Hyllinge – fastan dag 17

Lämnar Malmö för att åka hem till Linköping. Det blir min sista resa till Linköping där jag kan kalla det mitt hem. Om två veckor äger jag inget hem i Linköping och det känns både vemodigt och förhoppningsfullt på samma gång.

Jag får en ingivelse att inte åka den vanliga motorvägen hem. Tar småvägar genom Skåne, låter tiden passera medan jag lyssnar på föreläsningar i bilstereon. Den ena småorten efter den andra passeras. Efter ett tag passerar jag Hyllinge och funderar på var jag har hört talas om den orten? Det tar ett tag innan år 1918 fladdrar förbi mitt inre och polletten trillar ned. Spanska sjukan fick sitt första svenska fäste i Hyllinge. Har för mig att det var en besökare från Norge som tog smittan till Skåne.

Covid-19 upptar varenda nyhetssändning och tidning numer. Viruset kommer att vara hos oss ett tag nu. Det har nog samtliga förstått med uppenbar tydlighet. Det kommer att existera hos oss något år, nå sin peak i maj eller juni och sedan kommer det gradvis att klinga av. De som kommer att få viruset kommer att bli immuna och vad jag förstår ser det inte ut som om vi kommer att få något vaccin i närtid. Vi får helt enkelt lära oss att leva med denna osäkerhet och jag tycker faktiskt det finns en del hopp i det. Vi måste helt enkelt ändra våra beteenden. Saker och ting som vi har tagit för givet, såsom att delta och uppleva olika sportevenemang och kulturupplevelser får vi helt enkelt klara oss utan ett tag. För kanske första gången i våra liv får vi verkligen tänka efter vad som betyder något i våra liv. Vår hälsa, vår familjs hälsa, våra vänners, vår omgivnings och inte ta någonting för givet.

För verksamheter inom Hälso- och sjukvården är det här ett gyllene tillfälle att implementera nya arbetssätt som underlättar och minimerar fysiska besök. Det handlar om att nyttja den nya tekniken med digitala vårdkontakter, prevention, monitorering, digitala mätparametrar och AI. Det handlar om att minimera fysiska besök till vården. Fysiska besök är tids- och platsberoende och begränsar möjligheten till högre tillgänglighet och kan innebära smittorisk. Den nya tekniken som redan finns möjliggör både en fullgod kontakt med vården via digitalt möte men kan även påföras vissa digitala mätparametrar för att 24/7 kunna mäta hälsan. Distansmonitorering bör exempelvis vara standard vid kronisk sjukdom och digitala möten borde redan vara obligatoriskt redan idag. Det handlar om AI-baserade system vid granskningar av exempelvis mammografibilder eller annan diagnostik eller inläsningar av journaler. Allt ovanstående skulle redan ha levererats men nu kan man väl passa på att köra digitalt så mycket som möjligt.

Jag följer naturligtvis nyhetssändningar som alla andra även om jag tycker att journalister skapar mer rädsla och oro hos befolkningen än trygghet. Är fortsatt väldigt kritisk mot dagens journalism och har väldigt svårt att acceptera den bild som media förmedlar. Tycker att våra myndigheter gör ett bra jobb. Ser att media och olika tidningars ledare spär på oron genom att säga att Sverige hanterar krishanteringen fel, som om en journalistexamen med dennes ord väger högre än en smittskyddsläkares eller virologs.

Har svårt att i nuläget förstå varför vi ska stänga gränser, stänga skolor och låta en miljon barn/ungdomar gå hem med följd att en miljon föräldrar måste lämna sina jobb och också vara hemma som många i media tycker. Förstår att man gör detta i Danmark där man har ministerstyre och politiker har ett behov av att visa sig beslutsfähiga men vi i Sverige har ju kommit längre. Här lyssnar politiker på experter. Jag tycker att det är jättebra att bara riskgrupper ska testas för Covid-19. Ser att många i media tycker annorlunda. Många som inte tillhör riskgruppen och är sjuka och vanligt förkylda ska hålla sig hemma som vanligt. Varför stressa upp och testa dessa? Om de har haft Corona eller inte spelar väl i efterhand ingen större roll. Är man sjuk ska man ändå stanna hemma. Har därför svårt att förstå varför vi ens ska räkna hur många som drabbats av viruset. Vi har ju ändå ingen koll, det finns säkerligen ett högt mörkertal. Det är väl bara att tänka – ”jag är inte en riskgrupp, jag är ung/medelålder, är frisk i övrigt, just nu har jag en förkylning, jag stannar hemma tills jag blir frisk, om det är corona eller vanlig förkylning spelar väl ingen roll.”

Lyssnar på regeringens presskonferens i bilen. De fortsätter att ha en välbalanserad inställning till Covid-19. Känns sunt. De ger Socialstyrelsen befogenheter gällande sjukvårdsmateriel och slopar läkarintyg. Samtliga regioner har nog stenhård koll på sjukvårdsmateriel i alla fall eftersom de borde gjort leverantörsinventering mm utifrån Brexit redan, däremot kanske inte kommunerna har lika bra koll.

Funderar vidare på det här med beslut kontra beslutsfähighet. Jag fick ofta höra att jag var modig som chef som alltid tog beslut. Jag har den inställningen att det är alltid bättre att ta ett beslut utifrån all tillgänglig information man har vid beslutstillfället än att låta tiden gå och inte ta något beslut alls. Väldigt ofta blir det rätt och de få gånger det blir fel får man vara ödmjuk och erkänna sitt misstag. Ett icke-beslut är också ett beslut.

Just nu är det ingen som vet hur det här viruset kommer att fortskrida. Ingen kan se in i framtiden. Vem vet om Regeringen exempelvis gav ett uppdrag till Socialstyrelsen för sent, vem vet om vi skulle ha tagit andra beslut. I efterhand är allting lätt. Kanske skulle vi ha lyssnat mer på media än experterna och släckt ned hela Sverige? Panik är frihetens värsta fiende! Hundra år efter Spanska sjukan har vi facit. Kunskapen om virus och hur det sprids och muterar var nog närmast obefintligt år 1918. Idag är virologi och epidemiologi etablerade och välutvecklade discipliner. I media känns det inte alltid så – kanske känner de att det är som Hyllinge år 1918 igen.

I efterhand vet vi facit.

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: