Tålamod – fastan dag 7

Sötsuget blev starkt igår kväll då vi slank in på ICA Malmborg för att handla lite nödvändiga livsmedelsprodukter. Svårt att passera alla chips- och godishyllor obemärkt. Nu klarade jag provet. Fastans del avseende godisförbud hålls därmed intakt.

Att minimera nyttjandet av sociala medier är svårare. Jag tror till viss del det hänger ihop med att jag var vag i min definition från början. Vad innebär egentligen att minimera nyttjandet av sociala medier.? Hur mycket är att minimera? Jag lovade mig själv att posta något varje dag men inte slösurfa på FB och Instagram. Inser nu att till nästa fasta ska jag nog göra som med godisförbud – avstå helt. Då uppstår inga tveksamheter.

Den dagliga andliga reflektionen är nog den som har fungerat allra bäst, och också upptagit mest tid. Jag ville ha det så och därför tar jag mig tid på dagarna att verkligen fördjupa mig i reflektioner.

Reflektionen dag nr 7 gav sig själv med hjälp av några av er trogna läsare. Jag har fått tillstånd att publicera tre meddelanden jag fick igår under dagen som hjälpte mig att reflektera. Självklart är avsändarna anonymiserade.

Några minuter efter att jag publicerade blogginlägg om fastan nr 6 fick jag ett meddelande från en gammal arbetskollega.

”Mats. Då jag läser ditt blogginlägg kommer tre bokstäver upp framför mig. Det är tre bokstäver som du sa till oss på X-enheten då du besökte oss år 2015. De tre bokstäverna har jag uppsatt på vår anslagstavla. De har hjälpt mig många gånger genom åren. Känns som om du behöver en påminnelse om dem. TTT”

TTT – visst kommer jag ihåg dem men ack så svårt att leva efter. Jag är i botten en rastlös själ och vill att saker och ting ska förverkligas omedelbart. Erfarenhetsmässigt har jag dock lärt mig att Ting Tar Tid (TTT). Ibland har jag lagt till ett G framför och får då Goda Ting Tar Tid (GTTT). När frustrerade medarbetare kom till mig som chef och jag såg irritationen i deras ögon att förändringen som de önskade skedde för sakta var GTTT ett bra mantra. Projektledare där tidsplaner såg ut att spricka och i frustration beklagade sig försökte jag lugna. I mitt eget huvud multiplicerade jag alltid med +50% för tidsplaner och budget för olika projekt. Genom årens lopp lärde jag mig att det är närmare sanningen än de ambitioner som läggs upp i fastlagda projektplaner innan projektstart.

Under eftermiddagen kom ett nytt meddelande. Denna gång från en för mig obekant person som jobbar i den organisation jag tidigare var chef över.

”Du behöver nog bara lite tålamod, Mats. Din väg framåt är utstakad, du behöver inte gå bakåt. Du vet redan hur det är att leda en stor organisation. Gud behöver inte ge dig den utmaningen igen. Du vet redan hur det är att minska kostnader för hälso- och sjukvården. Gud behöver inte ge dig den utmaningen igen. Du vet redan hur du boostar dina medarbetare och ger dem energi. Gud behöver inte ge dig den utmaningen igen. Du har redan gjort det. Jag är ett levande bevis för det. Du behöver något nytt. Något svårare. Ha tålamod.” 

Då jag läste vederbörandes meddelande kände jag mig på bättre humör. Min tid kommer. Tålamod är dock svårt. Gårdagens reflektion kring kallelse gör att jag känner mig som att jag går i väntans tider och det tär på mig.

Sent igår kväll kom så ett nytt meddelande från en god vän.

”Förstår inte det här med kallelse och din själsliga resa men å andra sidan behöver jag inte fatta. Bara det blir bra för dig.Kan du inte bara strunta i att tänka så mycket och go with the flow istället så kanske din kallelse kommer.”

Min väns ord kan jag hålla med om. Kallelsen kan inte tänkas fram. Kallelsen kan inte kännas fram. Den uppenbarar sig bara då jag är redo. Tålamod och GTTT är rätt väg att gå. Jag vet att det inte finns några genvägar till själens mognad. All form av att försöka snabba på processen är dömt att misslyckas. Det krävdes många års chefskap innan jag visste hur man styr och leder en organisation. Det krävdes många år inom hälso- och sjukvårdsbranschen innan jag visste hur man sänker kostnaderna och bibehåller kvaliteten. Det krävdes många år som HR-direktör innan jag visste nyckeln till engagerade medarbetare. Med den erfarenheten borde jag veta att något mycket större, som en själs kallelse måste få ta tid.

Igår kväll innan jag somnade låg jag i min säng och funderade på orsakerna till varför saker måste få ta sin tid. Här listar jag några som kom upp i mitt huvud:

  • Långsamhet gör att vi lär oss bättre. ibland måste vi göra om samma misstag flera gånger för att vi verkligen ska lära oss.
  • Vi fastnar i gamla mönster. Vi måste frigöra oss från gamla bördor för att kunna gå vidare med något nytt. Antar att det är en av orsakerna till att många söker terapeutisk hjälp. De vet inte hur de släpper det gamla för att kunna gå vidare med något nytt.
  • Ärlighet, ödmjukhet och sanning har alltid varit min ledstjärna. Ibland gör dock sanningen ont och det kan ibland vara svårt att erkänna att man har gjort misstag och fel och ödmjukt erkänna sina misstag och gå vidare.
  • Förändring innebär alltid att man lämnar något. Det kan smärta och göra ont. Det kan vara svårt att gå ut i det okända utan att veta ifall det blir bättre än det man har nu. Varje förändring leder till något nytt men varje förändring leder inte alltid till en förbättring. Den vissheten gör ibland att människor förblir vid det kända istället för att förändra.

Jag är så tacksam att ni finns där ute och läser dessa rader. Det hjälper mig att gå vidare i mina funderingar. Jag inser att Gud verkar i mitt liv trots att jag inte ser en omedelbar förändring. Det gäller att ha tålamod i den vissheten. Ett steg i taget. Ett andetag i taget. Ett ögonblick efter det andra.

Goda Ting Tar Tid – ha tålamod!

/m

2 kommentarer på “Tålamod – fastan dag 7

  1. Mats Tack för allt du skriver, jag följer dig varje dag. Du genomgår en lång resa vilken även jag känner igen. Min resa har varit lång men jag känner mig snart ha kommit fram.. Tackar för GTTT,., ska leva efter dem. Följer dig på vägen. Må så bra /Yvonne

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: