Alla gör så gott de kan

Måndag morgon. Region Skåne har gått ut med information om att alla mellan 50-59 år i Skåne nu kan boka tid för vaccinering mot Covid-19. Jag är visserligen riskgrupp men det har naturligtvis inte Region Skåne koll på och jag tänker att jag snällt inväntar åldersindelade fasen i prioritetsordning istället. Att Region Skåne inte har koll på riskgrupper och annat har jag förståelse för. Det bor ju trots allt ganska många i detta län. Region Skåne gör säkert så gott de kan.

Försöker logga in på 1177 som Region Skånes hemsida informerar mig om att jag ska göra. Tänker att det nog är många som försöker logga in och förbereder mig på långa svarstider. Till min förvåning får jag upp hemsidan direkt och trycker på logga in. Där tar det dock stopp efter att jag har blivit uppmanad att identifiera mig med Bank-ID. Det blir hela tiden en loop och jag återkommer till logga in-sidan efter att jag har loggat in. Försöker ett tiotal gånger innan jag ger upp. Tänker att de som arbetar med 1177 trots allt gör så gott de kan.

Medan jag låter tiden gå funderar jag på min intuitiva uppfattning att alla människor gör så gott de kan. Jag har för mig att Sokrates var en av de första att uttala detta (om vi får tro efterkällor eftersom inga samtida källor finns om Sokrates). Han lär ha sagt något i stil med att eftersom alla gör så gott de kan är det via utbildning och inte via något straff som exempelvis brottslingar ska hanteras.

För mig kanske det handlar mer om uppförande, när jag tänker efter. Människor som hela tiden uppför sig på ett sätt som är det bästa de kan är nog det jag tänker på när frasen de gör så gott de kan kommer upp i mitt medvetande. Som vanligt handlar det om kommunikation men även flexibilitet, uthållighet och inte minst impulskontroll och att besitta sociala förmågor. I helgen inhandlade jag Johan Berggrens nya bok om Israel-Palestinakonflikten (Den perfekta konflikten), ett alltid högaktuellt ämne, och även om jag enbart har hunnit ett femtiotal sidor in i boken inser jag att det hade varit bra om alla i konflikten haft ett uppförande som präglades av att man gör så gott man kan. Det hade nog underlättat en konfliktlösning.

Efter dessa funderingar återgår jag till 1177 och försöker logga in igen men hamnar nu i någon slags kö för att logga in. Tänker att de som arbetar med 1177 nu har gjort så gott de kan och insett att problemen med inloggningen måste bero på att för många försöker logga in samtidigt och därför har de skapat ett köverktyg. Efter att ha väntat i fem minuter kommer jag till inloggningen igen. Tyvärr inträffar samma loop som tidigare och jag kommer inte in. Tänker att 1177 gör så gott de kan och går in på Region Skånes hemsida för att se om det finns någon information om hemsidans problemlösning där.

På Region Skånes hemsida blir man hänvisad till en informationssida om vaccinering. Där står det bara att från och med klockan 09.00 idag kan man i min åldersgrupp via 1177 boka in sig för vaccinering. Tänker att de gör så gott de kan men det känns som en loop som man inte kommer ur. Längre ned finns en lista på de mottagningar som utför vaccinering. Klickar in på KRY.SE som har en mottagning i Lund där man kan vaccinera sig. Väl på den hemsidan finns det dock bara information och möjlighet för de över 60 år att boka in sig. Tänker att de på KRY.SE gör så gott de kan och stänger ned hemsidan.

Går istället in på SKR:s hemsida och läser snabbt Ekonomirapporten. Blir irriterad. Staten har formligen öst skattepengar på Sveriges kommuner och regioner, vilket innebär att samtliga 274 kommuner och samtliga regioner går med plusresultat. Någon inom Finansdepartementet har uppenbarligen inte gjort så gott den har kunnat. Att kompensera är en sak men att överkompensera är enbart dumt.

Lämnar vaccinationsbokningen och ekonomirapporten. Även om alla gör så gott de kan finns det uppenbarligen förbättringspotential i vårt samhälle och tur är väl det. Tänk om devisen alla gör så gott de kan skulle innebära att allt är perfekt, då skulle exempelvis detta blogginlägg inte ha blivit skrivet och du hade istället för att läsa dessa rader gjort något perfekt. Kanske är det så att devisen om att alla gör så gott de kan innebär en förmåga till utvecklingspotential. Att det är något gott som följer med devisen?

I en bok från Lars H Gustafsson läste jag en gång för länge sedan detta. Tro alltid barnet om gott. Utgå ifrån att barnet vill dig väl och att det gör vad det kan för att samarbeta. Han menar uppenbarligen att vi alltid måste se barnet i ett utvecklingsperspektiv. Jag skulle vilja vidga det till att omfatta inte bara barn utan alla människor. Successivt utvecklar vi förmågor av olika slag: kognitiva, språkliga, emotionella och sociala. Utvecklingen ser olika ut och går i olika takt hos olika människor. Beroende både på genetik och erfarenheter på vägen och de möjligheter till stimulans som erbjuds. Samtidigt möts vi alla av olika förväntningar, utmaningar och krav. När människor utsätts för krav som de utvecklingsmässigt ännu inte klarar av uppstår en konflikt och vi människor reagerar på olika sätt. Vissa med trots, andra med tystnad och en tredje genom att fly.

Uppstår en diskrepans mellan krav och att människan, trots att man gjort så gott man har kunnat, inte lever upp till kraven ser jag två möjligheter till att lösa denna diskrepans. Den ena handlar om att anpassa miljön och kraven till vad människan faktiskt klarar av. Det andra är att genom utveckling och målmedveten metod hjälpa människan att bemästra situationen. Då är vi tillbaka till Sokrates och hans uttalande om att utbilda istället för att straffa.

Ska vi lyckas att hantera dessa diskrepanser som uppstår varje dag i olika sammanhang krävs förståelse för de ofta komplexa bakomliggande faktorer och orsakssamband som finns. Jag ser ju trots allt inte hur komplext det är att exempelvis arbeta på 1177:s hemsida när jag lägger till min kommentar om att alla där trots att det inte fungerar med inloggningen gör så gott de kan. En risk jag tar med mitt uttalande är att jag gör 1177 till problembäraren, men det kan ju vara jag som inte förstår det komplexa och har gjort handhavandefel vid inloggningen.

Vidare finns det ett problem med en naiv förutfattad mening som jag kanske besitter. Jag tror gott om alla och i devisen att alla gör så gott de kan finns även en underliggande etik och moraluppfattning från min sida om att ingen gör saker och ting av illvilja eller har onda avsikter. Nu tror jag inte att svårigheten med att få vaccinationstid i grunden handlar om illvilja men i andra sammanhang kan naturligtvis devisen om att alla gör så gott de kan vara missvisande. Det finns trots allt människor som vill andra illa. Tro mig, jag har råkat ut för sådana.

Med allt ovanstående låter jag nog alla som arbetar med vaccinationsinbokningen vara ifred idag. Jag gör ett nytt försök en annan dag. Min tes om att människor gör så gott de kan känner jag ändå är den mest rimliga utgångspunkten i mitt möte med andra människor. Jag ser det både som en realistisk och humanistisk utgångspunkt.

Kanske sa Tomas Tranströmer det bäst när han i de Romanska bågarna skrev dessa odödliga rader. De får symbolisera min perfekta avslutning:

”Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: