och dennes bloggläsare. Något av en osynlig förbindelse som existerar mellan dessa båda i en icke-fysisk relation. Jag som bloggare är tacksam att jag får skriva ned dessa mina spretiga tankar helt ocensurerat och dessutom oändligt tacksam över att det finns någon där ute i cyberrymden som vill ta del av raderna. Sedan är det naturligtvis tacksamt när jag förstår att ni bloggläsare uppskattar mina tankar som sätts på pränt. Jag vill därför, så här under årets sista dagar, sända en tacksamhet till er cirka 15 000 bloggläsare som följer min blogg. Det är en ynnest! Som ett sätt att ge tillbaka till er som läsare tänkte jag försöka ge mig på att skriva ned några rader varje dag fram till jul. Lite som en bloggkalender. Varje dag fram till julafton 2022 får ni därför ett nytt blogginlägg. Samtliga inlägg har någon slags temarubrik. Själva inlägget kan vara långt eller kort…det får vi se. Nu kör vi!

Nr 6/24 – tankar kring ett före och ett efter

Definierar du någonsin ditt liv utifrån ett före och ett efter? En tid före något som skedde och en tid efter det som skedde. Det där dråpslaget som hände. Det där samtalet, den där chockerande upptäckten, den där orättvisa behandlingen eller den där brytningen du aldrig såg skulle komma. Den där stölden, den där falska anklagelsen, den där tidpunkten då hen lämnade dig, den där stunden du tog emot beskedet. Den där stunden som du ser som ditt livs knivegg, vändpunkten i historien om ditt liv, ditt eget Kristi kors. Det blir som en slags tydlig skiljelinje i tiden där ett svart streck dras på ett vitt papper. En linjal kan sedan mäta hur långt det var innan strecket och hur långt det hittills är efter strecket. Livet före och livet nu. Kan du ens komma vidare efter något sådant? Går det?

I den stunden allt skedde exploderade det liv som du hade. Ett liv du älskade och hatade men det var ditt liv. Nu hamnar du i en molande djup svacka med en känsla av vilsenhet och trasighet. Människor omkring dig verkar leva vidare sina liv som om ingenting hänt. De stressar fram till synes oberörda. Medan du själv flämtar efter luft och darrar som ett asplöv. Du vill fly men vet inte vart. Helst vill du vända tillbaka men inser att bortom korset, det svarta strecket, knivseggen kommer du aldrig tillbaka och det smärtar dig djupt.

Nu distanserar du dig från händelsen. Det var ju inte ditt fel, det var deras. Att lägga skulden på de andra lättar bördan något. Ilskan är initialt kreativ. Ju längre du bär på en ilska och hat och skyller på andra desto mer ökar dock din smärta. Till slut påverkar den inte bara dig, den påverkar alla i din omgivning. Du blir en annan människa med en inre smärta som du utagerar. Tyvärr blir det till slut de som minst förtjänar det, de som älskar dig mest och vill dig väl som får ta den största smällen. Du inser att så här kan du inte fortsätta.

Det är då du återtar kommandot i ditt liv. Det är då du bestämmer dig för att den person eller de personer som har skadat dig i händelsen inte ska ta mer tid i anspråk av ditt liv. De har tagit tillräckligt mycket från dig. De har funnits med dig alltför länge. Du kan dock inte reducera bort verkligheten, det som har hänt. Du kan dock bestämma vad du ska göra med händelsen, ditt kors, ditt streck, din knivsegg. Låt den bli en vacker blomma av kombinationen lidande och skönhet. Det är möjligt att släppa taget om det vi vill släppa taget om men ändå bära med oss det som ett vackert minne som innehåller smärta. Livet är både smärta och glädje. Låt ditt före inte definiera ditt efter. Bestäm själv vad du vill behålla i ditt liv och vad du vill släppa. Gör två högar, precis som vid en flyttrensning, och skriv behåll på en hög med minnen och kasta på en annan. 

Låt inte händelsen, den där smärtan, skrivas in i ditt nya liv. Låt inte smärtan förstöra din framtid. Du är ärrad av en händelse som du nu bär med dig för alltid men du har lämnat allt vid korset, precis som det ska vara. Lämna allt vid korset! 

Så gjorde jag.

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: