Ålderdomen

Jag och min väckarklocka har bytt plats. Då jag hade ett jobb vaknade jag före den ettriga ringsignalen och steg upp genom att som första handling på dagen trycka bort alarmtiden. Nu är det väckarklockan som väcker mig och jag som är dess slav. Förr upplevde jag ingen trötthet, nu tycker jag att jag är konstant i ett sömnaktigt stadium. Förr kunde jag hålla tio olika tankar i huvudet samtidigt, nu får jag vara nöjd om en enda tanke stannar kvar i mitt huvud.

”Välkommen till ålderdomen”, sa en släkting till mig då jag beklagade mig. Han sa det i en skämtsam ton och med en lätt retfull anspelning på min passering av 50-årsstrecket för ett antal månader sedan. Jag bara log som svar.

Det hela har ändå fått mig att fundera lite på det här med ålderdomen. I en av Psaltarens texter står det något i stil med: ”Stöt inte bort mig på min ålderdom, överge mig inte när krafterna sviker.” Jag vill tro att det här med ålderdom inger en viss respekt och att årstidsringarna även skapar erfarenhet och kunskap som är till gagn både för en själv såväl som andra.

Åby kyrka

Jag är ju inte enbart den person jag är nu. Till åldrandets fördel ligger att jag samtidigt är den sjuåriga killen som cyklade omkull i barndomsstaden, den tjugoåriga ynglingen som pluggade häcken av sig på Universitetet, den tjugotreåriga killen som vann skyttemästerskapet i lumpen eller den fyrtiofyraåriga HR-direktören som gav råd åt vilsna chefer. Jag är alla jag som jag någonsin har varit…samtidigt.

Ser man det så är åldrandet en fantastisk källa att ösa ur. Erfarenhet läggs på erfarenhet och ödmjukt kan jag bemöta och ge råd åt yngre för jag har varit där. Jag har varit i deras skor. Lika ödmjukt vill jag ta emot de som är äldre än mig. De har något jag inte har. Fler årtidsringar, ännu mer upplevelser, ännu fler reflektioner.

Min dopskål

Åldrandet är något fantastiskt. Något att värna. Ögonblick läggs på ögonblick. Insikt läggs på insikt och varje gång växer jag som människa. Vilken ynnest att få bli gammal. Att få vara med en dag till, en vecka till, ytterligare en månad och ännu ett.

Jag ska tänka på det nästa gång väckarklockan ringer.

/m

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: