Otippat möte med schatullmakaren Jöns Ljungberg och Café Cineast

Mellan hopp och förtvivlan

Dag tre på min skrivarresa till Mankellgården går mot sitt slut. Det går framåt. Sakta men säkert. Det finns dock stunder jag tvivlar ifall det som produceras här är värt att bevara för eftervärlden eller om det för evigt ska förpassas till den elektroniska papperskorgen. Ungefär så här känner man sig under en dag här på Mankellgården:

1, Det här blir fantastiskt

2, Det här är riktigt svårt

3, Det här är rena skräpet

4, Jag är en riktig loser

5, Det kanske blir bra

6, Det här är fantastiskt

7, Jag är ett geni

Det är inte nödvändigtvis i nummerordning känslorna uppkommer.

Café Cineast

Idag tog vi det vågade steget att lämna gården för en lunch i stan med efterföljande besök på biblioteket. Sveg ligger ungefär 5 km från Överberg och vi hade googlat fram ett lunchställe/fikaställe som verkade vara värt ett besök. Det heter Café Cineast och har ett 50-talstema och en ovanvåning som bjöd på filmöverraskningar.

Byggnaden där Café Cineast huserar i ser utifrån inte mycket ut för världen. Väl innanför möts man av ett klassiskt amerikansk 50-talstema. Pastellfärger, motorcyklar, neonskyltar och en bensinpump. På väggen sitter klassiska filmaffischer och flera neonskyltar. På ena väggen finns dessutom en hårtuss från Elvis inom en tavelram.

Lunchen avnjuter vi i klassiska fåtöljer som taget ur Grease-filmen. Jag passar på att unna mig en bakelse till efterrätt.

Då vi ska lämna caféet får vi en ingivelse att besöka ovanvåningen. Då förstår vi varför stället heter Cineast, dvs Filmälskare. På ovanvåningen finns flera rum och vrår och varje liten del är täckt med olika teman från olika filmer. Här finns allt från ett skräckrum med uppstoppade dockor, Freddy Kruegers handske till fängelsecellen från filmen Nyckeln till frihet. Helt otroligt! Det är nästan som att kliva omkring i ett museum.

Utanför caféet står dessutom en gammal hederlig telefonkiosk. Minnen från ungdomen kommer tillbaka :-).

Besök Café Cineast om ni har vägarna förbi och då inte bara för det goda fikats skull!

Schatullmakaren Jöns Ljungberg

Vid ett besök på Svegs bibliotek deltog vi något otippat på en föreläsning om schatullmakaren Jöns Ljungberg. Föreläsningen sändes på länk från Jamtli, Östersund. Ett mycket intressant föredrag om Jöns Ljungberg som under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet introducerade en rokokostil i Härjedalen som satte sin prägel på områdets inredningskonst och arkitektur långt in på 1900-talet. Föredraget tog sitt avstamp från en pågående utställning vid Härjedalens fjällmuseum.

Mankellcentrum

I biblioteket huserar också Mankellcentrumet. Här finns hans samlade verk och annat material. Lärorikt att lära sig lite mer om hans liv och gärning. Mankell växte upp i Sveg och har i intervjuer sagt att det var de viktigaste åren i hans liv.

Väl värt ett besök.

Mankellbron

På vägen hem passade vi på att stanna till vid Mankellbron över Ljusnan. En av två kombibroar längs Inlandsbanan. Bron huserar således både bil- och tågtrafik.

Bron förekommer i flera av Mankells böcker. En mycket vacker bro att beskåda även om vädret inte var direkt vykortsaktigt just denna dag.

Nu lider dag tre mot sin kväll. Dags för middag här på Mankellgården. Ikväll blir det vegetariska korvar för mig då Klas är vegetarian.

Varje dag får man uppleva något nytt här i livet. Tacksam att få vara med lite till på livets resa.

Ses snart igen. Ha det bra!

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: