Semesterplaner?

Det har varit några hektiska veckor med sociala aktiviteter. Yngsta sonens konfirmation, mellansonens abiturientbal, mellansonens studentfirande, mitt 50-årsfirande och midsommarfestligheter. Tur att man inte har något jobb.

Det har naturligtvis varit stimulerande och roligt med en hektisk vår men förödande för kreativiteten. Måste ta mig i kragen och fullfölja första utkastet av uppföljaren till Viljans makt under juli och augusti. Mycket arbete kvarstår. Tur att man inte har något jobb.

Träffade en gammal kollega för några veckor sedan. Hon kände sig stressad av allt som skulle hinnas med på arbetet innan hon gick på välbehövlig semester. Jag frågade henne om hon hade några semesterplaner, mest för att avstyra henne från tankarna på det stressande jobbet. Hon sken upp och berättade allt om hennes familjs planerade aktiviteter som skulle genomföras under de kommande semesterveckorna. Jag tänkte för mig själv att var hon stressad innan semestern skulle hon knappast bli mindre stressad av alla de inplanerade aktiviteterna.

Innan hon rusade iväg till sitt jobb hann hon i all välmening slänga ur sig frågan om jag hade några semesterplaner. Jag var tvungen att tänka efter. En lång stund. Jag har väl ingen semester? Det är väl bara de som har jobb som har semester?

Jag svarade något i stil med att jag inte hade något inplanerat. Hon nöjde sig med svaret och sprang iväg.

Mötet fick mig att reflektera. Min privatekonomi tillåter naturligtvis ingen charter, resa eller andra aktiviteter men jag har väl semester ändå? Är semester förbehållet de som har ett arbete och de som har inbokade aktiviteter?

Utifrån arbetslivets allt tuffare krav kan man tycka att det borde vara en allmän regel att har man semester ska man vila upp sig och ta det lugnt. Vara hemma och inte göra någonting, eller i alla fall så lite som möjligt. Sova lite längre på mornarna. Påta i trädgården eller bland lägenhetens blommor. Läsa tidningen extra länge. Njuta av en god bok i hängmattan och unna sig att sova middag. Laga härliga sommarmiddagar med nära och kära. Låter inte det härligt? Föga upphetsande kanske men låter inte det som att vederbörande har haft en bra semester?

Nu kommer jag aldrig få veta om jag har en bra semester eller inte, oavsett inplanerade eller icke-inplanerade aktiviteter. Jag ska nämligen skriva klart min bok. Skriva gör jag oavsett om det är sommar eller inte. Det gör jag oavsett om det kallas semester eller inte. Det gör jag av ren glädje.

/m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: