Tankar inför jul….bloggkalender 11/24

Det finns en slags tacksamhet som uppstår mellan en bloggare och dennes bloggläsare. Något av en osynlig förbindelse som existerar mellan dessa båda i en icke-fysisk relation. Jag som bloggare är tacksam att jag får skriva ned dessa mina spretiga tankar helt ocensurerat och dessutom oändligt tacksam över att det finns någon där ute i cyberrymden som vill ta del av raderna. Sedan är det naturligtvis tacksamt när jag förstår att ni bloggläsare uppskattar mina tankar som sätts på pränt. Jag vill därför, så här under årets sista dagar, sända en tacksamhet till er cirka 15 000 bloggläsare som följer min blogg. Det är en ynnest! Som ett sätt att ge tillbaka till er som läsare tänkte jag försöka ge mig på att skriva ned några rader varje dag fram till jul. Lite som en bloggkalender. Varje dag fram till julafton 2022 får ni därför ett nytt blogginlägg. Samtliga inlägg har någon slags temarubrik. Själva inlägget kan vara långt eller kort…det får vi se. Nu kör vi!

Nr 11/24 – tankar kring att välja

Ibland bläddrar jag bara bland alla Netflix filmer eller serier utan att hitta något jag vill titta på. Jag vet inte om du känner igen dig, men ibland känns det som om jag hittar ingenting, trots att utbudet är enormt. Det är klart att någonstans finns det en film som passar mig, men trots letandet så kan det ibland sluta med att jag inte väljer att titta alls.

För många år sedan lärde jag mig 10/10/10-metoden. Det handlar om att göra ett val samt om det valet kommer att påverka dig på kort eller lång sikt. Om du tar ett beslut, hur kommer du att må kring det valet om 10 minuter= Om 10 månader? Eller om 10 år? Ett beslut om en film att titta på känns som ett typiskt 10-minutersbeslut. 10 min in i filmen vet du ofta om du har valt rätt eller fel.

Vi tar egentligen allihopa olika beslut varje dag, oavsett om det har att göra med vår fritid eller jobbet. Om du tittar tillbaka på de saker som störde dig för ett tag sedan kommer du kanske att inse att även de “dåliga” besluten kan ha lett till något bra. Jag tänker att det därför är viktigt att du inte tänker alltför mycket på om det blir rätt beslut eller ej. Du bör istället analysera alla möjligheter och konsekvenser rörande vad som kan hända. Om du blir alltför besatt över att ta rätt beslut så har du antagit att du på något sätt kommer att bli belönad för en sak och straffad för en annan. Du blir så att säga besatt av frågan kring felaktiga och rätt beslut. För att du ska kunna ta ett beslut så tänk på att du iallafall kommer lära dig något när du tar det. Huruvida det alternativ du väljer är bra eller inte kommer dock många gånger bero på hur engagerad du är.

När du måste ta ett beslut kommer din intuition och dina känslor rörande situationen att påverka dig mycket. Även om beslutet i sig inte påverkar dig så kommer du iallafall känna dig emotionellt påverkad efter att du har tagit beslutet. När du bemöts av olika alternativ kommer du tvivla på vad som är rätt eller fel. Det enda du då kan göra är att låta tiden gå, se vad som händer och korrigera ditt beslut ifall nödvändigt.

Många beslut för med sig ett dolt alternativ att “inte göra någonting alls”. Det är dolt eftersom vissa tror att detta alternativ är detsamma som att inte besluta sig. Inget kunde vara längre från sanningen. Att besluta sig för att inte göra något är också ett beslut. Det är inte nödvändigtvis ett dålig beslut, och det medför ofta nya lösningar som du kanske tycker bättre om. Många gånger väljer vi dock att inte göra något eftersom detta orsakar minst omedelbar effekt. Eller så är det för att det är det val som krävde minst ansträngning eller det som gör att du inte behöver ta ansvar för konsekvenserna. I dessa tre fall är det oftast inte bra att inte göra något. Det kanske kommer ge en viss lindring på kort sikt, men på längre sikt kommer det antagligen att leda till ångest.

När jag sitter där och letar film ska jag kanske inte straffa mig själv för hårt ifall jag trots allt väljer en film jag inte tycker om. Misstag kräver att man rättar till dem eller att man hittar en lösning, men det krävs inte något straff. Det finns inget viktigt eller komplicerat beslut som inte innebär en viss uppoffring. Att dra nytta av möjligheter ger dig självförtroende att skapa dem när du går igenom tuffa tider och de inte verkar visa sig av sig själva. Det är inte bara viktigt att veta hur man drar nytta av en möjlighet, utan även hur du skapar en, och att du har viljan och intelligensen att fortsätta framåt då tåget inte anländer till stationen.

Det värsta du kan göra när du ska ta ett beslut verkar därför vara att sträva efter att inte begå ett misstag. nästa gång jag väljer och vrakar bland filmutbudet kommer jag helt enkelt bara att välja en film och gå vidare i livet!

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: