Söndag i ett vinterlandskap

Först….svar på en del frågor

Först vill jag rikta ett stort tack till alla er som läst mitt förra blogginlägg och skickat frågor till mig via mail eller PM. Det värmer att ni läser och frågar. Tänkte svara på några frågor som ni skickat:

1, Ja, jag har som ambition att försöka få båda mina manus utgivna. Som alltid är det dock kvaliteten som får fälla avgörandet. Om jag tycker manusen håller för utgivning – då satsar jag 🙂

2, Ja, det ena manuset baseras i grunden på självupplevd historia. Det har tagit mig snart ett år att färdigställa manuset. Det har som sagt varit lite som en terapisession för mig att skriva det. Frågan är om det är för självutlämnande……

3, Vissa av er har frågat om Mankellgården. Jag hänvisar er till Författarförbundets hemsida där det finns en del information om gården. Bifogar länk här. Det är en underbar gård och framförallt läget. Perfekt för kreativt arbete.

Söndag i vinterlandskap

Denna dag har annars blandats mellan skrivande, redigerande och upptäckande. Här kommer en liten redogörelse.

  • morning run

Som vanligt påbörjades dagen med en morgonjogg i det underbara landskapet. Gården ligger lite upphöjd och utanför civilisationen. En grusväg går upp till gården och man kan springa ostört på småvägar. Visserligen är det fortfarande alltför mycket snö vilket omöjliggör skogslöpning men tidigt en söndag morgon utanför Sveg är det minimalt med trafik. Löpning på vägarna här är därför väldigt riskfritt.

  • skrivande/redigerande

Efter morgonjoggen blev det några timmars skrivande. Att få möjlighet att skriva, innesluten i ett rum fyllt med böcker från kända författare i en gård som bär namnet Mankell. Ja, ni fattar…man känner sig ganska liten men man kan inte göra annat än sitt bästa.

  • gudstjänst

Klas och jag deltog sedan i Gudstjänsten inne i Sveg. Det är alltid fascinerande att lära känna en annans församlings upplägg på en gudstjänst. Här kändes det väldigt traditionellt. Dock ingen nattvard.

Efter gudstjänsten satt vi kvar och fikade med några av deltagarna och diakonen. Det blev ett härligt samtal om kristen utveckling, diakonins uppgift, levnadsvillkoren i glesbygd och inte minst kyrkans framtid.

  • Stor-Märet och 1600-talets häxprocess

Är man i närheten av Sveg och historienörd, vilket jag är, måste man ju bara åka till platsen för häxbålet år 1672. Cirka 27 kilometer från Sveg, precis innan Lillhärdal vid Spångmyrholmen står en sten som är rest till minne av Stor-Märet.

Märet Jonsdotter, född 1644, död i september 1672, var ett av de mer kända offren för häxprocesserna i Sverige. Hon kallades också Stor-Märet, eftersom hon hade en yngre syster med samma namn, som kallades Lill-Märet. Anklagelserna mot henne utlöste den berömda svenska häxjakten ”Det stora oväsendet 1668–76”.

Bakgrunden var följande:

I Älvdalen i Dalarna hade en liten pojke, Mats Nilsson, hösten 1667 sagt sig ha sett en flicka föra sina getter över östra Dalälven genom att gå på vattnet vid Hemmansäng vid Åsen. Denne pojke hade vallat får med flickan och då fått stryk av henne då de bråkat. Flickan, den elvaåriga Gertrud Svensdotter, förhördes av prästen, Lars Elvius. Gertrud övertalades till slut att säga att Djävulen varit inblandad, att han gett henne magisk salva. Hon sade att då hon bodde hos sina föräldrar i Lillhärdal i Härjedalen hade en piga från granngården fört henne till Satan. Pigan var Märet.

Stor-Märet försöker in i det sista försvara sig, men blir till slut avrättad och bränd på bål.

Spångmyrholmen är just den plats där avrättningen ägde rum.

Jag och Klas försökte besöka platsen och ta oss till minnesstenen. Tyvärr inbegrep det pulsande i nästan en meter snö ett hundratal meter, vilket omöjliggjorde oss till att nå själva stenen. Vi var dock vid platsen där lite av svensk historia således utspelade sig för nästan 350 år sedan.

  • kvällsarbete

Ikväll har det blivit redigeringsarbete blandat med matchtittande på datorn (Hammarby-Kalmar). Nu väntar Babel på SVT, redigeringsarbete och fortsatt njutande av det underbara landskapet utanför vår dörr. En söndagkväll i vinterskrud.

Ses snart igen.

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: