Riktade skitbidrag

Går mot mitt favorithak här i Limhamn för att sätta mig och skriva och plugga. Försöker att tänka efter när jag senast var där med det här syftet. Måste ha varit förra hösten innan den svenska större nedsstängningen skedde. Det är fortfarande långt mellan borden, så det känns coronasäkert.

På vägen träffar jag på en ytligt bekant från min Regiondirektörstid. Vi tar oss båda tid att stanna upp och prata lite med varandra. Hon arbetar på ledningsstaben här i Region Skåne och efter att vi har avhandlat gårdagens vinstmatcher i form av Kalmar FF:s vinst i svenska cupen och Malmö FF:s vinst i första matchen i avgörande Champions leaguekvalet kom vi in på nuläget i regionerna. Jag frågade vad som upptog hennes största tid just nu. Frustrerad berättade hon att hon höll på med administrativt arbete för att regionen skulle få ta del av riktade statsbidrag. Jag berättade om min inställning om att riktade statsbidrag enbart är av ondo i styrning och ledningsperspektiv. Hon höll med. Tydligen strör regeringen pengar över regionerna i nuläget och inte minst förra året. Irritationen växer inom mig. Varför används inte skattepengar bättre?

Hon berättade vidare att just nu håller hon på att ringa runt till olika verksamheter i Skåne för att kunna skicka in ett underlag till departementet kring ett projekt där medlen måste användas före den 31 december 2021, men projekten kan inte påbörjas innan ansökan om bidrag kommit in till Socialstyrelsen. Sista ansökningsdag för medlen är den 1 september och utlysningen kom den 29 juni. Innan 1 september behöver hon alltså få fram idéer samt inte att förglömma få in detta i Region Skånes beslutsprocess där beslut måste fattas innan 31 augusti. Verkar helt vansinnigt!

Då jag var Regiondirektör riktade jag skarp kritik mot alla dessa riktade statsbidrag. Nu verkar det ha eskalerat ytterligare. Regeringen strör ut pengar men till vilken nytta? Påhittade projekt som knappast gynnar kärnverksamheten och medborgarna/patienterna på lång sikt. Det värsta är att partiledare över olika politiska partier verkar vara överens om att det är så här man vill agera. Jag lyssnade i somras på P1:s partiledarutfrågningar och flera nämnde att de ville öka exempelvis riktade statsbidrag till skolorna, en verksamhet som jag upplever redan nu är alltför detaljreglerad från statsmakten.

Vore det inte bättre om man arbetade mer med tillit och skapade långsiktiga tydliga förutsättningar för kommuner och regioner som innebär ramhöjningar? Naturligtvis baserat på demografi och helt ta bort kortsiktigheten. Som Regiondirektör vet jag att kommuner och regioner behöver få långsiktiga och stabila planeringsförutsättningar och hela sektorn behöver tillsammans med staten komma överens om inriktning och vilka insatser som bör göras för att på sikt förbättra kvaliteten i välfärden, och det är inte med kortsiktiga riktade statsbidrag. Med nuvarande arbetssätt från regeringen blir det inga långsiktiga förbättringar utan enbart administrativt merarbete för kommuner och regioner. I vissa fall säkert lidande ute i våra kärnverksamheter för att de ska verkställa några påhittade projekt bara för att pengar finns.

Egentligen tycker jag regeringen ska helt hålla sig borta från kommuner och regioner, om man inte politiskt vill satsa långsiktigt på välfärden förstås, och då är det ramhöjningar som gäller. Vi har ju regional och kommunalt styre i vårt land, där dessa har bemyndigande att själva sätta sina egna skattenivåer. Jag håller mig ifrån själva styrningsfrågan i nuläget där jag noterar KD:s utspel om att helt förstatliga sjukvården. Jag pratar istället att utifrån nuvarande roller och förutsättningar arbeta så effektivt som möjligt då det gäller ekonomin. För egen del blir jag bara irriterad då jag hör regionföreträdare, som trots att de tar upp skatt och leder sin verksamhet, ropar på mer pengar från staten då det dyker upp nya behov eller då nya förutsättningar skapas.

SKR förstår jag inte heller. Jag hörde en intervju med deras chefsekonom och hon uppmanade kommuner och regioner att söka dessa kortsiktiga riktade medel men samtidigt höll hon med om att de riktade statsbidragen inte är bra. Snacka om att prata med delad tunga! Egentligen tycker jag det är märkligt då ordföranden för SKR:s sjukvårdsdelegation på presskonferenser står bredvid ministern och pratar om exempelvis nya riktade satsningar i sektorn. För mig sänder det ut helt felaktiga signaler. Vem styr och leder egentligen och ur ett medborgarperspektiv kan det verka förvirrat om det är regering, riksdag, SKR, enskilda regioner eller kommuner som styr och leder sjukvården.

EH Limhamn

När jag landar på Espresso House här i Limhamn har irritationen lugnat sig en aning. Jag är inte längre en del av maktstrukturen som Regiondirektör eller HR-direktör i sektorn men jag är något viktigare…medborgare och patient! Ni som är kvar i sektorn – snälla, försök att göra ett bättre jobb än vad ni gör idag! Ni är viktiga för oss alla.

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: