All förändring börjar inåt

Jag får en God Jul hälsning via sms från en av mina gamla chefer. Hon lägger till ett stort tack för alla de gånger jag coachade henne. Det värmer mig. Jag tror att det har gått bra för henne. Hon har bytt chefsuppdrag sedan jag coachade henne och vad jag förstått trivs hon i sin chefsroll.

Drar mig till minnes den allra första gången vi träffades. Det var på en ”ny chefsutbildning” där jag höll en föreläsning om ledarskap. Efter min föredragning undrade hon om jag kunde tänka mig att träffa henne för att ”bolla” lite utmaningar hon stod inför och som hon uttryckte det, en hel del problem hon hade att hantera. Naturligtvis kunde jag tänka mig att träffa henne, om hon först checkade och fick godkänt av sin chef förstås. Sagt och gjort, vi träffades en eftermiddag några veckor senare.

Som den erfarna chef jag var märkte jag direkt den höga ambitionen och ivern att åstadkomma mycket hos henne. Hon ville förändra allt verkade det som. Nu hade hon stött på en del problem, sa hon. Jag förstod det utifrån hennes inledande berättelse. Höga ambitioner och en driven chef kan ibland innebära krock med en del av medarbetargruppen som gärna vill att saker och ting ska vara som det är och alltid har varit. Så också här.

– Du sa på ny chefsutbildningen att en bra chef lyssnar på sina medarbetare och förändrar så att de är med på resan. Ja till och med att det är medarbetarna som driver förändringsarbetet. Jag har svårigheter med det. Jag vill förändra men jag får inte med mig mina medarbetare…eller i alla fall inte alla, sa hon.

Jag frågade hur länge hon hade varit chef och hon svarade ett antal månader. Efter att hon fortsatt att berätta om vad hon upplevde som förändringsovilja hos sina medarbetare började jag ställa ett antal kontrollfrågor och så småningom kom vi in på det väsentliga.

– Den längsta resan är resan inåt, sa jag.

Hon förstod inte och jag började förklara. Jag sa att jag var övertygad om att verklig förändring börjar med en resa inåt. Att lära känna sig själv, sin verksamhet och sina medarbetare. Inte minst att lära känna sina medarbetare på djupet. Lära känna deras personligheter, lära känna var deras preferenser är och var deras gränser går. Allt det här måste man som chef göra INNAN man kan påbörja en verklig förändringsresa. Utmaningen i en förändringsresa är att ge sig ut i det okända. Att inte komma undan och fly undan. Att inte negligera sina brister och inre obekvämligheter just för det kan smärta att erkänna för sig själv. Att försvara nuet och inte våga se möjligheterna. En sådan resa vill man inte göra med okända.

Först blev hon en aning besviken och raljerade i stil med att bara för att man är ny chef borde man ändå kunna åstadkomma förändring. Jag höll med henne men la till att hon måste göra hemläxan om att göra en inre resa först. Först då den inre resan är gjord kan vi, chefer och medarbetare, sluta att skydda oss och istället våga att öppna upp oss och få en delaktighet i förändringsarbetet. Vi skiljdes åt och vi följde varandra genom några år och det gick bra för henne. Hennes förändringsresa tog fart tillsammans med sina medarbetare.

För ett halvår sedan fick jag ett annat sms från henne med en bild på Dag Hammarskjöld. Ingen förklarande text under bilden, bara en bild, men jag förstod budskapet. Hon hade förstått min hemlighet.

Väl hemma i lägenheten slog jag upp sidan 49 i min slitna pocketupplaga av ”Vägmärken”. I slutet av hans dagboksanteckningar från år 1950 läser jag:

”Den längsta resan är resan inåt.”

Dag Hammarskjölds inre resa handlar inte så mycket om att sluta sig, inte om att grubbla över livets gåtor, inte heller om att tillfälligt söka avkoppling för att sedan stressa vidare som vanligt. Den handlar i stället om att få ihop det inre med det yttre, om att bli mer öppen för den helhet som vi lever i. Den inre resan är ett viktigt första steg i en förändringsresa. Som chef bör du göra en egen inre resa först och lära känna dina medarbetare och din verksamhet, sedan kan du göra den yttre resan och då blir det en ny helhet.

Om du inte är chef…..gör resan inåt ändå. Det är den längsta resan du någonsin kommer att göra.

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: