Ett sms och jag inser att vi har blivit amatörer

Klockan 17.54 får jag sms:et som har aviserats sedan presskonferensen för några veckor sedan, då två ministrar och två generaldirektörer aviserade att de ämnade skickade ett sms till samtliga mobilanvändare i Sverige. Smart, tyckte jag initialt. Då når de väldigt många fler med sin information än internetgenerationen. Åldersmässigt når de även andra användare än de som ser nyheter och annars är välinformerade. I mitt huvud började jag direkt efter presskonferensen fundera på hur ett sådant sms kunde utformas för att få maximal effekt. Jag antar att de hade läst den vetenskapliga rapporten som gjordes i Indien efter ett forskarutskick via sms i mars (Indisk utvärderingsrapport). Jag antar att de hade tänkt på ljudmeddelanden inbakat i sms:et, kanske länkar till direkta sidor på Folkhälsomyndighetens hemsidor eller MSB:s. Om inte det går av säkerhetsskäl gör de kanske summeringar i sms.et av de viktigaste punkterna. De har säkert tänkt vara extremt tydliga vad de skärpta råden egentligen innebär i sms-texten, om de vill nå flera via sms som de annars inte når via de ordinarie kanalerna. Kanske har de äntligen tänkt avisera en säker smittspårningsapp utan säkerhetsluckor, liknande den i Finland, kanske kommer de avisera i sms:et att det nu nationellt går att göra enkla snabbtest och hur dessa fysiskt kan erhållas, såsom redan finns i många andra länder. Kanske något om de kommande vaccinationerna. Det här kan bli riktigt bra, tänker jag. Så nås jag då av sms:et klockan 17.54.

Det tog således nio månader av pandemi innan de med befogenheter och makt i detta land tyckte att det var dags att kalla till en viktig presskonferens om ett nationellt sms. Man kan då tycka att de har haft tid på sig att tänka igenom ett välgenomtänkt och retoriskt slipat sms. Man kan tycka att eftersom andra länder redan genomfört massutskick via sms och dessutom genomfört vetenskapliga utvärderingar av dess effekt borde dessa vägas in i textens utformning. Man kan tycka att arbetet med att säkra en smittspårningsapp, som grannländer redan framgångsrikt infört eller nationella snabbtest, som många andra länder har sedan länge, passar utmärkt att avisera via nationellt sms. Man kan tycka att en nationell samordning gällande de kommande vaccinationerna kan vara en ytterligare information som kan vägas in i ett sms. Jag vet, jag är ivrig och vill framåt. Allt det här ovanstående kanske är för likasinnade som jag. Nu var det inte framåtandan nationen ville få information om…nu var det fokus på att informera om de skärpta råden….men borde det då inte framgå vad exakt de skärpta råden innehåller?

Det är möjligt att jag har hamnat på efterkälken efter alla mina år i chefspositioner inom offentlig verksamhet men i min värld har jag nu insett hur fel jag haft i mina tankegångar. Den presskonferens som fick igång mig med två ministrar och två generaldirektörer ter sig nu i efterhand som en märklig tillställning. Ett sms och jag inser att Sverige ligger efter alla andra länder. Ett sms och jag inser att Sverige numer leds av amatörer. Ett sms och jag känner mig nedstämd och ledsen. Det var inte så här jag såg mitt sms. Det var inte så här jag såg professionalismen i ett textmeddelande. Det var inte så här jag såg hur beteenden kunde ändras eller förstärkas. Det pratas om att Sverige ska ligga i världstopp i digitalisering…efter detta inser jag att de ljuger.

Jag är i otakt med min egen samtid. Inga fler sms, tack!

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: