Den kreativa själen

Det spelar ingen roll hur gammal du är eller hur ditt liv i övrigt ter sig. Kreativitet är aldrig för sent. Det är inte egoistiskt, dumt eller naivt att försöka att vara kreativ. Tvärtom. Jag tror att kreativiteten är en naturlig del av att vara människa och som genomsyrar allt liv. Det är helt enkelt Guds gåva till oss.

Kanske önskar du att du var bättre på att skriva, bättre på att måla eller att du tar snyggare foton. Kanske är du rädd för att våga visa upp din kreativitet för andra. Kanske är du rädd för att släkt och vänner ska tycka att du har blivit tokig. Kanske tycker du att kreativitet är lyx och inget du kan unna dig. Undanflykterna är många men jag vet i alla fall att jag älskar att vara kreativ oavsett vad andra tycker.

Självklart behöver man inte utsätta sig för andras tyckanden, om man tycker sådant är tärande. Man tar naturligtvis en risk genom att publicera en bok man har skrivit eller när man visar upp en tavla man har målat. Du kan naturligtvis vara kreativ och välja att leva i skuggsidan, långt borta från kritiska ögon. Idealet är naturligtvis att vi alltid får uppmuntran men vi vet att världen inte ser ut så. Valet är ditt – men kreativ kan du alltid vara. Hur öppet kreativ du vill vara väljer du själv.

Vi är komplexa och mångfacetterade. Vi tänker och reflekterar. Vi grubblar över döden. Vi söker lyckan i livet. Allt är vi. Medvetna varelser som självklart har begränsningar men också oändliga möjligheter. När jag så sakteligen vandrar genom livets upp- och nedgångar och försöker balansera mitt kreativa liv med allt annat försöker jag skilja på mitt ego och min själ. Det hjälper mig att navigera rätt.

Min själ är mitt sanna jag. Att förklara vad min själ är går inte. Den är för stor för det. Själen är mitt innersta väsen där själva livskraften finns, hemvist för kreativiteten och min visdom. Den vill mig aldrig något ont och den vet alltid bättre än mitt ego. Låter jag själen styra hamnar jag alltid rätt.

Sedan har jag mina tankar och känslor. De brukar jag kalla mitt ego. Mina tankar är oftast strukturerade och förnuftsmässiga medan känslorna mer impulsiva och starka. Både mina tankar och mina känslor har viktiga funktioner att fylla i mitt liv men ibland vägleder de mig fel.

Varför säger jag då detta – jo, jag försöker lyssna på min själ så mycket jag bara kan och den säger åt mig att vara kreativ. Jag har mitt egos tankar och känslor som verktyg men jag låter själen styra. Därför fotar jag, därför målar jag och därför skriver jag. Jag är en kreativ själ.

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: