Låt oss prata om löpning

Ni som följer mig på Instagram har sett att jag ägnar mig åt den ädla konsten löpning med jämna mellanrum. Jag håller på med något som heter Run streak och jag får en del frågor kring det ibland så jag tänkte ta tillfället i akt att prata lite om löpning.

Hur började det?

För länge, länge sedan. På det ljuvliga -80 talet höll jag på med tävlingslöpning. Allt eftersom åren gick blev jag dock periodare. Vissa perioder blev det mycket träning och vissa perioder ingenting. Jag har i perioder dessutom haft problem med både rygg, knä och hälsena, vilket gjort att vissa perioder i mitt liv har jag helt tvingats avstå från träning.

För fyra år sedan läste jag en artikel i en amerikansk löpartidning om något som hette Run streak. Artikelförfattaren hävdade med emfas att sprang man lite varje dag höll man förkylning och skador borta från kroppen. Jag hade då precis haft en del knä- och ryggproblem och tänkte att jag testar det här med löpning varje dag.

Jag fick med mig två vänner och vi lovade att pusha varandra så att vi klarade löpning varje dag i ett helt år. Sagt och gjort.

Reglerna

Reglerna var enkla. Vi lovade varandra att följa den officiella runstreak föreningen som har sitt ursprung från USA. Deras regler är två till antal. Inom kalenderdagens 24 timmar ska du springa mer än 1 mile. Svårare än så är det inte. Det finns varken krav på fart eller längd. Bifogar här en länk till deras hemsida.

Sedan dess har jag hållit på eller på den vägen är det som man säger.

Svårigheter

Vad har då varit det svåraste. Ja, man kan tro att sjukdomar och skador kan hindra en men det har faktiskt blivit som den amerikanska artikelförfattaren skrev. Springer man varje dag verkar det hålla i alla fall förkylningar borta. Jag får ibland tredagarsfeber, har haft det i perioder hela livet, och de dagarna är de värsta som finns för en streaker. Ta sig ut och springa trots att man har feber! Då går det inte snabbt kan jag säga. För säkerhets skull har jag alltid med någon som säkerställer att jag mår bra under rundan vid de tillfällena. Vid en period för några höstar sedan hade jag maginfluensa. Den löpturen var heller inte rolig.

Annars har det varit ett rent nöje att springa varje dag. Tyvärr blir man väl inte bättre som idrottsman för jag kör inga intervaller eller långpass längre. Jag njuter helt enkelt bara av några kilometers löpning varje dag.

Effekter

Vad har det annars haft för effekter för mig?

Jag har dessvärre inte blivit slankare eller starkare. Tvärtom. Jag har nog gått upp en del kilon. Däremot tror jag att den viktigaste funktionen är den hjärnfysiska stimulansen som uppstår.

Jag känner;

  • mig mindre stressad
  • i perioder av nedstämdhet klarar jag dessa tillfällen bättre än annars
  • att löpningen stärker mitt självförtroende
  • att det förbättrar mitt minne

Förkylningar har jag haft ytterst lite. Någon gång har jag varit lite snorig men det har inte lett till någon förkylning.

Samtal med Dag/reflektion

En annan viktig del av run streaken är att jag har funnit ett sätt att föra samtal i mitt huvud med en av mina största förebilder i livet, Dag Hammarskjöld, under löpturerna. Samtalen förs enbart under mina löprundor och leder alltid till nyttiga reflektioner. Det har hänt mycket i mitt liv under de senaste fyra åren och jag har haft enorm nytta av dessa samtal.

Hur länge ska du hålla på?

Det här är den absolut vanligaste frågan jag får. Om fjorton dagar har jag hållit på i fyra år. För mig ser jag inget slut på streaken. Om ni tittar på världsbästalistorna på streaklistorna här så kan man hålla på länge (undertecknad ligger runt 60:e på den internationella listan). Jag kör helt enkelt på så länge jag har hälsan.

Med detta hoppas jag att jag har inspirerat er en aning och svarat på en del av era frågor.

Lev väl och keep on running!

/m

En kommentar på “Låt oss prata om löpning

  1. Pingback: Mitt i sommaren och jag springer på – Mats Uddin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: