Jag är paria – ny bok

Det är julafton år 2020. Jag går upp tidigt och gör min dagliga löprunda. Springer ned till hamnen och blickar ut över Öresund. Bron är så där majestätisk och vacker som bara en snedkabelbro som är gjord av stål och betong kan vara ibland. Tänker på allt jag är tacksam för, tänker en extra tanke på mina barn som jag dessvärre inte får krama idag och tänker på mina älskade föräldrar.

Idag är det en speciell dag för mig. Jag tänkte nämligen passa på att berätta för er att nu är det klart att jag nästa år släpper min nästa bok som för närvarande har arbetstitelnJag är paria”. Boken släpps på förlaget Ekström & Garay och kommer ut under våren 2021.

Jag tar en tillfällig paus från mitt historiska spänningsförfattarskap och ger ut en samtidsroman. Boken utspelar sig år 2017 och idén till manuset kom till under våren 2018 då en journalist ringde till mig och vi hade en diskussion som slutade med journalistens tydliga budskap, ”en journalist eller tidning kan inte be om ursäkt eller säga att vi gjorde fel, även om det är sanningen”. En tidning kan aldrig säga ”Förlåt, vi hade fel”. Där och då kläcktes idén till denna bok. Manuset har jag således haft i mina tankar i snart tre år. Levt med det. Förkastat det. Lyft upp det igen. Skrivit om det. Förkastat det igen. Ändrat tempus. Tagit bort karaktärer. Lagt till karaktärer. Låtit ortsnamn försvinna. Lagt till miljöer. Tagit bort miljöer. Kastat det. Börjat helt om……..osv. Jag tror att ni förstår att jag har lagt ned mycket tid på detta manus. Allt för att det ska bli så realistiskt och spännande som möjligt, allt för att göra den bästa samtidsromanen som bara är möjligt.

Arbetet har varit som en enda lång terapisession. Jag har ömsom gråtit och ömsom skrattat. Jag har i perioder älskat det och i perioder hatat det. Förra året bestämde jag mig dock för att det är så pass klart att förlaget får slutprodukten. Nu är det dags för andra att läsa. Det är naturligtvis då det skrämmande uppkommer. För det är steget från att det är ”mitt” till att låta någon annan läsa som är det svåraste. Speciellt ett sådant här manus. Alla manus är väl ”en författares baby” på många sätt och vis men är innehållet väldigt utlämnande känns det som om man blottlägger sin själ på ett djupare sätt och då känns det extra speciellt i stunder när man överlåter ”sin baby” till andra att få läsa. Så känns det med detta manuset. Det är en stor del av min själ jag blottlägger och låter er få ta del av.

Jag har nämligen skrivit ett manus om förlåtelse som underliggande tema. Ett begrepp som har fascinerat mig under hela mitt liv. Vem kan egentligen ge förlåtelse och vad innebär det att ta emot förlåtelse? I mitt manus får vi följa en hög chef för en politiskt styrd organisation som är väldigt massmedialt intressant. I kölvattnet av en sådan organisation finns det många intressenter som drivs av egna och andras ambitioner.

Vi får följa fyra huvudkaraktärer. En maktgalen politiker som inte drar sig för att ta till lögner för att få medialt strålkastarljus på sig eller behålla sin maktposition. En hårt arbetande journalist som alltid sätter en bra story först. Frågan är om storyn är viktigare än sanningen? En hög chef som brottas mellan att ge allt för sitt uppdrag och släppa sitt uppdrag då omgivningens lögner kontra sanningens vitöga hinner ikapp honom. Till slut har vi en vän till chefen som låter sin beundran bli en besatthet och så är en stalker född. Som ni förstår är det en hederlig klassisk historia om det goda som möter det onda men med en liten annorlunda tvist. De som förefaller göra rätt, kanske gör fel? Den som förefaller vara god, kanske är ond? Finns det ljus även i de mörkaste av personliga handlingar? Kan en människa både vara god och ond? Vad driver oss människor att ibland vilja söka oss till medialjuset och ibland vilja fjärma oss? Många historier kan nog stoltsera med att beröra liknande ämnen men min historia baseras på verkliga händelser vilket gör den unik på mer än ett sätt.

Jag hoppas att ni kommer att uppskatta att läsa min bok. Den kommer ut under våren 2021 och jag kommer delge er fortlöpande under våren hur arbetet med redigering och layout fortskrider. Ska bli så spännande….och lite läskigt….att släppa denna bok.

Vill så här på julaftons morgon skicka ett extra stort tack och en önskan om God Jul och Gott Nytt År till er alla som har skickat personliga uppmuntrande hälsningar till mig det här året. Det värmer gott i mitt hjärta att ni tänker på mig och saknar mig som chef. Tänk på att era chefer gör så gott de kan.

God Jul!

/m

En kommentar på “Jag är paria – ny bok

  1. Ser fram emot att läsa den Mats! Återigen… stolt över att vara din vän. Många kramar!

    Skickat från min iPhone

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: