Fortfarande en gåta

Lördag eftermiddag och jag har haft en underbar förmiddag i vårvädret här i Malmö. Löpturen längs Öresund vid 8-tiden kändes som en enda vårkärleksrunda. Nu är det idrott på TV hela dagen och mellan sändningarna passar jag på att lyssna ikapp lite från veckans nyhetssändningar. Har en sms-konversation med en gammal direktörskollega som skickar mig ett klipp från en presskonferens med chefer och politiker från SKR som tydligen var i veckan över nuläget i vaccineringen. Jag slås av det amatörmässiga ledarskapet som fortfarande genomsyrar hela agerandet från ansvariga politiker och chefer. Varför har de inte fått bättre råd av erfarna strateger innan de ställer sig framför media?

Det är fortfarande en gåta för mig varför man i vintras valde att gå ifrån allt sunt förnuft och all form av ledarskapserfarenhet då det gäller vaccinationshantering och kommunicera något annat än den erfarenhet man har kring vaccinering. Alla som har jobbat med läkemedelsindustrin vet att det tar 5-10 år att få fram ett vaccin. Nu lyckades läkemedelsindustrin i rekordfart få fram flera vaccin, mycket tack vare massivt stöd från bl.a. EU. En otrolig framgång som man naturligtvis ska vara stolt över. Det som normalt sett tar 5-10 år lyckades man således lösa på mindre än 1 år.

Vad som sedan händer är en gåta. SKR har i regionerna mängder med kompetenta läkemedelsstrateger som vet att få fram ett vaccin är en sak, att sluta överenskommelse med läkemedelsföretagen är en sak, att massproducera och distribuera detta vaccin är en annan sak. Alla som har erfarenhet av detta borde ha informerat ansvariga politiker och chefer på SKR att den här framgången med att få fram flera vaccin på rekordfart borde följas av en tidsplan för produktion, distribution och slutligen regionernas vaccinering av medborgarna enligt en tidsplan som vi med erfarenhet vet tar en del tid. Istället är man snabb att kommunicera ut att nu har vi vaccin och överenskommelse med läkemedelsföretagen, nu är det bara att vaccinera. Hur dum får man vara? Dessutom fortsätter dumheterna genom att man fortsätter att kommunicera ut att läkemedelsföretagen är sena i sin distribution, något som alla visste redan från början.

Vi vet att läkemedelsföretagen är alltför optimistiska i sina avtalsskrivningar, så har det alltid varit, varför skulle det vara annorlunda nu? Vi vet att produktion tar längre tid än vad läkemedelsföretagen uppger, så har det alltid varit, varför skulle det vara annorlunda nu? Vi vet att logistik kring distribution, speciellt om vaccinet behöver hålla en låg temperatur, är en utmaning som tar viss tid, så har det alltid varit, varför skulle det vara annorlunda nu? Vi vet att regionerna styrs, leds och tänker olika då det gäller hanteringen av vaccin och hur vaccineringen ska gå till, så har det alltid varit, varför skulle det vara annorlunda nu?

Med all den här erfarenheten är det för mig fortfarande en gåta varför man som ansvarig politiker och chefer på SKR-nivå (eller på statsnivå) valde att kommunicera ut en tidsplan i december som bygger på läkemedelsindustrins tidsplan. Alla vet att en sådan är alltid för optimistisk! Med all den här erfarenheten är det för mig en gåta varför man väljer en kommunikationsplan som går ut på att irritera läkemedelsindustrin kring deras sena leveranser, något som man vet alltid sker. Hade man kommunicerat ut all den erfarenhet som jag vet många i regionerna har, det vill säga det jag nämnt här ovan, då hade ledarskapet varit professionellt och medborgarna hade tryggt lotsats igenom en vaccinering utan irritation. Naturligtvis hade det kommit diskussion om varför det tar sådan tid från att vaccinöverenskommelsen var klar till själva vaccineringen, men sådan kritik får man alltid. Varför gjorde man inte en egen tidsplan, med all den erfarenhet man har, och kommunicerade ut den?

Istället är alla aktörer irriterade på varandra där alla skyller på alla och medborgarna blir än mer irriterad då kommunikationen som gjordes i december om vaccinationsplan naturligtvis inte håller. Den presskonferens min direktörskollega skickar till mig innehåller fortfarande samma budskap…”vi i regionerna vaccinerar så fort vi får vaccinerna från läkemedelsföretagen”. Vi vet! Alla vet!

Jag har en sms-konversation med min direktörskollega om ovanstående. Han tycker jag är lite hård. Jag svarar att jag bara har redovisat det som alla med erfarenhet ser. Han håller med. Allt det här med rekordsnabbt framtaget vaccin samt massvaccinering är ju positiva saker. Otroligt att man slarvat bort det med amatörmässigt ledarskap. Jag skickar ett sista sms till honom med uppmaningen att göra något åt det amatörmässiga – för egen del har jag gått i pension.

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: