Komplexiteternas stad

Nu är vi inne på tredje dagen i Jerusalem. De två mornar jag har vaknat upp här har det blivit liknande morgonjoggs rundor. Jag håller mig borta från Mea Sherimkvarteren och springer istället från STI där vi bor och tar ned vid korsningen där Folke Bernadotte mördades för att springa ned till Jaffa Street och sedan bort till Old Town. Där blev det idag en längre runda ned mot Mount Zion för att sedan vända uppåt backen igen. Det är backigt i Jerusalem, vilket är bra för mina lungor.

Dagarna har annars innehållit intensiva föreläsningar på STI men vi hann med någon timme i Old Town igår och då såg jag Västra muren, Tempelberget och Klippmoskén (Klippdomen) för första gången. Vi får en heldagsguidning i Old Town under morgondagen så vi gick inte ned till Västra muren. Idag har vi haft föreläsningar under förmiddagen samt under kvällen men vi hade några timmar ledigt under eftermiddagen och då passade några av oss på att besöka Yad Vashem (förintelsemuseumet) här i Jerusalem. En oerhört påfrestande upplevelse som berörde mig djupt. Efter besöket på Yad Vashem gick vi upp på Mount Herzl och besökte alla gravarna och minnesmonumenten på dess topp. Herzls grav ligger på toppen av kullen, men även Yitzhak Rabin och Simon Perez m.fl. Vi var alla tagna av intrycken från Yad Vashem så vi sa inte så mycket till varandra. Kändes faktiskt skönt att vara tyst i andras sällskap.

När man befinner sig i Jerusalem är det svårt att inte beröras av det komplexa kring Israels historia, alla dessa krig, väpnade konflikter, ockuperade områden och inte minst Jerusalems komplexitet där tre religioner ser denna stad som en av sina heliga städer. I morse när jag sprang förbi korsningen där Bernadotte mördades tänkte jag på ifall det sett annorlunda ifall han fått leva och om hans förslag godkänts av FN? Kanske, kanske inte. Hur det än är har staden Jerusalem varit en så svår nöt att knäcka att den här staden har hållits utanför alla olika slags fredsförslag. Alla förslag har ju misslyckats och jag tänker att kanske borde man göra precis tvärtom. Lös ut knuten Jerusalem först och låt den komma under något enhetligt kontrollerande under internationell gemensam flagg så kanske det blir lättare att lösa resten. Just nu känns det ju dock som Israel har byggt in sig i bosättningarna på ockuperad mark i Västbanken, vilket gör att de har svårt att backa därifrån och ta hem egna bosättningar som man gjorde i Gaza.

Någon gång ska jag grotta ned mig ordentligt i allt det komplexa kring Israel och dess historia och hur framtiden kan te sig, men just nu fokuserar jag på Jesusrörelsen som uppkom just här under det första århundradet. Jag lär mig mer och mer för var dag och får allt fler insikter om det judiska arv vi trots allt har från Jesus, Paulus och de andra i den tidiga Jesusrörelsen. Paulus brev är de tidigast bevarade skriftliga uttrycken för en kristen tro men Paulus tyckanden och tro, utifrån dessa brev, är inte alltid så lätt att tolka. I Rom 10:4 och 11:7 kan man ju få intrycket att Paulus slänger den judiska lagen åt sidan och lämnar därmed Judendomen, till förmån för det nya (det som sedan blir Kristendomen). Dock får man hålla tungan rätt i mun och tolka det mer som Paulus brottningskamp med paradoxen judarnas fortsatta ställning som guds utvalda folk, trots ett avståndstagande från att tro på Kristus.

Nu har lugnet lagt sig en aning här i Jerusalem och det är mörkt sedan länge. Jag ska försöka samla alla intryck och strax gå och lägga mig. Oavsett om mina tankar hamnar hos Israels komplexa historia, de tre religionernas heliga platser i gamla stan, förintelsemuseumets alla intryck, Folke Bernadotte eller Paulus brottningskamp så är jag otroligt tacksam att få vara på plats. Jerusalem är på många sätt min drömresa och jag njuter av varje sekund.

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: