Askonsdagen – fastan dag 1

I juni förra året fyllde jag 50 år. Jag vet…jag är så ung.

Det blev en härligt underbar födelsedag i sällskap med mina närmaste. Under joggen den härliga junimorgonen då jag sprang ned till Kalmarsund och vände fick jag en tanke. Den har följt mig sedan dess och jag lever nu i dess kölvatten. Tanken var enkel men livsomvälvande. Under 50 år av mitt liv hade jag levt efter förnuftets väg och använt hjärnan i mitt liv. Nu när jag äntrade och steg in i mitt livs andra halvlek (vill ha kvar illusionen att jag lever i 100 år) skulle jag låta själen och mitt hjärta ta större plats. Om första halvlek var ämnad åt sinnet var det nu dags att använda själen i andra halvlek.

Sagt och gjort. Jag anmälde mig till Teologprogrammet vid Umeå Universitet och påbörjade studier på distans. Jag flyttade fokus från hjärna till hjärta och jag låter numer själens väg inta varje stund i mitt liv och slutligen arbetar jag med accepterande av allt som händer mig som om det vore menat för mig. Därför befinner jag mig ikväll, askonsdagen, på en mässa i Linköpings domkyrka. Det känns på något sätt självklart att jag är där. Vart finner jag annars själen?

Då jag knäböjer framför prästen och han sätter korset av aska på min panna känner jag att fastans första dag som inleds idag ska bli mitt livs första fasta. För mig har ordet fasta alltid förknippats med matintag eller snarare bristen på matintag. Under det senaste året har jag lärt mig att fasta inom kristendomen börjar 40 dagar före påsk och avslutas på påskafton och det behöver inte alls hänga ihop med mat. Under en fasta avstår du från något. Att fasta behöver således inte betyda att du avstår från att äta. En kristen fasta kan lika gärna vara att avstå från tv-tittande, godis, alkohol eller något annat.

Varje söndag bryts fastan. Det är fortfarande fastetid, men söndagarna får innehålla det man väljer bort under övriga fastan. Då jag lämnar prästen och går tillbaka till min bänkrad med en sotigare panna än tidigare bestämmer jag mig för mitt livs första fasteregler. Jag ska avstå från godis under den här perioden och jag ska minimera mitt användande av sociala medier. Istället ska jag ägna en del av varje dag åt reflektion. 40 dagar åt eftertanke och dagligt skrivande. Det får bli mina fasteregler år 2020. Som en färdkost till påsken.

En del av mina reflektioner kommer jag att behålla för mig själv men en del kommer jag att nedteckna åt er att läsa. Låt därför fastan börja.

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: