Jämförelsen stjäl vår glädje

Jag är inne på fastan dag 2 och jag har nu landat i Sälen med min dotter Isabelle och min barndomsvän Ronny. Ikväll kommer även min yngre bror Tomas hit. På söndag blir det Vasaloppet men det är så underbart att så här några dagar innan få landa här och ha en mellandag med enbart fokus på att umgås och åka lite skidor.

En av er bloggläsare skrev igår kväll, efter att ha läst mitt första inlägg om fastan, ett långt mail till mig (vill tacka för det även här). I mailet kom bland annat en fråga upp som jag sedan gick och grubblade på under fastans dag 2 mellan alla mina sociala aktiviteter med mina närmaste här uppe. Frågan löd i korthet så här:

”Jag har följt din blogg i flera år och du är en fantastisk bloggare som sprider med dina inlägg många reflekterande och underbara insikter. Förra årets fasta hade du med ett mål om att begränsa dina sociala aktiviteter via sociala medier, har du inte med det i år och varför i så fall? Egentligen undrar jag nog egentligen hur du ser på det här med sociala medier överhuvudtaget.”

Tack för frågan och tack för feedback om min blogg. Först en liten rättning. Jag tror inte att jag skrev något om min fasta förra året utan jag skrev nog en hel del om 2020-års fasta och det måste nog vara därifrån jag hade med målsättningen om begränsning i sociala medier….kan ha fel…men… Hur som helst jag har faktiskt med det även i år men det är riktigt, jag har inte skrivit om det här. Min utgångspunkt denna gång är dock en liten annan än för två år sedan. Min utgångspunkt detta år är Theodore Roosevelt.

För många år sedan läste jag en biografi över Roosevelt. En fascinerad personlighet som vi kan prata mycket och länge om. I det här sammanhanget väljer jag dock ett citat som han lär ha sagt. Det är min utgångspunkt för den här fastan:

”Jämförelsen stjäl vår glädje”

Det finns något med sociala medier som jag älskar. Hålla kontakt med vänner, familjemedlemmar och se deras bilder och statusuppdateringar från deras liv. Aktuella evenemang från intressanta arrangörer. Jag tycker också om att för egen del lägga upp inlägg om mitt liv, särskilda händelser och spännande aktiviteter.

Det virtuella livet kräver dock ett engagemang där man både lägger ned tid på egna inlägg såsom att uppdatera sig om vänners uppdateringar. Det var också det som gjorde att jag la in detta som en del i fastan 2020, det vill säga begränsa min tid jag lägger på sociala medier. Nu i år har jag tänkt vidare och det är här Roosevelts citat kommer in i bilden, jämförelsen som är en oundviklig del av sociala medier dödar lite av mitt intresse. Alla dessa inlägg där en nyhet läggs upp och alla som vill lägga egna kommentarer som om alla vore experter, eller alla inlägg där man enbart vill komma upp i antal likes eller få många kommentarer, eller bilder där man enbart visar bilder på sig själv i syfte för att få likes…..mm.

Istället för att inspirera har jag förstått att sociala medier leder till jämförelser som är osunt. Lägga timmar på att formulera ett inlägg, varje gång någon lägger ut något känner man sig tvingad att kommentera, alla de inlägg som ibland leder till hatkommentarer, detta ständigt kollande om ens eget inlägg gillas eller kommenteras….jämförelser, jämförelser, jämförelser…mellan sitt eget liv och det liv som andra verkar leva. Jämförelsekulturen dödar.

Alla vet att vi befinner oss på ett sluttande plan ifall vi jämför oss med andra, ändå glider vi in i jämförelsens fälla, oundvikligt. Så är det att vara människa. Det som jag älskar med att vara människa är att vi är unika, var och en av oss är en unik varelse och vi har alla varsin roll och uppgift att spela i det som är mänsklighetens historia. Vi behöver liksom inte jämföra oss med andra för du kan ändå bara vara en person i den här världen, och det är att vara dig själv.

När vi jämför oss med andra och kanske försöker imitera någon annan för att bli accepterad och kanske få fler likes i sociala medier kommer vi alltid att misslyckas. Vi kan inte vara någon annan så det är lika bra att acceptera den du är som du är. Jämförelser leder oundvikligen till att vi förstärker samma slutsats: vi är aldrig tillräckligt bra, tillräckligt smarta, tillräckligt rika, tillräckligt starka eller tillräckligt speciella. Tänk dock på att:

  • Ofta jämför vi vår egen svaghet mot någon annans starka sida
  • Vi fokuserar på våra brister istället för vårt unika värde
  • Vi sätter etiketter både på oss själva och andra
  • Vi utgår från att andra människor har ett bättre liv än vi själva

I denna fasteperiod har jag därför lovat mig själv att jag ska vara lite mer kritisk i mitt eget hanterande av sociala medier. Undvika jämförelser överhuvudtaget. Behöva reglera, minska och tänka om kring sociala medier eftersom de kan vara den främsta kanalen in i mitt liv kring jämförelser, vilket får negativ inverkan på mitt liv. Där ligger årets fokus då det gäller fasta och sociala aktiviteter.

Har i övrigt haft en fantastisk dag här i Stöten med skidåkning, umgänge och en resa ett stycke in i Norge på jakt efter en öppen kyrka. Några bilder från dagen och mitt underbara ressällskap, min barndomsvän Ronny och min bästa dotter Isabelle.

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: