Hur gjorde du?

Den absolut vanligaste frågan jag får från nuvarande chefer eller gamla kollegor när de hör av sig är:

”Hur gjorde du?”

Jag blir först väldigt glad att de fortfarande vill höra en gammal chefs erfarenhet men innan jag ger något svar vill jag gärna höra lite mer om den situation frågeställaren befinner sig i. Varje situation är unik och även om det i en första anblick kan se ut som om jag hade en lösning på en fråga, tex. strategi för att minimera nyttjandet av bemanningsföretag eller strategi för att minska VRI, så är det inte säkert att det är möjligt att kopiera mitt gamla framgångsrecept rakt av.

Avslutar mitt samtal med den senaste frågeställaren och mailar över några förslag hur hon kan jobba vidare med en ny strategi. Förstår att det är tufft. Jag har själv varit i liknande position. Svårt dock att förstå hur allt verkar ha blivit så mycket sämre i sjukvårdssverige så accelererande. Jag lämnade för 2,5 år sedan och allt verkar ha havererat sedan dess. Ekonomiskt och resultatmässigt. Otroligt märkligt.

En annan chef ringde för ett tag sedan och frågade hur jag gjorde för att minimera nyttjandet av bemanningsföretag.

”Du måste säkerställa att det är okej från uppdragsgivarna att tillgängligheten minskar eller att du styr om patientflödet ett tag annars funkar det inte.”

Det hade ju vederbörande inte tänkt sig. Ibland tror jag folk är medvetet dumma. Att ta beslut om att dra ned på kompetens och att inte ha säkerställt hur man ska hantera efterfrågan är bara dumt. Som om att de lever på hoppet att allt löser sig ändå. På min tid fanns det inget hopp – bara hårt arbete och resultat uppstod utifrån medvetna beslut som understödde en given strategi. Svårare än så är det inte.

En ny chef ringde idag med samma fråga:

”Hur gjorde du?”

Jag körde samma ramsa igen. Känner mig som en papegoja. Fortsätter pumpa in budskapet.

  • Gör en strategi där alla möjliga konsekvenser tas hänsyn till.
  • Ta medvetna beslut, före och längs vägen.
  • Följ upp och korrigera om det behövs.

Hur svårt kan det vara?

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: