Något är fel…

Jag går upp och tittar en stund på CNN. De sänder någon politisk analys om ”race to 270” samt från Trumps ”PA Rally”. Attackerna haglar från presidenten. Två ämnesområden återkommer han till. Ett handlar om hur han har hanterat pandemin. Ingen annan hade kunnat gjort det bättre, enligt honom. Han attackerar Fauci och media. Det andra området handlar om ledarskap. Även här är han bäst. Ingen annan har ett bättre, tydligare och effektivare ledarskap än honom. Jag sänker ljudet och slår på datorn istället.

Den senaste ekonomirapporten från SKR har släppts. Jag skumläser den. Blir nästan irriterad. Pandemin har gjort att vården har ställt om och under våren 2020 stoppades i princip all elektiv vård och vården tvingades öka antalet IVA-platser och öka labmedicin. För denna omställning och för merkostnader uppkomna i kommuner får regioner och kommuner pengar från staten. En slags kompensation, men staten ger inte bara kompensation, de strör pengar över kommuner och regioner….i överflöd!

Tänker på ledarskap då jag läser rapporten. År 2020 kommer att gå till historien som året då hela världen drabbades av en pandemi med katastrofala följder för såväl individer, företag och samhälle. Den har tydliggjort en vårdkedja som gör allt den kan för att hantera virussjukdomen med en i grunden förändrad förutsättning med ökad efterfrågan på intensivvård och laboratoriemedicin men jag kan ändå inte låta bli att se att denna utveckling har tydliggjort brister i hälso- och sjukvårdens ledarskap och förändringsbenägenhet.

För att klara omställningen inom sjukvården som inträdet av Covid-19 krävde var sjukvården tvungen att förändras. Sjukvården hade inget annat val. Covid-19 blev en förenad, gemensam fiende som alla kunde enas kring. Det blev drivkraften till förändrat arbetssätt, nya tankesätt och ifrågasättande av gamla sanningar. Digitalisering har för många setts som ett viktigt verktyg för att klara vårdens utmaningar, inte minst har SKR i tidigare rapporter tagit upp detta, men historiskt har det visat sig vara trögt att införa nya metoder och nya arbetssätt som baserats på digitala lösningar till gagn för medarbetare, patienter och anhöriga.

Plötsligt blev det med pandemin accepterat att exempelvis öka videobesök, egenprovtagning och införa distansmonitorering. Detta har införts med hjälp av redan existerade tekniklösningar som försökts införas under åratal. Den gamla klyschan att nya arbetssätt inte kan ”tänkas in” i en verksamhet utan måste ”ageras in” fick därmed sin sanning. Dessa nu införda digitallösningar, som naturligtvis både var effektiva, kostnadseffektiva och praktiska, har nu accepterats av både vårdens medarbetare såväl som patienter. Detta borde därmed ge oss alla en trygghet, men jag kan ändå inte låta bli att reflektera över införandet av nya lösningar utifrån en pandemi. Varför krävs det en pandemi för att något ska förändras?

Jag har visserligen varit med om det förr. Många gånger. Då medarbetare har strejkat under arbetsrättsliga tvister fanns alltid en farhåga att verksamheten skulle komma att lida. Tvärtom farhågorna har det sedan i efterhand visat sig att samverkan under en sådan tvist fungerat bättre än vanligt och både patienter och medarbetare har haft stor förståelse för den rådande situationen och verksamheten har bedrivits under många gånger bättre förhållanden under en strejk än i vanliga fall.

Liknande kan jag känna då jag reflekterar över förändringen som skett inom vårdverksamheten under pandemin. Vården har tvingats in i en förändring, och utan att förringa de katastrofala individuella följderna som följt i virussjukdomens spår, tänker jag att det på ett sätt var bra att pandemin kom för utan den verkar inte vårdverksamheten av egen kraft haft förändringsmöjligheten och ledarskapet att förändra sin verksamhet. De har under lång tid haft verktygen, de har haft möjligheten men det har brustit i ledarskap och förmåga. Jag kan inte se på det ur något annat perspektiv. Att leda handlar om att förändra till gagn för både medarbetare, patienter och verksamhet. När en pandemi blir drivkraften för en förändring är det något som är fel. Dessutom får de nu pengar av staten….i överflöd.

Något är fel….

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: