Arbetslös med två manus

Livet ger och livet tar. Just nu är jag inne i ett skede i mitt liv där jag inte har några konsultuppdrag och mitt skrivande är det enda jag har. Låter säkert som ett härligt liv för några av er men för mig är det just nu döden. Både för mig ekonomiskt men även för mig som kreativ kraft. Jag blir helt enkelt inte tillräckligt kreativ och effektiv om jag inte jobbar.

Min debutbok har, för att vara en debut, både fått ett strålande mottagande och sålt ganska bra. Den bistra realiteten är dock att en författare inte kan livnära sig på sitt författarskap förrän han/hon har fått upp ett antal försäljande böcker. Jag är inte där ännu. Långt därifrån.

Skrivmässigt brottas jag med två manus för närvarande. Som flertalet skrivande personer har man flera alster på gång samtidigt. Förutom uppföljaren till Viljans makt som blir en naturlig fortsättning på den historiska spänningsromanen har jag under år 2018 skrivit på ett annat manus. En slags terapibok för mig själv.

Det är en historia om etik, moral och människors felbarhet. Om hur till synes obetydliga steg kan leda till något mycket större. En historia om sanning, tvetalan och villfarelser. Om hur förlåtelsen har en kraft utanför ens egen påverkan. En historia om mänskliga relationer och gudomlig kraft. Om hur livet vänder då man minst anar det. En historia om ofullkomlig kärlek, övermäktig kraft och bristande förståelse. Om det outsagda och det ofattbara. En historia som utspelar sig mellan dop och begravning. Mellan himmel och helvete. Mellan födelse och hädanfärd. Mellan liv och död.

Att skriva manuset har varit som en lång terapisession för mig. Jag har under dessa månader ömsom skrattat, gråtit och våndats. Jag har känt skam, skuld och stolthet, på samma gång. Det har verkligen varit en resa.

Det finns dock två problem;

För det första är jag osäker om jag vill ge ut alstret. Det är otroligt personligt, avslöjande och intimt. Visserligen är det en påhittad roman men som så mycket annat bygger den på självupplevda delar från författaren. Således innehåller den politiker som är maktgalna och gör vad som helst för att bibehålla sin maktposition. Den innehåller grävande journalister som gärna tar till en eller flera lögner för att underbygga sin story och den innehåller en chefs öde då en narcissistisk stalker försöker komma närmare sitt offer.

För det andra; manuset är inte riktigt klart ännu. Eller är det det? Jag är alltid osäker när sista punkten är gjord. Behövs det mer redigering? Fördjupande karaktärsdrag och närmare miljöbeskrivningar? Håller storyn?

I väntan på svar….som kanske aldrig kommer…fortsätter jag att skriva på uppföljaren till Viljans makt. Jag grottar ned mig i hösten år 1913 och våren år 1914. Mina karaktärer väntar på mig…..dags att ge dem liv!

Tills vi ses nästa gång. Ha det bra!

/m

 

2 kommentarer på “Arbetslös med två manus

 1. Tjena Mats!

  Angående din bok du skriver.. Om du är osäker och vill prova den på någon så läser jag den gärna, om du vill ha kommentarer så ska jag försöka vara neutral, vill du slippa kommentarer och bara ha förståelse så är jag tyst.

  Finns här för dig!

  Ronny

  Skickat från min iPhone

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: