LMX – fyra år för sent!

Det ringde på mobilen och trots att det var ett nummer jag inte kände igen fick jag för mig att svara. Det visade sig vara en man som presenterade sig som forskarstuderande på ett av våra Universitet. Han ville bjuda in mig till ett LMX-seminarie.

”Vad sa du att du sa sa du?” svarade jag lite skämtsamt med en viss nyfikenhet i rösten.

”Ett LMX-seminarie. Det är faktiskt tack vare dig vi ska ha seminariet”, svarade han.

Jag förstod fortfarande mycket litet om vad mannen menade och hann tänka att vederbörande måste ha ringt fel. Det klarnade dock då han berättade att LMX är en förkortning av Leader-Member-Exchange och kommer från en studie från USA där LMX är olika mått för att mäta korrelationen mellan chefens beteende och medarbetarnas prestationer. Så fort hann sa det klickade det till i mitt bakhuvud och jag kom ihåg studien från Gottfredson och Aguinis som jag tog del av år 2015 och 2016 i mitt dåvarande jobb. Studien hade släppts 2015 men verifierades under sommaren 2016 genom publicering.

Jag läste studien med stort intresse för att det samtidigt det året (år 2016) fördes en stor diskussion inom den svenska hälso- och sjukvården om tillit som begrepp mellan professionerna men också mellan chefer och medarbetare. Den så kallade Tillitsdelegationen initierades och fick sitt uppdrag av regeringen. I regionen försökte jag införa en mer tillitsbaserad kultur och studien var en av de forskningsunderlagen jag läste med stort intresse.

Själva slutsatserna i studien var väl ganska självklara såsom jag minns dem, att prestationerna hos medarbetarna i mångt och mycket bygger på kvaliteten i tilliten mellan chefen och medarbetarna men också hur viktigt det är att relationen bygger på respekt, ömsesidig positivism och att både chef och medarbetare står bakom den andre och stöttar hela tiden. Däremot det som stack ut var studiens omfattning. En riktig meta-studie med flera ”cases” och uppemot 1 miljon observationer. Snacka om underlag!

Jag minns att jag tog kontakt med en del av våra svenska universitet för att efterhöra om svensk forskning i ämnet men möttes av idel frågetecken. Ingen av de universitet jag då tog kontakt med forskade kring detta.

Döm om min förvåning då denna man nu ringer närmare fyra år senare och säger att de funderar på att dra igång en svensk LMX-studie. Det är det seminariet ska handla om. Forskaren blev lite tveksam till sin erbjudna inbjudan då vederbörande hörde att jag inte längre arbetade kvar på regionen. Jag gjorde pinsamheten lätt för honom och tackade själv nej till hans inbjudan. Då vi avslutade samtalet tänkte jag att de ligger minst fyra år efter sin tid.

För den intresserade så finns studien här

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: