Nöjda medarbetare

Fick ett mail ifrån en HR-konsult i ett av Norrlandslänen. Vederbörande hade hört talas om att jag hade en bra strategi då jag som HR-direktör arbetade för att få Nöjda medarbetare. Jag svarade kortfattat med en uppmaning om att skippa ordet Nöjd och istället byta ut det till Engagerad. Det var det jag gjorde som HR-direktör.

Vederbörande tackade för svaret. Det dröjde någon vecka och sedan återkom HR-konsulten med ett nytt mail där hon fortsatte att tacka för mitt råd men att det inte hade slagit rot i hennes organisation. Där var Nöjd ett så pass etablerat begrepp att både fack och arbetsgivare tyckte det lät märkligt att byta ut ordet. De ville ju ha Nöjda medarbetare.

Jag tog fasta på den sista meningen i hennes mail och gav ett längre svar. Alla arbetsgivare vill ha nöjda medarbetare. Det är inget konstigt med det. Man vill ha medarbetare som tycker om sitt arbete, pratar väl om sin arbetsgivare och är tillfreds med sina arbetsuppgifter. Jag ville dock ha något mer. Jag ville ha medarbetare som utmanade, som var engagerade, som testade gränser och som gav dig som chef/arbetsgivare möjligheten att se eventuella lösningar ur flera aspekter/infallsvinklar. Jag ville ha medarbetare som ökade engagemanget i organisationen, som ville vara en del av en framgångsrik organisation, som ville vara med och förbättra varje dag, som är organisationens främsta ambassadörer och som ger sina kollegor möjligheten att växa. Nöjda medarbetare är inte densamma som prestation, däremot är engagerade medarbetare alltid något som är förknippat med aktivitet eller prestation. Nöjd kan man vara genom att bara gå in genom dörren till sin arbetsplats. Engagemang kräver något mer. Jag är fullständigt övertygad om att det är engagerade medarbetare som ger nöjda medarbetare, inte tvärtom.

Mitt mailsvar gick iväg och den här gången dröjde det bara någon timme innan HR-konsulten svarade med det som egentligen är den kluriga frågan. Den som alla arbetsgivare brottas med. Den som är den viktigaste att ställa.

”Ok, men hur gör man för att få engagerade medarbetare?”

Det mina vänner tar jag betalt för att besvara. Jag är nämligen arbetslös men jag har svaret!

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: