Varje generation borde lära av varandra

Varannan natt sover jag inte. Ligger och vänder och vrider till jag antingen utmattad somnar till någon timme vid 5-tiden eller går upp och gör något. I natt valde jag det sistnämnda.

Surfar runt och tänker att jag måste lära mig lite om sjukvården i mitt nya hemlän. För mig har Skåne alltid varit ett bakåtsträvande län då det gäller förbättringsarbete inom hälso- och sjukvården. Otaliga är de möten man haft i gemensamma projekt där attityden varit, ”det där kommer aldrig att fungera hos oss, vi har så speciella förutsättningar förstår du”. I vissa genombrottsprojekt där några län erhållit statliga medel för att testa nya saker har det nästan alltid slutat med att skåningarna hoppat av eller gjort något annorlunda.

Jag tänker att mycket har säkert hänt sedan jag pensionerades från sjukvårdsbranschen år 2017. Hittar en rapport från McKinsey som tydligen ska vara något slags förslag till Alf och regionledningen kring framtida organisering av sjukvården. Jag skumläser de elva rapporterna. De är fulla med typisk McKinsey-konsulteri. Stapeldiagram på stapeldiagram och en textmassa som har ingångsvärdet att sjukvården borde kunna hanteras som vilken industri som helst. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

Här har Region Skåne lagt ut miljoner på McKinsey-konsulter som, visserligen verkar ha gjort mängder med intervjuer och haft en hög ambitionsnivå, i slutändan kommit fram till samma slutsatser som alla McKinsey-rapporter gjort i årtionden. Jag har säkert läst ett femtiotal liknande rapporter i mina dagar – här kommer carbonsammanfattningen som alla liknande rapporter har, oavsett tid och oavsett organisation de har belyst.

1, Det behövs en strukturell omorganisation på ett övergripande plan – flytta olika verksamheter till olika delar av länet

2, Det behövs interna förändringar i varje verksamhet – se över varje verksamhets uppdrag

3, Inför bemanningstal så ledningen kan jämföra om varje verksamhet har rätt bemanning

4, Det blöder i inköpen till organisationen – se över dessa

Dessa fyra punkter har varje McKinsey rapport kommit fram till under de senaste 30 åren. Förvånad att Skåne betalat miljoner för detta. Jag kunde ha levererat detsamma på en kvart till en bråkdel av kostnaden.

Allt det här kunde ha varit roligt om det inte är så att detta handlar om livsviktig verksamhet. Alla vet att medarbetarkostnaden överstiger produktionskostnaden, och har så gjort under flera år. Varje legitimerad i vården träffar allt färre patienter, trots att patientflödet ökar på många ställen. Det här är en ekvation som inte går ihop och att något behöver göras inser nog alla. Jag är mycket förvånad att skåningarna inte har kommit längre i omställningsarbetet än vad som verkar vara fallet, det här är liksom ingen ny materia att hantera.

Lösningen finns dock inte i McKinseys rapport. Ta bara exemplet med bemanningstal som de föreslår och brukar alltid göra. Jag läser ett uttalande som HR-direktören i Skåne har gjort om att de troligen är först i landet med att jobba med bemanningstal. Tyvärr verkar inte vederbörande vara speciellt erfaren men uttalandet är häpnadsväckande. Det har ju försökt införas runt omkring i olika regioner där konsulter gått fram sedan -80 talet. Allt handlar om att finna optimal bemanning per vårdplats och det kan ju låta klokt men man glömmer en viktig sak, medarbetare är sjukvårdens tillgång och inte dess kostnad. Det finns inget som heter jämförbara verksamheter och då kan det vara svårt med trubbiga mått som bemanningstal. Fråga Gävleborg år 2005 efter Ledningsbolagets framfart där, eller Västernorrlands försök med bemanningstal vid deras stålbad år 2014. Ingen hänsyn tas till medarbetarnas erfarenhet eller avdelningarnas och sjukhusens verksamhetsmässiga förutsättningar med olika vårdtyngd etc. Normalbemanningen blir efter ett tag en underbemanning och skulle då någon av medarbetarna bli sjuk drabbar det kollegerna i form av extrapass eller ökad arbetsbelastning då inga vikarier finns att tillgå. Överbeläggningar ökar den redan höga arbetsbelastningen och i slutändan minskar patientsäkerheten. Tro mig, kära Skåne, det finns de som har testat detta före – lär av dem!

Varför är det så svårt att ta lärdom av tidigare chefer och medarbetares lärdomar eller andra läns erfarenheter vid ett förändringsarbete? Istället tar man in dyra konsulter som kommer med en carbonlösning….tror man. Jag har alltid tyckt att större genomgripande förändringar såsom regionövergripande gemensamma projekt skadar mer än tillför och det är det som McKinsey alltid föreslår varje gång. Gör en omorganisation så löser sig det mesta.

Jag slår igen min dator och släpper det här med hälso- och sjukvårdsarbetet i Skåne. Inser dock att jag inte kan göra det för då skjuter jag mig själv i foten. Det här är mitt nya hemlän och jag kommer förr eller senare drabbas av dess organisation, som patient. Tänk om de kunde lära av tidigare generationer. Tänk om……. En region är komplex och svår att leda och styra. Specifika verksamheters förbättringsarbete bör alltid utgå från den kunskap som står verksamheten nära…… Skapa inte övergripande projekt utan ställ istället verksamhetsspecifika krav……. Låt proffsen få vara proffs……. Förstärk därför de kritiska frågorna och ställ krav på verksamhetsspecifika förbättringsarbeten istället för gemensamma regionövergripande projekt……. Förbättra i vardagen……. Ha tillitsbaserat ledarskap med fokus på ständiga förbättringar…….. Allt som tekniken kan göra, låt den göra det……. Minimera fysiska besök, jobba med prevention (mota ”olle i grind)……..jag inser att jag aldrig kommer att släppa det här. Jag går och lägger mig igen.

/m

2 kommentarer på “Varje generation borde lära av varandra

  1. Skicka denna till McKinsey som jobbansökan. Fast jag vet ju att du inte tänker söka några mer jobb.. men ändå. De borde vara intresserade av utveckla sig och ta in dig som medarbetare. 🤗

    Skickat från min iPhone

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: