Joh 8:32 – sanningen

Ända sedan ungdomsåren har jag varit fascinerad av Johannesevangeliets kap 8 vers 32. Versens budskap har försatt mig i situationer jag inte sett komma och den har både räddat mig och gjort att mitt liv förändrats radikalt. Framförallt är det versens sista fem ord som jag har haft ett livslångt grubblande kring. Jag har alltid försvarat och försökt leva enligt dess budskap.

”Sanningen skall göra eder fria.”

Naturligtvis vet alla som kan sin Bibel att hänvisa till Joh 14:6 och förklara ordet ”sanningen” med att Jesus menar att han själv är sanningen. För egen del väljer jag att tro att Jesus hade ett dubbelbottnat budskap i sina ord. Även om han hänvisade till sig själv då han pratade om sanningen kan han även ha menat det bokstavligen. Vi ska helt enkelt alltid agera sanningsenligt i både ord och handling.

Jag har under senare år tyckt att mänskligheten drivit allt längre ifrån ”Sanningen”. Att ljuga, luras och förleda andra har visat sig vara framgångsrikt. Långt ifrån det som jag tror Jesus ville med sina ord. Jag ska ta några exempel.

Vi har blivit vana vid att hantera ”fejknyheter” i vardagen. Medvetna nyheter som är påhittade för att förvirra läsaren och för att maximera exempelvis webbtrafik till ett givet mål. Vi har blivit vana vid att hantera sociala medier där det som visas upp knappast kan karaktäriseras som sanningen utan istället alltför ofta idealbilder eller så kallade fasader. Vi har blivit vana vid att se på fotbollsmatcher där spelarna ”faller lätt” för att på så sätt lura domaren till att tillskansa sig en fördel i form av frispark/straff. Vi vet att det finns de som på arbetsplatser medvetet tar åt sig äran från någon annans jobb eller skyllt bort eget misstag. Vi vet att många förnekar otrohet eller spelmissbruk. Vi vet att en stormakt har försökt rättfärdiga en militär insats genom lögner inom ramen för världssamfundet FN. Vi vet att USA har en president som kommit till makten genom att ha manipulerat sanningen och vridit på fakta inför alla. Vi vet att det finns journalister som bortser från fakta för att undanhålla sanningen från läsarna. Vi vet att det finns politiker som medvetet ljuger för att rättfärdiga sin ståndpunkt/åsikt.

Mängder med andra exempel kan du säkert själv fylla på med. För egen del räcker allt det här ovanstående som ett bevis på att världen är långt ifrån ”sanningen”. Kanske tycker du att det inte gör någonting? Kanske vill du ha det så? Jag, däremot, tycker att jag blir mer och mer alienerad med min egen samtid. Jag har svårt att förlika mig med en värld där förljugenhet är det ledande språket.

Min sambo och jag hade en intressant diskussion i helgen. Den utgick från detta resonemang – vad skulle hända om alla följde Jesus ord till punkt och pricka? Alla var tvungna att prata sanning i varje del av ens liv. Skulle världen bli bättre eller sämre?

Jag hävdade med emfas att världen skulle vara en bättre värld att leva i. Min sambo var inte riktigt lika säker. Vad tror du? I alla fall skulle det vara befriande att veta att alla tidningars artiklar var sanna. Att allt man såg på sociala medier var ärliga budskap. Att alla politikers ord var sanningsenliga. Det skulle dessutom vara lite mer intressant att se på Nyhetsmorgon på TV 4 för att se vad programledarna egentligen tycker om någon inbjuden artists sånginsats eller gästs agerande. Visst skulle den världen vara lite mer intressant?

Johannesevangeliet är intressant ur många aspekter då det gäller ordet sanning. Faktum är att det är den enda evangelisten som nämner att Pilatus frågar Jesus: Vad är sanning? Pontus Pilatus får inget svar enligt Joh. Kanske ligger det i sakens natur. Hade Jesus svarat Pilatus hade han bara upprepat sig själv. Vi vet ju svaret.

”Sanningen skall göra eder fria.” 

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: