Love is all you need

Vaknar upp och nynnar på Lennons gamla slagdänga från juli 1967. Har egentligen inte reflekterat så mycket på texten tidigare men nu inser jag att texten är i det närmast överdrivet enkel. Jag vill minnas att Lennon skrev låten inför något deltagande i någon internationell TV-tävling och då kanske textens enkelhet var nödvändig och låg naturligtvis helt rätt i tidens anda kring ”summer of love -67”. Funderar på det här med kärlek och enkelhet. Kanske hade ändå Lennon en stor poäng, hur trivialt enkelt texten än må vara. Love is all you need är kanske verkligen allt vi behöver? Att ge och få kärlek är kanske allt vi behöver här i livet?

Kärlek handlar om relationer. Det handlar om relationer till andra och till dig själv. Är du kristen inser jag att det nog är lite enklare det här med kärlek än för icke-troende. Då har du redan en relation med Gud och Gud är kärlek. Du känner dig älskad oavsett vem du är eller vad du gör. Du känner dig älskad oavsett vad du presterar eller icke-presterar men samtidigt eftersom du har en kärleksfull relation med Gud vill du ju också göra gott mot Gud. Det handlar om tillit och då vill du av kärlek och respekt mot Gud också leva ett gott och rättskaffens liv.

Är du icke-troende inser jag att det blir lite mer komplicerat. Du har då inte en naturlig kärleksrelation i ditt liv utan måste söka den någon annanstans. Du försöker få kärlek från dina föräldrar, partners, likes på sociala medier, statussymboler eller vad det än nu må vara. Vissa har förmånen att finna kärleken i sitt sökande och vissa har det inte och då kan livet kännas tufft.

Jag har alltid förvånats över personer som ser kärlek som ett substantiv. Något som enbart handlar om känslor. För mig har alltid kärlek varit ett verb, något mer än känslor, något du är och gör i relation till dig själv och någon annan. Det handlar om allt från värderingar, saker du gör, ord du säger, tankar du bär på till känslor både innanför och utanför ditt skinn. Kärlek är livet. Kärlek är Gud. Kärlek är allt. Om man säger så…ja, då kanske Lennons text är allt för simpel, hur genial den än må vara i sin enkelhet.

Kärlek måste vara ett val du gör i ditt liv. Många säger att motsatsen till kärlek är hat. Jag har aldrig riktigt förstått det. Jag tror nämligen att motsatsen är rädsla. Nu har jag visserligen läst Nya testamentet ett antal gånger och självklart är jag starkt influerad av Jesus och kanske inte helt objektiv men jag tror mycket klokt ligger i det Jesus förmedlar till oss. För Jesus var kärlek det viktigaste. Så här sa han enligt Matteus då han blev ställd inför ett test av några av de skriftlärda:

”När fariseerna fick höra hur han hade gjort saddukeerna svarslösa samlades de, och för att sätta honom på prov frågade en av dem, en laglärd: ´Mästare, vilket är det största budet i lagen?” Han svarade honom: ”Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela ditt förstånd. Detta är det största och första budet. Sedan kommer ett av samma slag: Du skall älska din nästa som dig själv. På dessa båda bud vilar hela lagen och profeterna`.”

Otaliga är dessutom de ställen där han lugnar lärjungarna och sina följeslagare med orden ”Var inte rädda” eller ”Känn ingen oro. Någon har till och med räknat dessa och det är ungefär 365-400 ställen i Bibeln där budskapet om att inte vara rädd/orolig förmedlas. För egen del finns det en röd tråd i budskapet, Jesus förmedlar att kärlek och älska Gud och andra medmänniskor är det största du kan göra och låt dig inte förledas in i motsatsen, det vill säga rädsla och oro.

Där kanske du har Lennons sammanfattning av Jesus budskap. Love is all you need! Låt dig inte förledas in i rädsla och oro över vad andra säger om dig, varför inte andra trycker likes på dina Instagrambilder, varför dina barn inte tillräckligt ofta (enligt dig) visar dig sin uppskattning, varför inte din partner tillräckligt ofta (enligt dig) säger att hen älskar dig. Budskapet är enklare än så. Du är redan älskad!

Samtidigt tänker jag att många blandar ihop kärlek/älskad med att vara lycklig. För mig är kärlek det grundläggande i livet och egentligen inte ett mål i sig för det är grunden i allt men du kan ju också tänka in kärlek som ett livsmål, för andra är kanske målet att vara lycklig. För egen del tänker jag att lycka och kärlek kan krocka med varandra. Om ditt mål är att vara lycklig kommer du att falera i kärlek. Det kanske låter konstigt men jag tänker så här. Kärlek/älskad gör oss inte alltid lycklig. Att vara lycklig är något som kommer och går i livet. Det går helt enkelt upp och ned i livet. Ibland känner du dig lycklig och glad och ibland är det tvärtom. Kärlek för mig är grunden, rötterna, det eviga som inte kan förändras. Kärlek är här för att stanna i mitt liv. Det finns alltid där, för du är alltid älskad!

Om mitt mål i livet är att vara lycklig kommer jag att falera i att exempelvis älska min partner för ibland krockar min lycka, ambition, vilja med min partners. Om däremot mitt mål i livet är kärlek så kommer jag att älska min partner oavsett om jag är lycklig eller inte. Jag tänker att det är därför som många som förespråkar på exempelvis sociala medier att lycka ska vara ditt mål samtidigt säger att då måste du sluta att bry dig om vad andra säger. För om du bryr dig om vad andra människor säger så älskar du dem och om du älskar dem behöver du ibland göra sådant som inte gör dig lycklig.

Jag tror därför att det var fullt medvetet att Jesus så tydligt sa, ”älska Gud och andra”, men sa inget om att ”älska dig själv”. Dels är du redan älskad som du är men också för att egofixerat kärleksletande utgår från rädsla och oro, något som Jesus tydligt upprepade flera gånger att vi inte skulle känna. Du är redan älskad som du är, du behöver inte leta efter saker, människor eller annat som tillfredsställer ditt ego. Däremot är ditt uppdrag att älska Gud och andra av hela ditt hjärta. Där har du kärlek, där har du Lennons text, där har du Love is all you need!

Idag fyller min älskade sambo år och denna text dedikerar jag till henne. Min kärlek till henne är obestridlig och evig. Den är verkligen ”all I need” för jag ser Gud i henne varje dag!

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: