Mitt i sommaren och jag coachar på

Ibland förundras jag över chefer som verkar vara chefer för sin egen skull. Som om det skulle vara ett mål i sig, att bli chef. Sedan när någon väl har givit dem förtroendet att bli chef verkar de inte veta hur man gör. Visst är vi alla noviser från början men har man haft som mål att bli chef väldigt länge, ja då borde man ha tänkt igenom vad det innebär och varför man vill vara chef. Att vara chef är ett förtroendeuppdrag och själva chefsrollen i sig handlar om att coacha andra till att prestera maximalt. Så enkelt…och svårt är det.

Det är mitt i sommaren och jag coachar på distans ett antal personer. Det är så otroligt roligt. Det tycker både jag och mina adepter. En av de personer jag coachar har som mål att bli chef (hen är inte chef idag) och förra veckan ställde jag frågan om varför vederbörande vill bli chef. Idag kom svaret…”jag vill bli chef för att kunna coacha andra till stordåd”. Då kände jag att jag hade lyckats i min coachning.

För visst är det så att du behöver vara lika mycket coach som ledare och kunna lyssna och sätta dig in i varje människas förutsättningar. Som coach hjälper du andra att nå sina mål och därmed maximerar ni tillsammans företagets möjlighet att lyckas. Arbetet har nu för tiden för många blivit en livsstil. Gränsdragningen mellan arbete och fritid har gradvis suddats ut. Som chef står du hela tiden inför nya utmaningar som innefattar att se till dina anställdas hela livssituation. Om du förväntar dig full insats från dina medarbetare, måste du också veta vad som driver dem och hur de kan motiveras.

Därför fungerar coachning som ledarstil. Du måste lära känna dina medarbetare på djupet, precis som en coach. Att coacha någon har länge varit ett begrepp i idrottsvärlden där en coach tränar och stöttar teamet och varje individ i teamet. Allt för att prestera på topp när det gäller. I idrottens värld har det länge handlat om att coacha exempelvis fotbollsspelare individuellt men även som lag. Det gäller att lära känna varandra så varje spelare exakt vet hur sin medspelare vill ha bollen serverad till sig för att maximera just den andres prestation. Likadant är det i arbetslivet.

Det coachande ledarskapet fungerar väl utifrån det nya värderingsstyrda arbetsklimatet där den personliga utvecklingen ofta värderas högre än till exempel löneutvecklingen. Där utvecklingen mot mer flexibla och lärande organisationer med större individuellt ansvarstagande och förmåga att snabbt reagera på omvärldens och marknadens ändrade förutsättningar gör att coachandet sätter individens utveckling i fokus.

Fortfarande behövs den traditionella chefsuppgiften som innebär att fatta beslut, leda och fördela arbetsuppgifter, ge riktlinjer och tala om vad som gäller. Men det handlar ännu mer än när jag för trettio år sedan började mina chefssteg att leda andra genom visioner, helhetsperspektiv, individuell coachning som säkerställer att alla är med och inte minst att hjälpa medarbetarna att leda sig själva. Det klassiska medledarskap håller fortfarande.

/m

P.S. Vill även du ha en coach oavsett vad du nu har framför dig? Hör av dig! Jag coachar alla, oavsett roll och situation. D.S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: