Fylla på mer än du förbrukar

Jag hade en underchef en gång som alltid var stressad. Kom alltid några minuter för sent med andan i halsen till varje möte. Beklagade sig hela tiden och sa att han hade så mycket att göra. Nästan som ett mantra. Då vi upprättade hans individuella plan, då vi hade våra medarbetarsamtal, var en av punkterna alltid att han skulle ha som mål att hitta en lugnare chefsstil.

Det höll någon vecka efter våra medarbetarsamtal och sedan var han tillbaka i gamla mönster igen. Igår ringde han och ville prata av sig lite. Det var något annorlunda i hans röst och trots att vi varken träffats eller hört av varandra på flera år kunde jag läsa av att han var mycket lugnare. Jag frågade honom vad det berodde på. Det är ditt fel, svarade han. Då blev jag förstås nyfiken.

Det visade sig att min underchef hade lämnat chefsbanan bakom sig. Jag beklagade men han sa att det var det bästa som hänt honom. Det var vårt sista planeringssamtal som till slut hade fällt avgörandet. Jag hade nämligen skrivit upp en mening åt honom på den individuella planen som han hade burit med sig. Till slut lät han orden få vägleda honom och han tog beslutet att sluta. Nu var han tillbaka i sin profession och han trivdes ypperligt.

Jag blev naturligtvis extremt nyfiken på vad jag hade skrivit upp åt honom som påverkat honom så mycket. Han skrattade och sa att jag hade skrivit den här meningen:

”Du måste fylla på mer än vad du förbrukar.”

Med tanke på hans stressiga chefsstil förstod jag exakt vad jag avsett den där gången för många år sedan. Vissa människor bränner helt enkelt ut sig utan att förstå det. De är rädda för att inte hinna med allt i livet att de helt enkelt glömmer bort att leva. De glömmer bort att investera. Min chefsvän var en sådan person. Meningen med att ”fylla på mer än vad du förbrukar” som jag ville sända med honom var helt enkelt att boka in stunder med sig själv där man tar sig tid att fylla på livskontot. Investeringar i form av en god film, bra bok, träning, promenad med sin fru runt Stångån…ja, ni fattar.

Då vi avslutat vårt samtal kände jag mig dock ambivalent. Min chefsvän verkade må bra men samtidigt hade jag påverkat honom till att avbryta sin chefskarriär och det bara med en enda mening. Ordens makt! Min vän bedyrade att jag inte behövde beklaga att han slutat som chef. Tvärtom ville han tacka mig. Han insåg till slut att han förbrukade mer än han investerade och då var beslutet enkelt.

Jag har alltid varit av den uppfattningen att livet handlar om att hitta en god balans mellan att tömma sig och att fylla på. I det vågspelet kan inte tömmandet vinna utan det måste vara investeringarna i aktiviteter som fyller på ditt livskonto som måste vinna! Jag själv springer varje dag och det kan låta stressande för en del men för mig är det en aktivitet som ger ett påfyllande på livskontot. Det gäller att hitta aktiviteter som passar just dig. Det är otroligt viktigt, oavsett vilket jobb du nu har.

Så en sista uppmaning till er alla som läser detta:

”Fyll på mer än vad du förbrukar.”

/m

En kommentar på “Fylla på mer än du förbrukar

  1. Kan bara hålla med dig Mats! Du själv är ditt bästa verktyg. Jag insåg det när jag hamnade på akuten med andningssvårigheter och smärtor i bröstet. Alla möjliga prover togs men utan resultat… stress, jobbrelaterat. Jag skrämde min familj rejält den gången.. och mig själv. Du själv måste må bra först.. först då du kan ge av dig själv på riktigt och i längden.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: