Den stora insikten i livet – lärdomar från 2021

Jag brukar inte be om en lättare väg eller att problem inte kommer upp längs min livsväg. För ett år sedan, just idag, gjorde jag ett undantag. Jag bad om ett lättare 2021 för oss alla. Vaccinationen stod inför dörren och det såg ut att på många sätt bli ett lättare 2021 än 2020. Nu vet vi att 2021 blev minst sagt lika tufft som 2020. Jag tänker därför inte be om ett lättare 2022.

Ens livsresa är inget du kan förutse. Jag är nu inne på mitt femte år som arbetslös. Mycket har hänt men det har inte varit den lättaste vägen. I mina böner ber jag därför inte Gud om att lösa mina problem eller att jag ska få en lättare livsresa utan jag ber om en större kraft att kunna acceptera de motgångar och prövningar som jag vet står framför mig. Det är så jag växer och det är så jag utvecklas som människa.

Att jobba med acceptans och acceptera vad som än kommer emot dig är på många sätt en ögonöppnare men det är också en prövning. Jag är tacksam för att flertalet runt omkring mig har arbete, att många är lyckliga och har bra liv men jag vet också att det är många som är ensamma och inte har det bra på sina livsresor. Jag tänker att så är livet för oss alla, det går upp och ned och vissa höjdpunkter eller dalgångar är högre eller djupare än andra. Det är så det kan vara men det är så det också ska vara. Det är det som det innebär att vara människa.

I dagarna slutför jag min teologexamen på Umeå Universitet. Jag får då en Teologie kandidat med inriktning exegetik. Till det ska läggas mina två andra examina, Ek kand i Ekonomi med inriktning nationalekonomi och Fil Mag i pedagogik med inriktning ledarskap. Tre examina, vem hade trott det då min livsresa började i arbetarklassens Flen.

Under året hade jag två releasefester. Två nya böcker som bar mitt namn fick nu lämna min trygga famn och finna sina vägar ut till läsarna. Även om jag inte direkt säljer stora mängder är jag tacksam för att ha världens bästa läsargrupp. Jag har fått närmare 100 enskilda direktmeddelanden från er läsare om er känsla efter att ha läst någon av mina två böcker som släpptes detta år. Det värmer verkligen att läsa allt ni berättar om hur ni har upplevt böckerna. Att sammanfatta alla är omöjligt men otroligt tacksam att ha fått så många som tyckt att Jag är paria är det här årets bästa bokupplevelse. Spår av dig har ännu inte funnits ute så länge men redan är det många som återkommit med att kommentera att det var en läsning som berörde dem djupt. Någon skrev att ”det var en av de mest tröstande och berörande böcker” hon någonsin läst. Tack! Verkligen, ett stort tack!

Under det här året påbörjade jag också ett ideellt volontärarbete. Jag bistår Mind i deras viktiga arbete att minska den psykiska ohälsan. Genom medmänskliga samtal, kunskapsspridning och påverkansarbete vill vi minska stigma och skam kring psykisk ohälsa och öka förutsättningarna för psykiskt välbefinnande för alla. Ett otroligt viktigt arbete som jag verkligen brinner för. Ett arbete som verkligen gör skillnad. Arbetet har fördjupat min insikt om att det finns många människor som är ensamma och som lider i det tysta.

Jag går nu in i 2022 med tacksamhet och tillförsikt. Det blir ett prövningarnas år, det vet jag redan, men jag jobbar med acceptans. Nu i januari påbörjar jag Pastoralteologisk grundkurs på kyrkans utbildningsinstitut i Lund samtidigt som jag tänkte skriva en magisteruppsats i teologi på Umeå universitet. Tyvärr har jag det senaste året (och kommer inte heller kunna få under det kommande) några CSN-medel. Politiker pratar om att det måste bli lättare för äldre att byta karriär och studera på äldre dagar men det är bara skitsnack. I Sverige får man CSN i 240 veckor, sedan får man inte mer, även om man har betalat tillbaka sina studielån sedan länge.

Så under 2022 måste jag finna nya inkomstkällor. Coacha fler chefer eller medarbetare till stordåd, skriva artiklar, föreläsa om ledarskap och förändringar, sälja fler böcker, utredningar, HR-uppdrag, pastorstjänsttimmar i nya församlingar…ja, ni hör, det finns oändligt med möjligheter.

Avslutningsvis. Är det något jag vill skicka med alla ni som läser detta inför år 2022 så är det följande:

1, Det finns alltid ett skäl till varför du träffar någon person. Antingen behöver du ändra något i ditt liv och då är det den här personen du nyss mött som ger dig en push på vägen, eller så behöver den personen du möter en push på sin livsresa. Oavsett vilket, ta hand om varandra och gör varje möte betydelsefullt.

2, Lycka är inte en tillfällighet eller ett resultat av något slumpartat. Lycka är en färdighet som du kan träna upp genom dina tankar. Den utgår från förmågan att se det du har och inte det du saknar.

3, Den stora insikten i livet kommer då du inser att det finns inget som får dig att må bättre än om du betyder något för en annan människa. Mitt föräldraskap, volontärsarbete, mitt coachande, min resa till präst och tidigare min långa chefsbana har lärt mig att det finns en paradox i att ju mer du fokuserar på dig själv ju sämre mår du då du egentligen skulle må så mycket bättre om du hjälpte någon annan.

Tack för i år! Vi ses nästa år!

/m

En kommentar på “Den stora insikten i livet – lärdomar från 2021

  1. Du lär mig nya saker hela tiden. Tack för att du fanns där när jag hade det som värst hösten 2021. Det kommer jag bära med mig så länge jag lever.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: