Ögonblick

Har svårt att sova. Skriver därför några rader om ett av de finaste ord jag känner till: Ögonblick

Just nu när jag skriver detta är det mitt ögonblick. Jag är ensam här och någon annans ögonblick känner jag inte till. När du läser dessa rader är det ditt ögonblick men det är framtid för mig i skrivande stund. I ditt ögonblick kommer du kanske tänka på mitt skrivande av dessa rader som att han skrev det i förfluten tid.

Det mesta som sker i detta ögonblick, när du läser det här, har du glömt i morgon. Vad du hade på dig för kläder, om du kände någon doft eller om det var någon annan som påkallade din uppmärksamhet. Visserligen kommer ditt ögonblick av läsning av dessa rader läggas på ditt minne i dina tankar men ögonblicket är sedan borta för evigt.

Framtiden och dåtiden finns endast i dina och mina tankar. Det enda som existerar är ögonblicket. Tankar om framtiden och minnen från förr är något helt annat än just det här ögonblicket. Du kan visserligen välja att använda det här ögonblicket till att minnas tillbaka till tidigare upplevda ögonblick eller drömma dig framåt till ögonblick som du skulle vilja få uppleva men då har du förbrukat ett ögonblick av ditt liv som kunde använts till verklig upplevelse.

Någon kan naturligtvis invända mot ovannämnda resonemang och säga att du använde ögonblicket till något fantastiskt. Du använde ögonblicket till att visualisera något som inte finns hos någon annan. Vare sig du tänkte på dåtid eller framtid tänkte du på något som enbart existerar i dina tankar. Det är också ett kreativt handlande av ett ögonblick.

Visserligen kan man se det så men jag vet inte hur dina tankar om dåtid och framtid ser ut. Det kanske liknas vid en inre sekvens av en biofilm som spelas upp för ditt inre. Är det så? Om du då jämför med ögonblicket där du nu är och den omgivning du har runtomkring dig just nu. Är det inte mycket skarpare bildkvalitet på det här ögonblicket? Tar du inte in dofter, ljud och känslor på ett helt annat sätt i det nuvarande ögonblicket än i dina tankar om förflutet ögonblick? Så är det i alla fall för mig.

Jag brukar tänka att jag lever i två parallella världar. Samtidigt. En värld som utspelar sig i den verkliga världen med  ständiga ögonblick och en annan värld i mina tankar kring förflutna eller drömmar om kommande ögonblick. Jag kan välja att vara fullt närvarande i det här ögonblicket eller gå in i tankevärlden. Mitt liv, mina val.

Jag har alltid varit fundersam på människor som väljer att ägna större delen av sina nuvarande ögonblick åt tankevärlden. T.ex. oroa sig inför något de ska göra i framtiden eller vara rädda för något som eventuellt kan komma att hända. De låter således det nuvarande ögonblicket gå förbi och överlåtas åt tankevärlden och något som enbart existerar i deras huvuden. Deras liv, deras val.

I detta ögonblick väljer jag nu att sluta skriva dessa rader och med alla mina sinnen ta in detta ögonblick. Det kommer aldrig att komma ett annat ögonblick som detta. Det kommer aldrig bli möjligt för mig att uppleva detta igen. Om jag inte väljer att upplåta ett ögonblick i framtiden till att försöka återskapa detta ögonblick i min tankevärld som då är tankar om ett förflutet ögonblick. Men det är ett helt annat ögonblick och inget jag tänker ägna någon tanke åt nu!

Ses snart igen!

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: