Värmlands bokfestival

Då har jag deltagit som utställare på min första bokmässa. Det trodde jag aldrig för några år sedan! Jag deltog på Värmlands bokfestival den 16-17 november. Här kommer några rader om mässan.

Eftersom det här var min första bokmässa åkte jag till Karlstad utan några större förväntningar på försäljning. Självklart hade jag dock en nyfikenhet med mig kring hur hela mässan skulle bli. Allt ifrån att möta blivande läsare till arrangemanget som sådant. Med en viss förväntan lämnade jag därför lägenheten på Limhamn under onsdagen med bilen full med böcker och rekvisita.

Resan tog nästan sex timmar. Tog det lugnt och passade på att lyssna på Anna Ekbergs senaste bok ”För kärlekens skull” under bilfärden. En bok som bitvis var lite seg så jag spolade fram en del och jag hann därför med hela boken under resan. Alltid roligt att ha möjlighet att lyssna på andra författares alster och fundera på hur jag själv skulle ha vridit historien, karaktärerna mm. Boken tog sig på slutet och jag kan rekommendera den. Kanske lite för mycket upprepningar här och där för min smak. Min redaktör hade föreslagit många strykningar men den här författaren hade uppenbarligen en annan redaktör :-).

Väl framme på mässan hade vi utställare några timmar på oss under kvällen att duka våra bord, sätta upp roll-upsen och eventuellt något på den bakomliggande väggen. Arrangörerna hade lagt fram ett informationskuvert på det bord som vi fått tilldelat. Allt var professionellt upplagt och under någon timme bar jag in allt från lastkajen och dukade mitt bord. Passade också på att hälsa på mina bordsgrannar.

Jag for sedan till min övernattningsadress. Jag hade bokat in mig på B&B Sköna rum i Fryksta. Tyvärr var det mörkt då jag kom fram men anade den underbara utsikten över sjön och den härliga byggnaden. Kvällsjoggen tog mig sedan från Frysta till Kil och tillbaka. En underbar löptur.

Fredag morgon for jag tidigt in till mässan. Tog en tidig morgonjogg och kände mig glad och förväntansfull. Tidigt på plats på mässan. Pratade en del med andra utställare men satt annars och la upp powerpointbilder till föredragningen jag skulle hålla på lördagen.

Vid 9 öppnades portarna till mässan och jag fick direkt två köpare som hade sett på bokfestivalens hemsida att jag skulle vara med och kom och ville köpa min bok. Fantastiskt. Nyper mig fortfarande i armen när jag tänker på att det finns personer som blir så nyfikna på min historiska spänningsroman att de enkom kommer till mässan för att köpa just min bok!

Jag pratade lite med dem och nyfiken som jag är frågade jag vad som väckt deras intresse för min bok. Båda hade läst om boken via Instagramare som de följer och sedan surfat in på min hemsida då de blivit nyfikna då den fått goda recensioner. De båda var historiskt intresserade och kände att det här var en klockren bok för dem. Så roligt!

Efter en sådan början på mässan tänkte jag att nu är allt annat bonus! Det blev sedan en dag med många möten, bitvis ensamt, många som läste på bokryggen, mycket snack med mina bordsgrannar och flera som sa att den lät intressant men gick vidare men också en hel del som köpte mitt alster. Jag blev också intervjuade av två grupper av ungdomar som tydligen fått i uppdrag av deras lärare att intervjua författare. Så otroligt roligt! Frågorna som de ställde avslöjade en hel del av deras eget intresse till det här med författarskapet. Den ena gruppens fokus var frågor om hur jag kommer på historien, karaktärerna, svårigheter att skriva och vart jag sitter och skriver. Den andra gruppens fokus var hur mycket jag tjänade per bok, om jag blev rik på att sälja böcker och om jag bestämde priset per bok själv.

Trött men ändå upprymd av en häftig dag åkte jag sedan tillbaka till mitt boende vid Sköna rum. Kom tyvärr inte i säng förrän efter midnatt. Fastnade i research för bok nr två. Lördag morgon öppnade bokmässan lite senare så jag passade på att inta en härlig frukostbuffé på Sköna rum. Det var även lite ljusare så för första gången såg jag den underbara utsikten då jag lämnade Fryksta på morgonen. Har ni vägarna förbi Kil och Karlstad. Passa på att övernatta på Sköna rum – fantastiskt boende!

Dag två på mässan blev lite segare. Det var kanske inte mindre folk men färre som köpte och möjligtvis var vi alla lite tröttare. Hörde av flera utställare att dag två hade det blivit mindre försäljning. Det gjorde nu inte så mycket. Det var otroligt roligt att träffa alla människor som tittade på min bok. Alla diskussioner kring vad läsarna vill ha i en bok. Det är bara att konstatera att det finns lika många viljor som det finns människor! Det kom även fram flera som hade inhandlat min bok via nätförsäljare och bad mig signera den. Också en fantastisk känsla. De hade verkligen tyckt om min bok och deras första fråga var; ”När kommer nästa bok!”. Härlig feedback, måste jag säga.

Efter två dagars mässarbete plockade jag ihop mitt bord och lämnade Karlstad med ett leende. En stor erfarenhet rikare! Tack Värmlands bokfestival för ett bra arrangemang. Tack också till de underbara medutställare som jag kom i samspråk med under dagarna. Fick med mig några signerade ex av andra författares böcker. Ska bli spännande att läsa!

Jag kommer gärna tillbaka till Värmland.

/m

2 kommentarer på “Värmlands bokfestival

  1. Vad roligt att du är nöjd med mässan och trivdes hos på Sköna Rum Fryksta.
    Välkommen tillbaka och stort lycka till med Viljans makt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: