Alienerad med min egen samtid

Sitter på Espresso House i Limhamn. Har en inlämningsuppgift på tre sidor om komparativ ecklesiologi som ska vara inne senast under morgondagen. Känner mig inte stressad men vore bra att få uppgiften överstökad.

Bredvid mig sitter två väninnor och pratar intensivt. Den ena väninnan har varit på apoteket och inhandlat munskydd. Hon berättar högljutt för alla att hon hade turen att få tag i de sista munskydden inför viruset som kommer hit. Hon har sannerligen läst både tidningar och sett på TV att viruset snart är här. Hon kommer att klara sig för hon är förberedd.

Jag häpnar och funderar ett ögonblick om jag sitter på ett café i södra Sverige och inte i Kina. Snor åt mig en Sydsvenskan som ligger i stolsätet bredvid och tänker att jag bläddrar i den medan jag låter ecklesiologin i mitt huvud vila lite. Artklar om brottslighet och människor som känner sig otrygga fladdrar förbi. Jag får en ingivelse att kolla lite fakta och går in på Brottsförebyggande rådets hemsida och Polisens hemsidor. Noterar att statistiken säger att brottsligheten i Malmö aldrig varit så låg på tjugo år.

Lägger ifrån mig tidningen. Känner mig alienerad i min egen samtid. Det är inte bara ytliga reflektioner över att melodifestivalen för mig börjar bli en icke-händelse för att den är så generande undermålig, sociala mediers banala värld eller frustrationen över att ledarskapet inom hälso- och sjukvården i det här landet börjar närma sig pinsamhetsnivåer. Media spär på oskyldiga medborgares naiva bild över verkligheten. Jag har visserligen alltid varit kritisk åt journalistkåren men det här börjar gå överstyr. Kanske har det med min ålder att göra, försöker jag muntra bort min ingivelse.

Kvinnan bredvid har skärrat upp sin väninna. Båda lämnar Espresso House. Jag skulle ha velat stoppa dem och sagt det jag tycker att massmedia borde ha sagt till dem. De borde ha sagt att visst kan det se hemskt ut att se människor i heltäckande vita skyddskläder från TV-inslagen från Kina. Visst kan det se ut som om munskydd hjälper då TV-bilder pumpar ut bilder på människor från Japan och Kina som alla bär munskydd. Visst kan det se ut som om Uppenbarelseboken apokalyps är här men sanningen är en annan. En helt annan.

Sanningen är att vanliga munskydd hjälper inte mot smittan. Risken att coronaviruset ska nå till Espresso House i Limhamn är ytterst liten. Har vi inte lärt oss något från hysterin kring Sars år 2003 eller Mers år 2012? Lugna ned er. Ska ni vara oroliga för något ska ni vara det för antibiotikaresidensen istället, inte för Coronaviruset. Det är den som media borde resonera kring. Penicillinet har räddat miljontals men snart är den tiden förbi. FN:s rapport från samordningsgruppen mot antimikrobiell resistens, Interagency Coordination Group on Antimicrobial Resistance (IACG) larmade förra året om att om inte länderna agerar snabbt och gör kraftiga åtgärder kommer antibiotikaresistenta infektioner att kosta omkring tio miljoner människor livet varje år omkring 2050. De samhällsekonomiska skadorna kommer att bli lika stora som den finanskrisen 2008-2009 åsamkade världen. Redan 2030 kan antibiotikaresistens ha tvingat in 24 miljoner människor i extrem fattigdom.

Massmedia borde vara som hökar på livsmedelsindustrin att tänka om och inte göda djuren fulla med antibiotika för att få dem att växa snabbare. Massmedia borde vara som hökar på läkemedelsindustrin att finna nya antibiotikamediciner. Massmedia borde vara som hökar på läkare och på de nya nättjänsterna att inte skriva ut mer antibiotika än nödvändigt. Massmedia borde vara som hökar på politiker världen över för att efterhöra vad de gör för att öka forskningen kring antibiotikaresidens och att ny antibiotika produceras.

Istället ser jag massmedia skriva spaltmeter om en undermålig sångtävling en lördag på bästa sändningstid, om hur Coronaviruset gör att vi ska akta oss och absolut inte resa någonstans och om hur hemskt det blivit i Malmö utifrån brottslighetens eskalerande.

Jag känner mig alienerad med min samtid och återgår till ecklesiologin.

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: