Amatörer i vaccinkriget

Har ni hört den där berättelsen om fem grodor som sitter på ett stort löv. En av grodorna beslutar sig för att hoppa. Hur många grodor sitter då kvar på lövet?

Några av er svarar säkert att det då sitter fyra grodor kvar på lövet medan andra säger att det fortfarande sitter fem grodor kvar på lövet. Rätt svar är att det fortfarande sitter fem grodor kvar på lövet. Bara för att man beslutar sig för att göra något krävs det något mer för att hoppa. Ett beslut är inget hopp.

Just nu känner jag att det är många amatörmässiga grodbeslut utan ”action” i vaccinationskriget som blossat upp. Historien är som följer. EU upphandlar å medlemsländernas vägnar vaccin från ett antal godkända läkemedelsföretag. Upphandling genomförs, avtal skrivs och leveransen försenas. Alla som arbetat med upphandlingar och specifikt mot läkemedelsbranschen vet att leveranser av nya medicin, speciellt vaccin eller annan ny medicin, brukar alltid ha leveransproblem. Det följer liksom med i köpet när det handlar om något nytt.

Bara för att man fattar ett beslut och skriver ett avtal mellan två parter innebär inte det detsamma som att nu görs allt enligt den tidsplan vi har slutit i avtalet. Ett beslut är en sak, utförande är en annan. För att saker ska hända krävs det ledarskap och ständig dialog med den man slutit avtalet med för att genomförande ska ske. Nu verkar det som om regionerna helt plötsligt blir förvånade att leveranserna är försenade, att Svenskt Näringsliv tycker vaccinationen går för sakta, att EU-parlamentarikerna är förbannade på EU-kommissionen som ansvarat för upphandlingen och mitt i allt detta står den enskilda medborgaren och tittar på och skakar på huvudet åt allt det amatörmässiga som pågår. Några iakttagelser från min sida:

  • Svensk Näringslivs kritik att det går för sakta med vaccineringen handlar om att leda bort frågan om att läkemedelsföretagen misslyckats i utlovad leverans.
  • SYLF:s fd ordförande, som nu är någon slags enhetschef på SKR, går ut i media och tydliggör med orden ”levererar läkemedelsföretagen så vaccinerar regionerna” handlar om att det självklara är så självklart att det tydligen måste sägas om och om igen för att man har inget bättre att säga.
  • Att Skånes regiondirektör håller upp ett antal dosampuller i handen på en presskonferens för att visa hur lite vaccin varje Vårdcentral får handlar mer om teater än ledarskap.
  • Att FHM, Vaccinsamordnaren och Regionerna argumenterar om när informationen nått vem om förseningar i leverans handlar om att det tydligen är viktigt att framställa i media vem som fått information av vem.

Jag kan fortsätta min lista med märkligheter för egentligen borde väl alla inblandade sluta att diskutera självklarheter och börja agera. Att kritisera regionerna för sakta vaccinering när de inte ens fått vaccindoserna känns bara amatörmässigt från Svenskt Näringslivshåll. Att ansvarig chef från SKR uttalar sig om att regionerna vaccinerar när de får vaccinet känns bara som att vederbörande är för ny i rollen. Det vet väl alla i hela Sverige att regionerna vaccinerar när de får vaccinet. Att hålla upp dosampuller i TV känns som att det borde finnas något annat vederbörande borde ägna sig åt. Att öppet diskutera informationsmiss i media känns….ja, amatörmässigt!

Ledarskap handlar om att agera och inte göra onödiga utspel. Det finns många som väntar på vaccin och alla visste att det skulle bli förseningar i leverans, varför argumentera om självklarheter när det självklara händer? Ibland blir det fel, så är det, men vissa saker vet man ska hända innan det händer. Lägg därför upp en ny tidsplan med leverantörerna, strunta i att kommunicera självklarheter eller att göra teatraliska utspel och leverera vaccinering istället. Vill inte se fler onödiga utspel som bara får medborgarna att tycka att representanter från olika företag och myndigheter är amatörer, även om dessa är amatörer.

Hur svårt kan det vara?

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: