Förändringens acceptans

Jag fick ett mail från en person som läst mitt föregående blogginlägg (ni vet det där inlägget om kossorna) som menade att alla vill inte förändras. Det är naturligtvis helt rätt. Alla vill inte ha förändring men har vi något val? Jag gjorde ett svar och skickade iväg och när jag tryckte på ”ivägskickandeknappen” tänkte jag att kanske fler har nytta av det svaret och därför kommer här ett blogginlägg i frågan.

Ett resultat av en förändringsresa i slutet av 1900-talet som stod klar 1 juli 2000, Öresundsbron

Att vara rädd för förändring och förändringar är naturligt. Du är inte ensam om de känslorna. Det tror jag i viss mån alla känner igen sig i. Det som är stabilt är också tryggt, vare sig det gäller familjerelationer, arbetet, boendet eller något annat. Det finns säkert inbyggt i våra mänskliga gener att känna oro för det okända, oro för det vi inte känner till och oro ifall tryggheten rämnar.

Det jag försöker få mina chefer, medarbetare och coachadepter genom hela mitt arbetsliv att förstå och ta till sig och även i min personliga utveckling är att vi ständigt är inne i en förändringsprocess, vare sig vi vill det eller inte. Vi kommer inte ifrån att vi alla går mot vår död, precis som allt annat runtomkring oss. Allt förändras hela tiden, oavsett om det handlar om lövens skiftningar på träden eller om det är hårfärgen på våra hårstrån. Allt förändras och du kan inte göra så mycket åt det mer än i tanken och i dina handlingar acceptera att du ständigt ÄR i en förändringsprocess. Varje sekund, minut och timme sker förändringar och mitt budskap är att acceptera att vi lever i denna förändring hela tiden.

Förändringens väg

Jag tror att det är en av förutsättningarna rent känslomässigt i livet, att finna förändringens acceptans. Då är det lättare att leva i nuet och inte oroa sig så mycket för framtiden eller ångra val eller händelser som skett i det förgångna. Förändringar är ibland oundvikliga och med ett accepterande förhållningssätt är dessa oundvikliga förändringar på många sätt lättare att hantera än om du går med känslan av att alla förändringar är jobbiga. Jag vet att allt detta är lättare sagt än gjort, men tro mig, är det någon som har varit med om en resa med många förändringar så är jag en av dem.

En stor lärdom i livet är dock att förändringar är inte alltid detsamma som förbättringar. Däremot är förbättringar alltid ett resultat av förändringar. Vill du som chef eller medarbetare att något ska förbättras, då kommer du inte ifrån att någon form av förändring måste ske.

På många sätt tror jag därför att om vi känslomässigt accepterar känslan av att normaltillståndet i livet är ständiga förändringar så kommer det bli lättare att hantera livets motgångar och kanske kan vi närma oss ett accepterande av livets mest oundvikliga förändring, döden.

Så lev vidare i detta ständiga flöde av förändring!

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: