Livet – fastan dag 13

Ibland fastnar jag i bibelcitat. Går och funderar på det. Länge. Ibland släpper jag det utan vidare och ibland etsar det sig kvar på näthinnan som en rispa som finns kvar för evigt. Ett av mina favoritbrev från Paulus är hans brev till församlingen i Rom som han skrev från Korinth år 57 eller 58. Hela brevet är en teologisk utmaning och jag älskar att grotta ned mig i vad som avses med olika meningar. Ett citat har jag gått och grubblat på under ett antal års tid nu. Idag var det dags att skriva ned mina reflektioner. Här kommer citatet:

”Anpassa er inte efter denna världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar, så att ni kan avgöra vad som är Guds vilja.” (Rom 12:2)

Som ni vet grubblar jag mycket om vad som är Guds vilja med mitt liv. Jag har under större delen av mitt liv utgått från mig själv hela tiden. Mitt sätt att se på livet har i mångt avgjort mitt öde. Jag är en i grunden positiv människa och ser positivt på livet, alltså investerar jag min tid i positiva saker och låter mig inte nedslås. Citatet här ovan får mig dock att grubbla på några delar som jag tror Paulus tydligt ville skicka till församlingen i Rom och som får mig att ändra en aning hur jag tidigare har sett på mitt liv.

För det första skriver Paulus om att inte anpassa sig för denna världen. Det är skrivet under en tid då kristna var i minoritet och förföljdes för sin tro. Han ville naturligtvis sända ett budskap att ”stå på er. Gå emot strömmen. Stå fast i den kristna tron.” 

För det andra nämner Paulus det fundamentala att låta sig förvandlas genom förnyelsen av sina egna tankar. Här tror jag Paulus vill skicka en signal om att ”var inte rädd för förändringar.” Tvärtom. Gud vill ha förändringar och därför ska ni vara beredda likt en öppen skål på vad som än kommer i er väg. Förnyelse är av godo.

För det tredje, och här blir det svårt, blir det lättare att avgöra vad som är Guds vilja om man inte anpassar sig för denna värld och är öppen för förändringar. Det är här jag själv går vilse. Det är här som jag fastnar. Jag tror det är de avslutande två orden som jag fastnar på; Guds vilja.

För att nörda ned lite ytterligare har jag därför vänt på min fundering kring hur jag ser och formar mitt liv till hur Gud vill ha det. Jag utgår således från det stora och komplexa kring vad Gud egentligen vill med mitt liv och inte vad jag vill. För att göra det måste jag se vad egentligen Gud menar och avser med livet. Jag finner en röd tråd i Bibeln som delas in i tre områden. Det är möjligt att du ser andra områden och då är jag naturligtvis nyfiken på hur du ser på hur Gud ser på livet. Här kommer mina tre områden.

1, Livet är ett tillfälligt uppdrag

Det finns mängder med citat i Bibeln som beskriver hur kort och begränsat livet på jorden är. Livet beskrivs som en snabb löpare, ett andetag eller en rök. Till skillnad från ordet evighet som nämns flitigt i Bibeln är det självklart att livet i jämförelse med evighet är kort. Vidare nämner Bibeln ofta begrepp som främling, pilgrim, besökare och vandrare för att påvisa vår begränsade tid här på jorden. Som om vi bara passerade förbi lite snabbt innan vi far vidare. Som om vi besöker ett främmande land och sedan återgår till vårt hemland.

Den här insikten kan låta sorglig på ett sätt genom att vår tid här på jorden är tillfällig och begränsad men ju mer jag tänker på det ju mer vänder jag på resonemanget. Om nu inte jorden är vårt verkliga hem så kan det ju förklara varför vi råkar ut för svårigheter och prövningar här. Det förklarar varför vissa av våra önskningar och drömmar inte uppfylls. För att vi inte ska bli alltför fästa vid det här jordelivet är det helt enkelt meningen att vi ska känna en viss otillfredsställelse och en längtan efter något bättre.

Vi ska helt enkelt inte vara fullständigt lyckliga här. Vi är skapade för något annat, något bättre.

2, Livet är en gåva som följer med ett ansvar

Livet är en gåva från Gud till oss men vi bör alltid ha i åtanke att det är en gåva som Gud har anförtrott oss att vårda och naturligtvis använda men sedan lämna tillbaka, förhoppningsvis bättre än när vi erhöll gåvan. Jag tänker inte minst på klimatkrisen vi nu upplever då jag ser Guds gåva till oss. Därför följer det ett enormt ansvar för oss att förvalta den här gåvan på bästa möjliga sätt. Vi äger egentligen ingenting under vår begränsade tid här på jorden. Vi lånar allt.

Jorden och universum var Guds från början och kommer att vara Guds ägodel då vi lämnar den. Runtomkring ser jag tecken på individer som ser lånade saker som något man inte behöver vårda lika noggrant som sina egna saker. Jag tänker att de kristna ser annorlunda på saken utifrån Bibeln. Gud äger allt och därför måste jag vårda det som mitt eget.

Jesus var väl den som satte mig på spåret kring det här med förvaltarskap. Han pekade ofta på ett ansvarstagande i sina liknelser och på förvaltarskapet.

3, Livet är en prövning

Jag är fullständigt övertygad om att Gud prövar min karaktär, vilja, ambition, kärlek, lojalitet etc. varje sekund av mitt liv. I Bibeln finns det ofta citat som prövningar, frestelser, reningar och räkenskap. Gud prövade bl.a. Abraham, Adam och Eva, Josef, Rut och Ester.

Jag vet inte vilka prövningar jag kommer att utsättas för. Vissa har jag i mitt 50-åriga liv fått erfara, andra väntar på mig. Prövningar, till synes omöjliga utmaningar och krossade drömmar. Jag prövas i det lilla och jag prövas i det stora. Jag prövas i vardagen och jag prövas mer sällan. Jag prövas då jag är beredd och jag prövas då jag är oförberedd.

Det sistnämnda förstår jag är helt avgörande för min utveckling. Det är lätt att i stunden göra det rätta när du känner Guds närvaro i ditt liv. Hur du agerar då du inte tycker dig känna Guds närhet är helt avgörande för din karaktär. Guds prövning då du känner att Gud har övergivit dig tillhör en av livets svåra utmaningar.

Det här borde innebära att inget i ditt liv är obetydligt. Allt du upplever och är med om har betydelse. Varje stund i livet är en viktig stund och varje ögonblick är en möjlighet för dig att utvecklas.

Ovanstående tre områden finner jag som nyckelområden för hur Gud ser på livet. Jag kommer fundera vidare på dessa områden, hoppas de även skänker dig en stunds reflektion. Jag avslutar med Jesus ord från Lukasevangeliet.

”Av den som har fått mycket skall det krävas mycket, och den som har anförtrotts mycket skall få svara för desto mera.” (Luk 12:48)

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: