Vägar som inte finns

Vi befinner oss i ett dilemma. Organisationen går på knäna och vi i vår ledningsgrupp har diskuterat i veckor olika alternativ till rätt väg framåt. Jag grubblar och diskuterar. Bryter åsikter mot andra, lyssnar och värderar. Hur vi än vill värja oss från det oundvikliga så närmar sig tidpunkten då ett beslut måste fattas. Tar vi som ledning inte ett beslut snart så kommer det som händer därefter vara något som är utanför vår kontroll. Det vill säga, ett icke-beslut, är också ett beslut men ett beslut vi inte vill fatta. När vi närmar oss den ödesdigra torsdagen då ett beslut måste fattas, efter veckor av diskussioner, utmejslas två olika alternativ. Båda alternativen har sina negativa aspekter men vi måste fatta ett av besluten. Vi har inget val.

Jag kommer ihåg den här dagen även om det nu har gått väldigt många år sedan ledningsmötet den där torsdagen. Det är möjligt att många av er kan känna igen er i den här situationen. Man står inför vad som till synes verkar vara att välja mellan pest eller kolera, två onda ting. Vilket beslut man än tar kommer någon/några att drabbas negativt. I mitt huvud blir det naturligt att tänka att, måste jag välja, får jag försöka välja det som drabbar minst antalet människor negativt eller vad som är bäst för medborgarna. Jag har under veckorna som föregått beslutet insett att flertalet i ledningen faktiskt förordar ett icke-beslut. Deras strategi är således att av två onda ting väljer vi inget utan låter det hela bero och se vad som händer.

Tidigt den aktuella morgonen var jag ute och sprang. Det brukar rensa huvudet och öppna dolda insikter. Den här morgonens löprunda fick ett abrupt slut. Jag råkade trampa snett på en rot som stack upp efter 3-4 kilometers löpning och sedan fick jag halta hem den sista biten. Stukningen gör sig påmind resten av dagen och min gamla fotbollsskada brukar lindras med en enkel lindning. Så även denna gång. Lindningen lindrar min onda fot och då jag sitter där på sängkanten och lindar min onda fot kommer insikten. Den drabbar mig plötsligt. ”Vi lindrar beslutets negativa konsekvenser genom att linda in det i något annat”.

Jag vill inte här avslöja vad det hela handlade om, det behåller jag för mig själv och det kan låta lite väl teoretiskt och symboliskt att prata om ett beslut som en lindad fot men faktum är att det var precis det beslut vi sedan fattade några timmar senare. Vi fann den tredje vägen. Den väg som varit dolt för oss under alla dessa veckor av vånda. Allt som behövdes var en stukad fot under en morgonjogg och det blev konsekvenser utifrån beslutet som vi aldrig anat. Allt gick vår väg med hjälp av den tredje vägen.

Är det inte märkligt men det här hände mig ganska ofta förr. Jag kunde gå och grubbla i månader kring ett vägval som tog sig som ett val mellan två onda ting. När väl det oundvikliga beslutstillfället närmade sig – då öppnade sig ett tredje alternativ, en tredje väg, som man tidigare inte hade sett, hur mycket man än grubblade kring saken. Det är som man låser in sig i två val som ingendera verkar vara bra och precis då man inser att man får bita i det sura äpplet och fatta ett beslut, då uppstår en insikt, en möjlighet, något annat.

För egen del är jag säker på att den tredje vägen hade aldrig kommit till en om man inte prövats genom våndan kring alternativa möjligheter man innerst inne ogillar. Det är som om våndan och prövandet är vägen till insikt. Man måste helt enkelt gå igenom tuffa prövningar för att insikten ska komma till en. Likt ordspråket – ”då eleven är redo kommer läraren”. Att komma till insikt betyder ju att man färdats ett tag. Att man är på väg men insikten blir som ett slags uppvaknande och man ser plötsligt allt tydligt och klart.

Åh, vad jag längtar efter den tredje vägen, till insikten, till läraren, till uppvaknandet. Önskar den var nära förestående men det är nog det som är grejen med den tredje vägen, insikten. Den kommer inte på beställning. Jag får tills vidare hålla mig till prövningen och våndan. Den är min ledsagare så länge…

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: