Rätt frågor är detsamma som personlig utveckling

Jag är allmänt nedstämd. Sitter i vardagsrummet och försöker läsa kurslitteratur. Mobiltelefonen ringer och jag motstår impulsen att låta den vara. Det är en av mina gamla underchefer som ringer. Vederbörande har nyligen lämnat arbetslivet och hon vill tacka mig för alla år jag var vederbörandes chef. Samtalet får mig på andra tankar och mitt humör blir bättre. Vi pratar gamla minnen och jag märker att jag till och med skrattar. Genuint och ärligt. Känns befriande.

I slutet av samtalet säger min gamla arbetskollega att jag var den bästa chefen vederbörande haft under hela sitt arbetsliv. Säkert menat som en uppmuntran och komplimang men det får mitt humör att åter vändas nedåt. Jag får fram ett tack och vi avslutar samtalet.

Återgår till mina sysslor men samtalet gnager i mitt huvud. Jag blev alltför ställd i slutet av samtalet för att göra det jag brukar göra – ställa kontrollfrågor. Det finns en fråga som slår nästan allt. Det är det enkla ordet Varför? Visserligen tackade jag efter att jag fick ett beröm men ett antal svar saknas mig. Jag skulle naturligtvis ha efterhört vad exakt i mitt ledarskap det var som vederbörande uppskattade.

Frågornas styrka i positiv feedback var något jag lärde mig på mitt första chefsjobb på Arbetsförmedlingen i Valdemarsvik. Nu pratar vi mitten av -90 talet och jag var en ung och ambitiös arbetsförmedlingschef. Det var på många sätt det perfekta första chefsjobbet. Jag hade inte mer än 9-10 medarbetare. Hela arbetslaget kunde man samla runt ett sammanträdesbord. Här gjorde jag mina viktiga första läroår som chef.

Jag märkte att positiv feedback till medarbetare tog bättre om jag via frågor hjälpte dem att bekräfta sig själva. Visst berömde jag dem enskilt och i grupp men oftast efter att jag ställt ett antal frågor så att medarbetarna själva fick tänka efter vad det var som gjort att det eller det hände. Exempel på frågor kunde vara:

  • Vad var det som gjorde att du lyckades den här gången?
  • Vilka egenskaper hos dig var du tvungen att ta fram för att det skulle gå vägen?
  • Vad identifierade ni som gruppens framgångsfaktor för att nå ända fram?

I början tror jag det kändes märkligt för medarbetarna att jag ställde så många frågor om deras sidor/egenskaper/framgångsfaktorer. Jag märkte dock ganska snabbt att medarbetarna växte och blev tryggare allt efter tiden gick. De blev mer medvetna om sina egna starka sidor och även sidor som behövde utvecklas, och detta egentligen bara för att jag ställde de där extra frågorna.

Du som är ny chef – ett tips från en gammal och erfaren – ställ frågor. Det får dina medarbetare att växa.

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: